Uutinen

”Olisikin ihan hyvä opettaa espanjaksi” – Erasmus+ -ohjelmaan liittyminen herätti täysin uuden idean ammatillista koulutusta järjestävässä urheiluopistossa

Ohjelmat Ammatillinen koulutus Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Akkreditointi
Suomalaisissa urheiluopistoissa on oivallettu, että Erasmus+ -ohjelmasta voi rahoittaa ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyttä. Samasta kanavasta olisi tarjolla rahoitusta myös esimerkiksi musiikkiopistojen ammatillisen koulutuksen kansainvälistämiseen.
Varalan urheiluopiston väkeä vierailulla Hollannissa
Varalan urheiluopiston väkeä vierailulla Hollannin Utrechtissä.

Erasmus+ -ohjelma tarjoaa ammatillisen koulutuksen järjestäjille monta keinoa rahoittaa kansainvälistä toimintaa. Rahoitusta voi saada niin liikkuvuusjaksoille kuin hankkeillekin.

Moni Erasmus+ -rahoituksen piirissä oleva ammatillisen koulutuksen järjestä kehuu ohjelmaa.  

– Oma tunnettavuus paranee. Pystymme näyttämään, että meillä on huippuosaamista, Varalan urheiluopiston Juha Antikainen toteaa.

Varala on aiemmin osallistunut kansainväliseen Erasmus+ Sport -hankkeeseen. Jatkossa Varala lähettää opiskelijoitaan ja henkilökuntaansa Eurooppaan myös Erasmus+ -akkreditoinnin kautta.

Erasmus+ -akkreditointi mahdollistaa ammatillisen koulutuksen järjestäjille EU-rahoituksen saamisen vaihtelevan pituisille liikkuvuusjaksoille. Antikainen iloitsee siitä, että akkreditoinnin myötä Varala pystyy hyödyntämään kansainvälistä osaamista aiempaa paremmin. 

– Meille tulee joka vuosi kuudesta kymmeneen vierailevaa asiantuntijaa. 

 

"Kannattaa ehdottomasti hyödyntää”

Opetushallituksen vastaavan asiantuntijan Sari Turunen-Zwingerin mielestä Erasmus+ -ohjelma on ammatillisen koulutuksen järjestäjille mainio keino kansainvälistyä.

– Siitä saa mahdollisuuksia (kansainvälisiin) työelämäjaksoihin, kursseihin ja koulutuksiin niin ammattiin opiskeleville kuin ammatillisen koulutuksen henkilöstöllekin. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä. 

Turunen-Zwingerin mukaan Erasmus+ -akkreditointi on useimmille ammatillisen koulutuksen järjestäjille yleisin keino rahoittaa kansainvälistä toimintaa. Akkreditointia haetaan joko omana organisaationa tai osana konsortiota. 

– Akreditointiprosessi vaatii sen, että kerran tehdään pidemmälle luotaavaa suunnitelma kansainvälisestä liikkuvuudesta ja sitoudutaan ohjelman laatukriteereihin. Omaa toimintaa ja tavoitteita tarkastellaan vähän kauaskantoisemmin. Sitten kun sen akkreditoinnin saa, vuosittainen rahoitushaku on kevyempi, Turunen-Zwinger selittää. 

Akkreditoinnin lisäksi koulutusta voi kansainvälistää muun muassa lyhytkestoisilla liikkuvuushankkeilla tai nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan hankkeilla. Turunen-Zwinger kannustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ottamaan yhteyttä Opetushallitukseen matalalla kynnyksellä. Opetushallituksessa osataan neuvoa kunkin tahon tarpeisiin sopiva kansainvälistymiskanava.

 

Koulutuksen markkinointivaltti

Ammatillista koulutusta järjestävien urheiluopistojen keskuudessa Erasmus+ -ohjelman hyödyt näkyvät laajasti. Varalan lisäksi Myös Kisakalliossa ja Vierumäellä kiitellään Erasmus+ -akkreditoinnin myötä lisääntynyttä kansainvälistä liikkuvuutta.

Kisakalliosta on lähetetty opiskelijoita ja henkilökuntaa Espanjaan, Hollantiin, Irlantiin, Ranskaan ja Saksaan. Kisakallion tutkintovastaava Heli Hämäläinen on huomannut, että kansainväliset liikkuvuusjaksot parantavat opiskelijoiden työelämävalmiuksia selvästi.

– Ulkomailla oleskelu on kasvattanut ja tuonut varmuutta toimia itsenäisesti. 

Hämäläinen kokee, että Erasmus+ -ohjelman kautta myös mahdollisuudet kotikansainvälistymiseen paranevat Kisakallioon tulevien ulkomaalaisten vieraiden ansiosta. Hän keksi itse täysin uuden idean, kun Kisakallioon vierailua suunnitellut espanjalaisopettaja pahoitteli kielitaitoaan.

– Opettaja sanoi, että hänen englantinsa ei ole niin hyvä. Sanoin, että olisikin ihan hyvä opettaa espanjaksi. Se voisi innostaa opiskelijoita, kun huomaa, että ei tämä niin hankalaa ole. 

Vierumäellä kansainvälisyysasioista vastaava Tero Kyrkkö on niin ikään tyytyväinen Erasmus+ -akkreditointiin. Oppimishyötyjen lisäksi hän nostaa esille myös akkreditoinnin merkityksen koulutuksen markkinoinnissa.

– Pystymme kertomaan hakeville opiskelijoille, että tällainen kansainvälinen mahdollisuus on, Kyrkkö sanoo.

Opetushallituksen Turunen-Zwinger toivoo, että kaikki Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät pääsisivät hyödyntämään Erasmus+ -ohjelmaa. Urheiluopistojen ohella myös esimerkiksi ammatillista koulutusta järjestävillä musiikkiopistoilla, kansalaisopistoilla ja ammattikouluilla on mahdollisuus hakeutua Erasmus+ -ohjelman piiriin.
 

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat hakea Erasmus+ -akkreditointia kerran vuodessa. Seuraava haku on syksyllä 2022.


Teksti: Alberto Politi