Uutinen

Seniorit pois paitsiosta! -kuntojalkapallohanke teki senioreista futiskentän tähtiä

Kokemuksia Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Hyvinvointi Kansainvälistyminen
Laurea-ammattikorkeakoulussa työskentelevä Mikko Julin istui elokuussa 2017 Jyväskylässä liikuntatieteen päivillä kuuntelemassa tanskalaisen professorin luentoa kuntojalkapallon hyvistä vaikutuksista. - Mietin, että jätkä lataa kovaa faktaa pöytään, miten voi olla mahdollista, ettei kukaan tee tällaista varttuneemman väestön kanssa. Ikäihmisille tuntuu olevan tarjolla lähinnä vesi- ja kuntojumppaa tai kävelyä.
Erasmus+ Sport 6-0! -hanke

Julin tarttui tuumasta toimeen ja ehdotti työnantajansa Laurean eurooppalaisille kumppaneille yhteistä hanketta, jossa ikäihmiset pääsisivät pelaamaan jalkapalloa. Idea otettiin kiinnostuksella vastaan. Niinpä 6-0! -hanke kirjailtiin yhteistuumin Erasmus+ Sport -hakemuksen muotoon, joka vakuutti Brysselin hankearvioitsijat.  Erasmus+  Sport avustusta myönnettiin kaksivuotiselle yhteistyöhankkeelle 300 000€. 

Hanke potkaistaan käyntiin

Kumppanitahojen edustajat Tanskasta, Ranskasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta kokoontuivat tammikuussa 2019 lumiseen Suomeen kick-off -tapaamiseen. Ensimmäinen kevät käytettiin valmisteluun. Kesäkuussa käytiin suunnitelmat läpi varsinaisten toimintojen käynnistämistä varten. - Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt varata vielä pidempi aika valmisteluihin, miettii Julin.   

6-0! -hankkeessa kaikkien kumppaneiden oli määrä koota yli 60-vuotiaista koostuva jalkapallojoukkue ja lisäksi verrokkiryhmä. Harjoituksia järjestettäisiin aluksi 12 viikon ajan kaksi kertaa viikossa.

Osallistujien löytäminen osoittautui yllättävän työlääksi. Julinilla oli vuosien kokemus eläkeläisten toimintakyvyn mittauspäivästä, jonka Laurean opiskelijat toteuttavat vuosittain yhteistyössä Espoon kaupungin liikuntatoimen kanssa. Tuohon tilaisuuteen saapuu yleensä 300-400 ihmistä. Siksi Julin ajatteli, että miksei jalkapallojoukkueeseenkin löytyisi helposti osallistujia.

Hän kävi esittelemässä ideaa muutamassa Espoon ikäihmisten sporttikerhossa. Ei juurikaan lykästänyt. Hän piipahti eläkeläisyhdistyksen sadan hengen tilaisuuteen. Siellä oltiin aika ihmeissään ehdotuksesta, mutta pari naista innostui mukaan. Julin värväsi myös läheisessä marketissa, kun eteen sattui passelin oloinen vanhempi pariskunta. He eivät lämmenneet aloitteelle. Lopulta Julin otti yhteyttä Länsiväylä-lehteen. Hankkeesta kirjoitettiin juttu, joka ilmestyi myös Helsingin uutisissa. Viimein alkoi puhelin soida ja joukkue täyttyi vauhdilla.

Merkityksellistä elämänsisältöä

6-0! -joukkueen pelaajat olivat 60-76-vuotiaita. Osa ei ollut elämässään pelannut jalkapalloa, eikä moni aiemmin pelanneistakaan ollut koskenut palloon vuosiin. 

Jalkapallojoukkueesta muodostui pian tärkeä osa jäsentensä viikko-ohjelmaa. Hallille kokoonnuttiin aina puoli tuntia ennen harjoituksia kahvittelemaan ja kuulumisia vaihtamaan. Tällaisia kommentteja kuuli hankkeesta videota tuottanut Palloliiton kuvaaja: “Täällä on hyvää jengiä ja kivaa leikkiä pallon kanssa” sanoo yksi pukuhuoneesta tavoitettu mies. Toinen jatkaa: “Kaksi kertaa viikossa tietää, että kannattaa herätä”.

Harjoitusten jälkeen joukkueen naiset seisovat kaulakkain ja suorastaan hihkuvat: “Upee fiilis”, “Mahtavaa” - “On kuin uusi ihminen” - “Parasta huumetta”.

Ensimmäisen syksyn jälkeen joukkue jatkoi toimintaansa, ja mukaan pääsivät myös verrokkiryhmän jäsenet. Tällöin joukkueen ikähaitari venyi yli kahdeksankymmenen.

Laurean opiskelijat toteuttivat toimintakykymittauksia ennen ja jälkeen 12 viikon jakson sekä joukkueen jäsenille että verrokkiryhmälle. Vaikutukset osallistujien fyysiseen ja henkiseen kuntoon ovat olleet kiistattoman positiivisia. Mukaan on mahtunut vain pari lievää loukkaantumista.

Hankkeelle on luvassa jatkoa, sillä Espoon kaupunki on jatkanut joukkueen rahoitusta. Lisäksi Laurea on hakemassa Palloliiton kanssa Opetus- ja kulttuuriministeriöstä liikunnallisen elämäntavan rahoitusta, jolla on tarkoitus monistaa 6-0! -hankkeessa kehitettyä konseptia muualle Suomeen. Tällaiselle toiminnalle tuntuu olevan kysyntää.

Opiskelijoiden ja verkostoitumisen tähden

Erasmus+ Sport on yksi ainoita selkeästi urheilu- ja kuntoilutoimijoille suunnattuja rahoituksia. Julin sanoo, että on ollut todella kiinnostavaa nähdä ja kuulla, miten Euroopassa tuotetaan ja harrastetaan liikuntaa. - Suomessa kunnallinen liikunta on usein halpaa tai ilmaista. Sellaista ei oikein muualla ole, ainakaan samassa mittakaavassa.

Julin on hankkeeseen osallistuessaan nähnyt lukuisia esimerkkejä hienosta toiminnasta, eikä yksikään reissu, jolla hän on tutustunut muiden eurooppalaisten toimijoiden käytäntöihin, ole mennyt hukkaan. - Sportti yhdistää. Oma kokemukseni on ollut, että ihmiset ovat mukavia ja yhteinen sävel on löytynyt helposti. On ollut tärkeää tutustua myös Suomen toimijoihin ja muihin hankkeisiin Opetushallituksen järjestämissä koordinaattorien tapaamisissa.

Julin pitää Erasmus+Sport -hankkeiden hienoimpana puolena sitä, että niissä tehdään paljon käytännöllisiä asioita, joihin opiskelijat saa integroitua mukaan. -En ole sellaisten hankkeiden fani, joissa joku tutkijaguru tekee itsekseen töitä. Oppilaitoksessa toteutettavan hanketyön ytimen täytyy olla se, että se palvelee opiskelijoiden oppimista.

Tunne kumppanisi!

Yhteistyö hankekumppanien kanssa on toiminut enimmäkseen sulavasti. Kaikilla on ollut käytettävissä henkilö hoitamaan taloutta ja hallintoa, jolloin koordinaattori on voinut keskittyä operatiiviseen toimintaan.

Julin painottaa verkostojen tärkeyttä hanketyössä. Hommat lähtevät luultavasti paremmin rullaamaan, kun partnerit tuntevat toisensa ennestään. Elleivät tunne, niin kannattaa tehdä vähän taustaselvityksiä kumppaneistaan; etenkin, jos itse toimii hankkeen pääkoordinoijana. - Koordinaattorina oppii paljon ja saa toimia suorastaan idealinkona. Kaikki kumppanit eivät välttämättä ole kovin proaktiivisia ja edellyttävät asioiden ohjaamista ylhäältä päin.

Erasmus+ -hankkeissa tehdään jo hakuvaiheessa tarkka aikajana ja jaetaan vastuut suunnitelluista työpaketeista. Hakemukseen palataan jatkuvasti hankkeen edetessä. Koska kaikki siihen kirjoitettu on tarkasti näytettävä toteen raportoinnissa, ei kannata olla liian yksityiskohtainen hankesuunnitelmaa tehtäessä.

Kun Erasmus+ rahapäätökset tulevat, rahoitettujen hankkeiden toimijat kutsutaan koolle Brysseliin. Siellä yksi päivä on omistettu täysin verkostoitumiselle, ja se kannattaa Julinin mukaan tosiaankin hyödyntää. Brysselissä hän on luonut yhteydet esimerkiksi UEFA:n edustajaan (Euroopan jalkapalloliitto), jolta on sittemmin sadellut yhteistyöehdotuksia.

kirjoittaja: Hanna Niittymäki