Uutinen

Star of Europe -koulutus tarjoaa eväät nuorisovaihtohankkeen suunnitteluun yhdessä nuorten kanssa

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat TCA
Jyväskyläläinen kulttuuripajaohjaaja Janne Moilanen osallistui Prahassa Star of Europe -koulutukseen ja toi sieltä kotiintuomisina työkaluja nuorisovaihtohankkeen suunnitteluun, vinkkejä hankehakemuksen kirjoittamiseen sekä uusia ideoita ja näkökulmia omaan työhön – ja elämään.
Kansainväliset nuorisotyöntekijät Star of Europe -kartan äärellä
Star of Europe -koulutus Inarissa: nuorisotyöntekijät kartan äärellä.

Star of Europe -koulutuksessa käydään läpi vaihe vaiheelta, miten nuorisovaihtohanke suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa. Viikon aikana ehditään tutustua myös hankehakemuksen täyttämisen saloihin ja potentiaalisiin hankekumppaneihin.

Toistaiseksi viimeisin Star of Europe -koulutus järjestettiin Prahassa, Tšekissä maaliskuussa 2020, juuri ennen koronapandemian puhkeamista. Yksi osallistujista oli Janne Moilanen jyväskyläläisestä kulttuuripaja Trombista, joka tarjoaa toimintaa mielenterveyskuntoutujille ja muille haastavassa elämäntilanteessa oleville nuorille. Moilasella ei ollut aikaisempaa kokemusta nuorisovaihdoista, mutta koulutuksesta oli tarkoitus saada kättä pidempää ensimmäisen hankkeen alkuun saamiseksi.

– Koulutus oli ihan mahtava! Viikon aikana tuli käytyä läpi koko nuorisovaihtoprojektin kaari. Me edettiin tosi selkeästi vaihe ja osa-alue kerrallaan, kuitenkin niin, että kaikki oli inspiroivaa,

Moilanen hehkuttaa.

Koulutuksesta konkreettisia työkaluja ja inspiraatiota

Star of Europe on sekä digitaalinen materiaali että koulutus, joka ohjaa vaihe vaiheelta nuorisovaihtohankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa yhdessä nuorten kanssa. Materiaali on saatavilla verkossa, ja se sisältää lyhyitä videoita sekä oheismateriaalia itsenäisen perehtymisen tueksi. Koulutuksia järjestetään pari kolme kertaa vuodessa ympäri Eurooppaa ja nyt korona-aikana verkossa. Star of Europe -koulutus on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat perehtyä nuorisovaihtojen suunnitteluun intensiivisemmin ja ohjatusti.

Moilanen kertoo, että koulutuksesta jäi omaan työkalupakkiin harjoituksia ja työtapoja, mutta myös ideoita, inspiraatiota ja vahvistusta omille ajatuksille.

– Koulutuksen aikana vahvistui entisestään, että kansainvälisyys on se suunta, mihin haluan laajentaa osaamistani, ja että haluan mahdollistaa kansainvälistymistä omalle porukalle.

Tavoitteena nuorten osallisuus

Nuorisokeskus Marttisessa Virroilla päivätyötään tekevä Antti Korhonen on toiminut Star of Europen suunnittelijana ja kouluttajana jo useamman vuoden ja oli mukana myös Prahan-koulutuksessa.

Korhonen painottaa nuorten osallisuutta kaikissa hankkeen vaiheissa.

– On tärkeää, että hankkeet eivät ole aikuisten suunnittelemia, vaan nuoret vastaavat suunnittelusta ja toteutuksesta itse. Aikuisten rooli on tukea. Hankkeiden ei tarvitse olla täydellisiä, vaan tärkeintä on, että ne ovat nuorten tekemiä.

Koulutuksen yksi keskeinen tavoite on myös auttaa osallistujia näkemään nuorten projekti isompana kokonaisuutena, avata koko projektisykli alusta loppuun.

– Projekti ei ole vain nuorisovaihto, se itse reissu, vaan hanke alkaa siitä, kun nuoret tapaavat ensimmäisen kerran, tutustuvat ja alkavat ideoida ja päättyy sitten, kun hanke on raportoitu ja loppujuhlat pidetty. Koko kaari, kaikki sen vaiheet, ovat tärkeä osa nuorten oppimiskokemusta.

Ammatillista ja henkilökohtaista kasvua

Moilanen kokee saaneensa koulutuksesta valtavasti oppia ja työkaluja hankkeen suunnitteluun, mutta vähintään yhtä hyödyllisenä hän pitää koulutuksen tarjoamaa mahdollisuutta henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun. Kurkistus vieraampiin kulttuureihin tarjoaa raikkaita ideoita ja mahdollisuuden tarkastella omia työskentelytapoja uudesta vinkkelistä.

– On valtavan tärkeää, että ajatukset pääsevät vaihtumaan, että näkee, mitä muualla tehdään ja mitkä on hyviä asioita täällä Suomessa. Tekee hyvää tulla pois sieltä omasta kammiosta ja tuulettaa työmenetelmiä ja muita työhön liittyviä asioita.

Myös omille nuorille Moilanen haluaisi tarjota mahdollisuuden kurkistaa oman toisenlaiseen todellisuuteen kuin mihin on itse tottunut.

– On kauhean terveellistä joutua välillä epämukavuusalueelle, jossa ei aina tiedä, miten kaikki koodit toimii. Joutuu selviytymään ja tulee mahdollisuus kyseenalaista omia tapoja, tottumuksia ja ajatuksia.

– Idealistisesti toivon, että nuorisovaihdon tuoma anti laajenisi nuorten elämässä muuhunkin vieraaseen, josta ei oikein tiedä. Ettei ennakkoluulojen sanelemana tuomitsisi kaikkea, joka on itselle tuntematonta.

Korona sotki Moilasen orastavat hankesuunnitelmat, mutta se on myös mahdollistanut aiheeseen syventymisen ja ideoiden pyörittelyn.

– Seuraavaksi, kun koronatilanne sallii, kootaan oma porukka yhteen ja aletaan ideoida hankeaiheita. Nuoria on kiinnostanut lauta- ja roolipelaaminen, ehkä he alkavat suunnitella projektia jommankumman aiheen ympärille.

Moilasen vinkit muille hakijoille

Moilanen suosittelee koulutusta lämpimästi kaikille, niin nuorisovaihtojen noviiseille kuin kokeneemmillekin konkareille. Hänelle itselleen oli ennen koulutusta vaikea hahmottaa, missä järjestyksessä mitäkin tehdään, missä vaiheessa lyödään asioita lukkoon, milloin hakemus kirjoitetaan, mutta koulutuksessa kaikki tämä selkeytyi.

– Koetin tutustua digitaaliseen materiaaliin etukäteen, ja siinä olikin paljon hyödyllisiä asioita ja hyvä kaari, mutta ilman käytännön kokemusta kokonaisuus jäi abstraktiksi. Nyt koulutuksen jälkeen tuntuu, että se on kuin kartta paikasta, jossa olen joskus ollut, ja nyt ne materiaalin asiat linkittyvät toisiinsa.

Moilanen muistuttaa myös nuorten osallisuuden tärkeydestä.

– Tässä kaikessa läpikulkevana asiana on, että nuoret ovat mukana kaikessa suunnittelusta raportointiin asti. Se on kaikkein tärkein asia. Nuorten osallisuus suunnitellaan sisään koko hankkeeseen.

Yksi koulutuksen eduista Moilaselle itselleen oli se, että siellä sai luvan kanssa rauhoittua yhden asian äärelle ja keskittyä siihen.

– Oli siistiä, että sai kokonaisen viikon ajan keskittyä vain yhteen asiaan ja olla yhdessä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista. Koulutuksessa oli parikymmentä tyyppiä eri puolilta Eurooppaa, hyvin erilaisista taustoista ja eri kokemuksella, Moilanen jatkaa.

Lopuksi Moilasella on kuuma vinkki kaikille nuorisovaihtohankkeesta haaveileville.

– Jos Suomessa laittaa nuorten tekemän hakemuksen sisään, rahaa tulee melko varmasti. Koulutus antaa onnistumiseen kaikki tarvittavat eväät.

 

Teksti: Arna Grym