Uutinen

Tamperelainen liikuntaosaaminen kelpaa Euroopalle - ja Euroopan parhaat vinkit Pyrinnölle

Kokemuksia Liikunta ja urheilu Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Kansainvälistyminen
- Ei oltu aiemmin tiedetty mitään näistä Erasmus+ Sport -hankkeista, mutta nehän ovat aivan upeita. Saamme kansainvälisiä kontakteja ja näkökulmia, miten voimme kehittyä, kertoo Elisa Hakanen, urheiluseura Tampereen Pyrinnön urheilutoimenjohtaja.
Tampereen Pyrintö

Kohta 125-vuotias urheiluseura Tampereen Pyrintö päätyi mukaan Erasmus+ Sport -kuvioihin puolivahingossa. Ensin se kutsuttiin ainoana suomalaisseurana jäseneksi European Multisport Club Associationiin eli EMCA:an. Se on 40 eurooppalaisen urheiluseuran muodostama järjestö, jossa voi jakaa omaa osaamista ja oppia muiden maiden osaajilta.

Sitten EMCA:n muut yleisseurat houkuttelivat pyrintöläiset mukaan hyötymään Erasmus+:n mahdollisuuksista.

Erasmus+ Sport rahoittaa eurooppalaisia ruohonjuuritason yhteistyöhankkeita, jotka edistävät mm. terveysliikuntaa, urheilijoiden kaksoisuria ja vapaaehtoistoimintaa. Sellaisia hankkeita, niin kuin HEMA eli Healthy Employee Mobile Active, jossa seurat järjestäisivät yritysten työntekijöille liikuntapäivän eri maissa, uusi mobiilisovellus apuvälineenään, ja yliopistoväki tutkisi vaikutuksia. Tai European Day of Care - Legends Forever, joka tuo esiin seurojen entisten huippu-urheilijoiden saavutukset ja myöhemmät elämänpolut.

 

Ylpeyttä ja esillepanoa etelästä, urheilijoiden palkitsemista idästä

 

- Tapasimme vuonna 2019 syksynä Legends Forever -hankkeen tiimoilta Portugalissa, ja oli tosi vaikuttavaa vierailla seuran omalla stadionilla ja museossa. Miten hienosti he osaavatkaan tuoda omaa tarinaansa ja seuraylpeyttään esiin! vaikuttunut Elisa Hakanen kertoo.

- Oli myös hauska nähdä, miten toisenlainen asema urheilijalla on itäisessä Euroopassa kuin meillä Suomessa. Itäeurooppalaisilta kumppaniseuroilta opin, että menestyneille urheilijoille voidaan tarjota tutkintoon johtavia yliopistopaikkoja ja hyviä eläkkeitä, Hakanen jatkaa.

Korona ei pysäyttänyt tätä hanketta, vaikka matkustelu pitikin lopettaa. Kokoustamista viiden urheiluseuran kesken on jatkettu virtuaalisesti. Kukin seura luo englanninkielisen videon 6-8 suuresta urheilijastaan, ja niitä jaetaan laajasti somekanavilla.

Näin seurasta tähteyteen ponnistaneiden urheilijoiden saavutukset inspiroivat uusia sukupolvia. Samalla selviää, miten ja millä keinoin huiput ovat integroituneet kilpauran jälkeiseen elämään ja kuinka he ovat edelleen mukana seuratoiminnassa.

HEMA joutui sen sijaan koronan kuristusotteeseen. Pilottiurheilupäivät piti järjestää Ranskassa ja Latviassa, eikä tiedetä, kuinka kauas tulevaisuuteen ne vielä siirtyvät. Etänä etenee lähinnä hankkeeseen liittyvä kännykkäsovellus.

- Kumppanimme Belgiassa kehittävät apsia, jossa ollaan kolmen hengen joukkueina. Joukkueet keräävät pisteitä esimerkiksi kun jäsenet liikkuvat polkupyörillä, Hakanen kuvailee.

Virolaisen yhteistyöseuran jäätyä pois Tampereen Pyrinnöllä on hankkeessa tärkeä rooli yleisenä urheiluseurana, jolla on laaja lajikavalkadi. Seurassa yleisurheillaan, hiihdetään, pikaluistellaan, suunnistetaan, koripalloillaan, hypätään mäkeä, nostetaan painoja ja harjoitetaan cheerleadingiä. Muut hankkeeseen osallistuvat seurat ovat pyöräilyseuroja.

- Me ei liitytä pyöräilyyn, joten meillä on näkemystä, minkälaiset muut liikuntamuodot sopivat tällaiseen liikuntapäivään, kertoo Tampereen Pyrinnön toimistopäällikkö Eira Kähtävä.

 

‘Kiva kimmoke tai kannuste vapaaehtoistoimijoillekin!’

 

Tampereen Pyrinnössä tulevat hankesuunnitelmat liittyvät olympia-aatteen tunnetummaksi tekemiseen seuratoiminnassa, sekä valmentajien väliseen yhteistyöhön yli rajojen.

On mukavaa, kun oma osaaminen saa ruohonjuuritason arvostusta ulkomailtakin.

- Kansainvälisyys voi olla kiva kimmoke tai kannuste vapaaehtoistoimijoillekin. Että toimimalla seurassamme valmentajana pääsee tekemään kansainvälistä valmentajien välistä yhteistyötä, Elisa Hakanen maalailee.

On luonnollista, että Tampereen Pyrintö on suunnittelemassa Erasmus+ Sport -tuella uusia hankkeita. Niin paljon seura on saanut Erasmus+ -hankkeista ideoita, motivaatiota ja kivoja kokemuksia. Elisa Hakanen suositteleekin lämpimästi hankkeisiin mukaan lähtemistä muillekin urheiluseuroille.

Kansainväliset seuraverkostot, kuten EMCA, rakentavat helpon sisäänajoväylän Erasmus+ Sport -maailmaan isommille seuroille, ja tietysti ne rikastuttavat muutenkin seuraurheilua ulkomaiden tuulilla.

- Sellaisessa verkostossa on kuitenkin oltava kykyä olla. Pienempien seurojen voi olla parempi lähteä suoraan itse etsimään itselleen sopivia hankepartnereita, Hakanen neuvoo.