Uutinen

”Ole rohkea ja valitse vaikuttava hankeaihe”– neuvoja ja näkökulmia Erasmus+- ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien lanseeraustilaisuudessa

Ohjelmat Nuorisotyö Liikunta ja urheilu Kansalaistoiminta Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ nuorisoalalle Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot Digitaalisuus Kansainvälistyminen Rahoitus Tasa-arvo ja osallisuus
Keskiviikkona 13.10 lähdettiin yhteiselle matkalle Erasmus+ - ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen kanssa, kun uudet ohjelmakaudet saivat näyttävän aloituksen. Iltapäivän aikana verkkotilaisuuden vieraat saivat navigointiohjeita hankeviidakkoon sekä vinkkejä (hanke)laukun pakkaamista varten. Korkeatasoiset puhujat johdattivat osallistujat ohjelmien mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin.
Studiovieraat
Studiovieraat ja tapahtuman juontajat vasemmalta oikealle: Mika Saarinen, Mikko Nupponen, Tomi Kiilakoski, opetusministeri Li Andersson, Sandra Strömberg, Ernest Lawson, Miika Sahamies.

Korkeatasoisia vieraita ja valaisevia keskusteluja

Tilaisuuden avasi opetusministeri Li Andersson, joka muisteli omia nuoruuden retkiään Euroopan unionissa ja korosti Erasmus+ - ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien merkitystä avoimen ja tasa-arvoisemman maailman rakentajana.

Eurooppalaiset terveiset osallistujille toi EU-komission koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosaston johtaja Sophia Eriksson Waterschoot, jonka jälkeen Erasmus+ -ohjelmia pitkään luotsannut Mikko Nupponen ja kansallisen toimiston nykyinen johtaja Mika Saarinen kertoivat uuden ohjelmakauden mahdollisuuksista ja painopisteistä.

Paneelikeskustelussa pureuduttiin ilmastoa, yhdenvertaisuutta ja nuorisoa koskeviin kysymyksiin sekä tulevaisuuden vaikuttamismahdollisuuksiin asiantuntijavieraiden johdolla. Paneeliin osallistuvat kaikkien aikojen ensimmäinen Euroopan rasismin torjunnan koordinaattori Michaela Moua Euroopan komissiosta, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston emeritusprofessori Markku Ollikainen, Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies sekä nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Tomi Kiilakoski. Panelistit lähettivät terveisensä hankkeista kiinnostuneille: ole rohkea ja valitse vaikuttava, osallistava hankeaihe, joka on lähellä sydäntäsi.

Lanseeraustilaisuuden aikana tehtiin teemamatkat osallisuuteen, digitalisaatioon, ympäristövastuullisuuteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Jokaisella teemamatkalla oli mukana taiteilija, joka kuvitti keskustelua reaaliajassa.

Tilaisuuden päättivät juontaja Sandra Strömbergin sekä Imatran teatteritoiminnan Tomi Pitmanin ja Meri Harisen valmistama esitys sekä Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhän puhe. Puheessaan Kelhä korosti kansainvälisyyttä yhtenä Opetushallituksen päätehtävistä.

 

Livekuvitusta tapahtuman digitaalisuus-teemamatkalta
Livekuvitusta tapahtuman digitaalisuus-teemamatkalta

 

Ohjelmien kautta uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia

Matkaoppaina toimivat näyttelijä ja juontaja Ernest Lawson sekä 17-vuotias Sandra Strömberg. Imatralaiselle Strömbergille sekä EU-ohjelmat että esiintyminen ovat ennestään tuttuja. Pitkän nuorisoteatteritaustan omaavalle lukiolaiselle juontajan pesti sopi kuin hansikas käteen. Strömberg on ollut mukana Erasmus+ -rahoitteisessa Nuoret vaikuttajat -hankkeessa, joka rohkaisee nuoria ympäri Suomen osallistumaan poliittiseen vaikuttamiseen. Tätä kautta Strömberg päätyi myös mukaan järjestämään keskustelutapahtuma Nuori Kulttuuri Talksia.

”Se on ollut hyvin monipuolinen kokemus ja sieltä on löytynyt paljon samanhenkisiä ihmisiä. Näiden ihmisten kautta olen oppinut paljon uutta,” kuvailee Strömberg osallistumistaan ohjelmiin.

Hankkeeseen osallistuminen on avannut Strömbergille ovia unelma-ammattinsa, eli juontamisen ja näyttelemisen pariin. Strömberg on kiitollinen, että ohjelmiin osallistuminen on mahdollistanut hänelle merkittäviä kokemuksia jo nuorella iällä.

”Tämän hankkeen kautta olen päässyt tekemään sitä unelmaduunia, mitä haluan tehdä myös tulevaisuudessa.”

 

Lanseeraustilaisuuden juontajat Sandra Strömberg ja Ernest Lawson
Sandra Strömberg ja Ernest Lawson

 

Apua ohjelmaviidakkoon Opetushallitukselta

Onnistunut iltapäivä osoitti, että uusi ohjelmakausi tuo mukanaan yhä enemmän mahdollisuuksia. Tulevaisuuden haasteet edellyttävät kansainvälisyyttä ja yhteistyötä, ja voimme ratkoa näitä haasteita Erasmus+ -ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien avulla.

Erasmus+- ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmista lisää tietoa saa esimerkiksi Opetushallituksen nettisivuilta, uutiskirjeestä ja sosiaalisen median kanavista. Opetushallituksen henkilökunta auttaa mielellään kaikissa ohjelmiin liittyvissä kysymyksissä.

Tilaisuuden ja teemamatkojen tallenteet ovat katsottavissa YouTubesta. Linkit löydät tapahtuman verkkosivuilta.

 

Teksti: Saara Lappalainen