Uutinen

Taneli Arosara: Harrastustoiminnalla ja koulutukseen panostamisella on tärkeä rooli maaseutunuorten tukemisessa

Kokemuksia Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat
Kansantanssi vei Kontiolahden kasvatti Taneli Arosaran muutaman mutkan kautta oman alan opintoihin, Nuorisoseurojen hanketiimiin sekä kuntavaaliehdokkaaksi. Toisinaan maaseutunuorten mahdollisuudet mietityttävät Tanelia, joka kuitenkin luottaa elinvoimaiseen maaseutuun.
Taneli ja puhekuplassa teksti "Maaseutukylien ylpeät kyläläiset ja yhteisöllinen meininki luovat toivoa maaseudun tulevaisuudesta".

Nuorisoseurat kasvattivat vaikuttajaksi ja inspiroivat alan valinnassa

Eräässä mielessä kontiolahtelaisen Taneli Arosaran tie vaikuttamisen pariin pedattiin kolmivuotiaana.

– Tässä taustalla on ihan hauska tarina. Mun vanhemmat tapasi, kun ne oli savolaisessa nuorten kansantanssiryhmässä. Vanhemmat halusivat, että myökin kokeiltais sitä. Mä oon 3-vuotiaasta asti tanssinut kansantanssia joensuulaisessa nuorisoseura Motorassa. Siitä on tullut oma kiinnostus nuorisoseurojen toimintaan.

Parasta Tanelista on ollut hyvä tanssiryhmä, joka on pysynyt samana peräti kuutisen vuotta. Vähitellen tanssiryhmä on myös poikinut monenlaista elämänsisältöä ja aktiviteettia. Ensinnäkin Motora kouluttaa ohjaajia, ja niin Tanelikin on päätynyt ohjaamaan nuorempien ryhmiä, mikä puolestaan on selkiyttänyt omia tulevaisuudensuunnitelmia.

– Opiskelen toista vuotta nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Mähän kiinnostuin just ehkä Motoran kautta tästä ohjauksesta, et haluaisin ihan ammatikseni tehä ohjaushommia.

Kun vaikutetaan ja tehdään yhdessä, tuntee että on osa jotain suurempaa.

Seuraavaksi Taneli löysi itsensä Nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat -hankkeen ydintiimistä. 

– Olin jo pitkään ollut kiinnostunut Nuorisoseuroista valtakunnallisena järjestönä. Mulla on myös aina ollut halu vaikuttaa asioihin, niin mietin mikä ois parempi tapa vaikuttaa kun itelle sydäntä lähellä oleva asia. Hankkeessa meitä koutsataan vaikuttamaan, mutta samalla päästään myös itse tuomaan asioita esille.

Käymiensä keskustelujen perusteella Taneli uskoo, että nuorten halu vaikuttaa on nousussa: nuorilla on mielipiteitä ja jopa ratkaisuja isompiin ongelmiin, kunhan uskallus viedä asioita eteenpäin riittää. Tanelin täytyy kuitenkin pohtia hetki, mistä oma vaikuttamishalu oikeastaan kumpuaa.

– Ehkä sitä kautta tuntee, että on osa jotain suurempaa, kun yhdessä vaikutetaan ja yhdessä tehdään. Se on tosi hieno tunne, kun porukassa ollaan mietitty asioita ja sitten meille kerrotaan että Nuorisoseurojen hallitus on käynyt näitä asioita läpi. Meille on annettu valtaa ja meitä oikeesti kuunnellaan. 

Lopuksi Taneli pyytää saada lisätä vielä yhden asian.

– Nuoret Vaikuttajat -hankkeesta sain myös uskallusta lähteä kunnallispolitiikkaan! Mä oon nyt ehdolla tulevissa kunnallisvaaleissa.

Maaseutunuoret ansaitsevat osansa budjetista

Eurooppalaisista nuorisotavoitteista kuudes tähtää maaseutunuorten tukemiseen, siis kaupunkinuoriin verrattuna yhtäläisten mahdollisuuksien turvaamiseen maaseutunuorille. 

– Toi tavoite kuulostaa ihan sairaan hienolta. Ite oon elänyt Kontiolahdella niin ei oo ollut ihan samanlaisia mahdollisuuksia verrattuna mitä vaikka Joensuussa on. Esimerkiksi Kontiolahdella on kaksi nuorisotilaa ja Joensuussa niitä on enemmän, pienemmilläkin alueilla. Myös se eroaa, miten kunta budjetoi nuorisotyöhön. 

Nuorisoseuroissa Taneli haluaakin vaikuttaa harrastustoimintaan sekä matalan kynnyksen toimintaan, kuten kaikille avoimeen ”höntsäliikuntaan”. Yhtäläisten mahdollisuuksien kannalta Tanelia mietityttää harrastusmahdollisuuksien lisäksi koulutus sekä joukkoliikenteen tarjonta. 

– Mä oon itse asiassa tätä miettinyt jonkin verran. Itsekin asun tällä hetkellä asuntolassa ja mun mielestä se kertoo jo jotain. Ei ne mahdollisuudet ihan täysin samanlaiset oo. Tiedän ihmisiä, joitten vanhemmat ei antaisi heidän asua asuntolassa. Tai jos vaikka lukiossa on joku tietty linja, mitä haluais opiskella, mutta sitä ei oo täällä lähistöllä niin sitten on voi voi. Mä toivoisin toimivampaa joukkoliikennettä, vaikka pikkukylistä isompiin kaupunkeihin, että voisi käydä koulua ilman asuntolaan muuttamista tai isompia sähläyksiä.

Kaikesta huolimatta Taneli näkee maaseutunuorten tulevaisuuden ainakin Kontiolahdessa melko valoisana elinvoimaisine kylineen. 

– Mulle tuo tosi paljon toivoa se, että Kontiolahden maaseutukylissä on tosi ylpeitä kyläläisiä, siellä on tosi yhteisöllinen meininki ja hyvä olla – se mulle tuo toivoa.  

 

Teksti: Laura Mettälä

 

Kuka?

  • Taneli Arosara, 18 vuotta
  • asuu viikot Joensuussa, viikonloput Kontiolahdessa 
  • nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelija ja aktiivinen nuorisoseuralainen sekä kansantanssin harrastaja
  • Osa Nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat -Erasmus+ -nuorisodialogihankkeen nuorten vaikuttajaryhmää. Hankkeen kohderyhmänä ovat 13–30-vuotiaat nuoret ympäri Suomea ja se muodostuu sparraussessioista, vaikuttajaekskursioista, seminaareista ja päättäjätapaamisista. Tavoite on vahvistaa nuorten osallisuutta, vaikuttamistoimintaan liittyvää osaamista sekä intoa aktiiviseen kansalaisuuteen ja kansalaistoimintaan.