Uutinen

Podcast -ääni ammatilliselle koulutukselle

Koulutus ja tutkinnot Koulutuksen kehittäminen Oppimateriaali
Podcastit ovat nousseet suosioon maailmalla ja viime vuosina ne ovat valloittaneet myös Suomen. Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita, joita kuuntelijat voivat ladata omalle laitteelleen tai kuunnella suoraan podcastin verkkosivulta itselleen sopivana ajankohtana. Podcasteja löytyy jo varmasti aiheesta kuin aiheesta, nyt myös monipuolisesti ammatilliseen koulutukseen liittyen. Hanke toteutettiin Opetushallituksen hankekokonaisuudessa, jossa tuettiin ammatillisen koulutuksen valtakunnallista mielikuva- ja vaikuttajaviestintään.
kuvietuskuva työpöytä

AMKE ja Koulutuskeskus Salpaus järjestivät kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille avoimen podcast-työpajasarjan vuosien 2020 ja 2021 aikana. Työpajojen tavoitteena oli valmentaa oppilaitoksissa toimiville viestinnän ammattilaisille valmiudet suunnitella ja toteuttaa omaa podcast-tuotantoa ja edistää osaltaan positiivista kuvaa ammatillisesta koulutuksesta.

Työpajat rahoitettiin osana Opetushallituksen Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoiman tukeminen -hankkeita. Kouluttajina toimivat Jaksomedian perustajat Olli Sulopuisto ja Veera Luoma-aho sekä tuottaja Emil Johansson.

Tyytyväisiä työpajalaisia

Poikkeuksellinen vuosi vaikutti hankkeen toteutukseen. Ennalta suunnitellut työpajat jouduttiin ensin siirtämään, sitten järjestämään osin etänä. Tavoitteet saavutettiin kuitenkin melko hyvin, kun seitsemän organisaatiota aloittivat hankkeen avulla podcast-tuotannon ja työpajat koettiin olleen todella hyödyllisiä.

Työpajat olivat aidosti käytännönläheisiä, ja niissä opitut asiat voitiin viedä suoraan omaan organisaatioon. Työpajat innostivat ja rohkaisivat osallistujia kehittämään omia viestintätaitojaan, verkostoitumaan ja luomaan uutta yhdessä”, kertoo AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick.

Tuloksena loistavia podcasteja

AMKEn podcastissa "Ammattikoulutuksen totuuskomissiossa" käsitellään ajankohtaisia koulutuspoliittisia aiheita. Isäntänä toimii AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja vieraita kutsutaan keskusteluun eri teemojen äärelle.

Salpaus toteutti viisi Työelämä-podcastia yhteistyössä opiskelijoiden ja Salpauksen työelämäasiantuntijoiden kanssa. Podcasteja juonsivat kaksi hostia ja keskusteluvieraina oli alueen työelämävaikuttajia.

”Työelämäpodcastit otettiin innolla vastaan ja niitä tuotetaan jatkossa lisää, myös muita teemoja on viety eteenpäin”, kertoo Salpauksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jonna Uski.

AMKEn ja Salpauksen lisäksi podcast-tuotanto on käynnistynyt työpajojen avulla Ammattiopisto Livessä, Ammattiopisto Luovissa, Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa, WinNovassa ja Variassa.

Opit jakoon

Hankkeessa tuotetut opit ovat tarjolla koko ammatillisen koulutuksen kentälle. Työpajoista on olemassa tallenteet ja diasarjat. Lisäksi Salpauksessa tuotettiin podcast-käsikirja oman podcast- tuotannon aloittamisen tueksi. Alkuun pääsee helposti ja tekemällä oppii!