Uutinen

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on valittu Oulu. Hakijakaupunkeja arvioinut eurooppalainen raati julkisti 2.6.2021 suosituksensa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin saajaksi.

Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden teema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Oulun mukana vuotta toteuttamassa on 32 pohjoisen Suomen kuntaa.
Hymyilevä pariskunta ottaa kaulakkain selfietä puhelimella Oulun keskustassa Toripolliisi-patsaan edessä.

Oulun kanssa Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 tittelistä kilpailivat Tampere ja Savonlinna.

Suomen kulttuuripääkaupungin hakuprosessi käynnistyi jo vuonna 2019. Pitkä prosessi huipentui vierailuihin hakijakaupungeissa. Riippumattomista asiantuntijoista koostuva eurooppalainen raati tutustui paikan päällä kuhunkin hakijakaupunkiin 26.-28.5. ja kuuli kaupunkien esittelyt Helsingissä 31.5.-1.6. järjestetyssä valintakokouksessa.

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien ja aloitteesta on kehittynyt yksi Euroopan kunnianhimoisimmista kulttuuriprojekteista ja yksi EU:n arvostetuimmista toiminnoista. Aloitetta rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Kulttuuripääkaupunkialoitteen tavoitteet tuntuvat tässä ajassa merkityksellisemmiltä kuin koskaan. Vuoden mittainen tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää Euroopan kulttuureista, löytää yhteisiä piirteitä, jaettua historiaa ja arvoja, synnyttää tunteen kuulumisesta samaan eurooppalaiseen yhteisöön, kehittää kulttuurin eurooppalaisia yhteyksiä ja kumppanuuksia sekä korostaa kulttuurin roolia kaupunkien kehityksessä.

Unioni on juuri käynnistänyt laajan julkisen keskustelun tulevaisuudestaan, ja siksi on tärkeää, että myös titteliä kantavat kaupungit osoittavat kulttuurin olevan olennainen osa koko maanosan elpymistä.

Euroopan komission kulttuurista vastaava komissaari Mariya Gabriel onnitteli Oulua, kaupungin viranomaisia, kulttuurialan toimijoita ja asukkaita Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilpailun voitosta Suomessa.

- Tämä on kolmas kerta, kun tittelin saa suomalainen kaupunki. Vuonna 2000 titteliä kantoi Helsinki ja vuonna 2011 Turku. Euroopan kulttuuripääkaupungin rooli on kaupungille ja alueelle loistava tilaisuus vahvistaa tavoitteita kulttuurin alalla ja tuoda kulttuuri lähelle yhteiskuntaa. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua Euroopan kulttuuriseen moninaisuuteen. Olen vakuuttunut siitä, että Oulu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tämän tilaisuuden ja saa tittelistä pitkäaikaista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista hyötyä. Unioni on juuri käynnistänyt laajan julkisen keskustelun tulevaisuudestaan, ja siksi on tärkeää, että myös titteliä kantavat kaupungit osoittavat kulttuurin olevan olennainen osa koko maanosan elpymistä. Tämä on Euroopan komission viime vuonna käynnistämän Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen sanoma.

Vuoden 2026 toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta, jossa tittelistä kilpailee niinikään kolme kaupunkia: Nitra, Trenčín ja Žilina. Slovakiassa valintapäätös tehdään joulukuussa 2021.