Uutinen

Pyeongchangin paralympialaisissa Sini Pyylle myönnettiin harvinainen palkinto – Uusi #BeActive-lähettiläs kertoo, miksi haluaa olla itse äänessä

Ohjelmat Liikunta ja urheilu Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
#BeActive-lähettiläänä aloittava Sini Pyy halua päästä palkintopallille Pekingin paralympialaisissa. Hän on ollut aina sitä mieltä, että pelkkä kisoihin osallistuminen ei riitä.
Sini Pyy ylittää maaliviivan kelkkahiihtokilpailussa

Sini Pyy kertoo elävänsä ”mukavan sykkeistä elämää”. Rovaniemellä asuva 29-vuotias paraurheilija harjoittelee keskimäärin noin 15 tuntia viikossa. Lisäksi hän käy töissä, vaikuttaa sekä kansallisessa että kansainvälisessä paralympiakomiteassa, ulkoiluttaa 3-vuotiasta rescue-koiraansa, kokkailee mielellään itse ja soittaa pianoa.

Kansainvälisten suhteiden yliopisto-opintonsakin Pyy haluaisi suorittaa loppuun, jos aika riittäisi.

– Minulla on perinteinen gradua vaille valmis maisterintutkinto, Pyy naurahtaa.

Toistaiseksi gradun tekeminen saa kuitenkin odottaa. Pyy keskittyy tosissaan kelkkahiihtoon, sillä hän haluaa menestyä ensi vuoden Pekingin paralympialaisissa. 

Pyy on aina unelmoinut hiihtomaailman huipulle pääsemisestä. 

– Siitä lähtien kun olen ollut ihan pieni, olen halunnut maailmanmestariksi ja olympiamitaleille.

Vuonna 2010 Pyyn hiihtoharjoittelu vaihtui kelkkahiihtoon hänen vammauduttuaan auto-onnettomuudessa. Moni ulkopuolinen piti ihailtavana sitä, että Pyy pääsi jo neljä vuotta onnettomuuden jälkeen mukaan Sotshin paralympialaisiin. 

Tavoitteellinen Pyy ei kuitenkaan itse iloinnut erityisemmin pelkästä kisoihin pääsystä.

– Kisoihin pääseminen ei ole se päätavoite, vaan siellä menestyminen. En ehkä osannut olla kovin ylpeä siitä, että sinne (Sotshiin) pääsi.

 

Ainutlaatuinen tunnustus

Pyy ei ole vielä päättänyt, jatkaako hän aktiivista kelkkahiihtouraansa Pekingin kisojen jälkeen.

– Eihän minulla ainakaan ikä tule vastaan. Vammaisurheilussa huippu saattaa tulla vasta neljänkympin jälkeen. Toisaalta olen tykännyt työnteostakin. 

Jatkamispäätökseen vaikuttaa luultavasti se, saako Pyy Pekingistä lapsuudesta asti unelmoimaansa menestystä. 

Pyy pitää toistaiseksi parhaana urheilullisena saavutuksenaan maailmancupissa kertaalleen saavutettua palkintopallisijaa. Yksi urheiluun liittyvä saavutus on kuitenkin vieläkin merkityksellisempi.

– Pyeongchangissa sain Whan Youn Dai -palkinnon. Se on ehkä vielä niitä urheilusaavutuksia isompi. 

Whan Youn Dai -palkinto jaettiin vuosina 1988–2018 jokaisissa paralympialaisissa yhdelle nais- ja yhdelle miesurheilijalle. Palkinnon saajat ovat aktiivisesti edistäneet paralympialiikkeen arvoja. Pyy on ainoa tunnustuksen saanut suomalainen.

Tärkeiden arvojen edistäminen on Pyylle keskeinen osa elämää. Hän vaikuttaa aktiivisesti muun muassa talvien pelastamista ajavassa Protect Our Winters -liikkeessä. 

– Sellaiset arvot kuin ympäristö ja luonto ovat minulle Lapissa kasvaneena todella tärkeitä. 

 

Ensisijaisesti urheilija

Myös Euroopan urheiluviikon liikunnan merkityksen sanoma on Pyylle läheinen. Hän onkin mielessään uudesta #BeActive-lähettilään tehtävästään. 

#BeActive-lähettiläänä Pyy haluaa kertoa ihmisille, että liikkumisen ilo ja hyödyt kuuluvat kaikille.

– Mielestäni on tärkeää, että liikunnallinen elämäntapa jatkuu jokaisessa elämäntilanteessa. Olen sitä mieltä, että jokaiselle löytyy jonkinlainen tapa liikkua.

Sini Pyy on kelkkahiihtolenkillä koiran kanssa
Sini Pyy toivoo, että urheilijoiden kohdalla puhuttaisiin muustakin kuin tuloksista.

Pyy kertoo saavansa toisinaan ihailevia kommentteja siitä, että hän on löytänyt tavan liikkua vammastaan huolimatta. Välillä tällaiset kommentit saattavat kuitenkin tuntua alentavilta. Pyy pitää liikkumista itsestäänselvyytenä.

Pyy toivoo, että vammautumisen sijasta hänet tunnettaisiin työstä itselleen tärkeiden asioiden eteen.

– Ensisijaisesti näen, että olen urheilija, työntekijä ja tyttöystävä.

Toisinaan Pyy kirjoittaa omille verkkosivuilleen blogipostauksia. Pyy haluaa, että lehtijuttujen lisäksi ihmisillä on mahdollisuus lukea hänen elämästään myös hänen itsensä kirjoittamana.
 

Sini Pyy on Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja. Paralympiakomitea hyödyntää aktiivisesti Erasmus+ Sport -rahoitusta.


Teksti: Alberto Politi