Uutinen

Teemu Puranen: Nuorten innostaminen ympäristökysymyksiin vaikuttamisessa takaa oikean suunnan

Kokemuksia Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat
Päätöksentekoon osallistuminen vetää kuin luontaisesti puoleensa ruokolahtelaista Teemu Purasta. Teemu ei jumitu ilmastoahdistukseen, ja uskoo tavoitteen kestävästä vihreästä Euroopasta olevan mahdollinen, kunhan nuorten tietoisuutta lisätään entisestään ja heitä innostetaan mukaan vaikuttamiseen.
Teemu ja puhekuplassa teksti "Nuorilla on halua ja taitoja vaikuttaa ympäristö- ja ilmastoasioihin. Suunta on oikea."

Nuorisovaihdosta perspektiiviä kulttuurien kohtaamisen lisäksi ympäristöasioihin

Nuorisovaltuustotoiminta oli monen kauden ajan ollut kovin hiljaista Ruokolahdella. Nyt sitä käynnistellään uudelleen ja mukaan toimintaan on innostunut myös Teemu Puranen.

– Mie oon aina tykänny vaikuttaa yhteisiin asioihin ja olla mukana päätöksenteossa, näen sen hyvänä linjana. Tällä hetkellä ollaan järjestämässä yhteistä tapahtumaa oppilaskunnan ja kunnan kanssa. Ollaan myös lähetty viemään nuorisovaltuuston omia asioita eteenpäin. Ollaan esimerkiksi rakentamassa postilaatikkoa meijän koululle. Sinne nuoret saa jättää anonyymisti käsiteltäviä asioita meille kokouksiin, se madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä, kertoo Teemu.

Teemu on myös yksi kahdeksasta nuoresta Etelä-Karjalan Kärki-LEADERin nuorisoryhmässä. Ryhmä käsittelee eräänlaisia teemahankkeita, joista tällä hetkellä ajankohtainen hanke liittyy nuorten toiminnan rahoittamiseen. 

Mukaan toimintaan Teemun vei kiinnostus oman seudun kehittämiseen. Toisaalta kiinnostusta riittää myös matkustamiseen sekä uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustumiseen.

Kun Lemin ja Luumäen 4H:t järjestivät nuorisovaihtoa kestävä kehitys teemalla ja päätyivät yhdistämään voimansa vielä Ruokolahden kunnankin kanssa, mahtui Teemu lopulta varasijalta mukaan porukkaan. 

Suomalaisilla oli ryhmäytymistapahtuma Luumäellä ja he espanjalaisiin pidettiin yhteyttä jo ennen matkaa. 

– Sitten mentiin Espanjaan, Bargasiin, se on keski-Espanjassa sellainen muutaman tuhannen asukkaan kylä tai kaupunki, miksikä sitä haluaa kutsua. Meillä oli paljon kaupunkisuunnistuksia ja me jakauduttiin ryhmiin ja jokainen ryhmä teki oman videon, missä esitteli kaupunkia. Englannin kielitaito parani huomattavasti, kun oli pakko puhua, pakko pärjätä sillä kielellä. Tutustuttiin myös paikalliseen kulttuuriin. Se oli loppiaisen aikaan ja matka huipentui siihen, että oli isot juhlat ja oltiin kulkueessa, missä oli kolme itämaista tietäjää ja jaettiin karkkia lapsille, muistelee Teemu.

Huomattiin, ettei kierrätys ollut Espanjassa ihan samalla kantilla. Päätettiin että seuraavassa vaihdossa on vielä enemmän teemana kestävä kehitys. 

Kokemuksesta jäi niin hyvä fiilis, että Teemu lähtisi mukaan mielellään uudestaankin. Jatkohanke onkin jo kehitteillä. 

– Porukka oli tosi mukava ja siihen tutustui tosi hyvin. Nyt ollaan pietty yhteyttä sen vaihdon jälkeen ja ollaan järjestämässä samalla porukalla toista vaihtoa Suomessa. Korona vähän sotki suunnitelmia, sen piti olla jo nyt kesällä, mutta nyt se on suunniteltu ensi vuodelle.

Nuorisovaihtoon osallistuminen konkretisoi myös maiden välisiä eroja ympäristöasioiden hoitamisessa, ja se on inspiroinut uuden vaihdon teeman valinnassa. 

– Se tuli huomattua Espanjassa, että kierrätys ei oo ihan samalla kantilla, mitä täällä. Siellä oli myös paljon roskia kadulla. Kun huomattiin se, päätettiin, että meillä on täs uues vaihos vielä enemmän teemana kestävä kehitys ja halutaan järjestää esimerkiksi roskienkeruutapahtuma. 

Kestävä vihreä Eurooppa on mahdollinen kunhan tietoa ja intoa vaikuttaa riittää

Eurooppalaisista nuorisotavoitteista kymmenes on nimeltään ”Kestävä vihreä Eurooppa”. Tavoitteessa peräänkuulutetaan ympäristönäkökulman huomioimista kaikessa päätöksenteossa ja lisäksi mukaan päätöksentekoon ja aktiivisiksi toimijoiksi halutaan vahvasti myös nuoret. Tietoisuutta, tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä vaaditaan lisättävän ja syvennettävän. 

Teemun mielestä tavoite kuulostaa hyvältä; hän myös uskoo, että tavoitteeseen päästään, kunhan kaikki ovat aktiivisesti mukana.

– Varsinkin jos yhtään lähetään kannustamaan nuoria, niin kyllä uskon, että nuorilla on halua ja taitoja vaikuttaa. Nuoria voi kannustaa lähtemään mukaan hankkeisiin ja vaikuttamaan, ettei jäädä odottamaan, että joku toinen tekisi.

Teemu ei itse koe kärsivänsä ilmastoahdistuksesta, eikä juurikaan tunnista ilmiötä lähipiirissään. Vaikka huoli ei täytä mieltä, huomaa hän kehityskohtia.

– Tällä hetkellä nuorilla on tosi hyvää ilmastotietoutta ja tiietään, mihin suuntaan ollaan menossa, mutta silti tuntuu, että jollain tavalla eletään vähän pimennossa. Voisi vielä lisää tuoda tietoutta, tuumii Teemu. 

Tulevaisuuteen Teemu katsoo silti luottavaisin mielin.

– On kuitenkin paljon nuoria, ketkä tietää tästä aiheesta paljon ja tykkää vaikuttaa. Hyvään suuntaan ollaan matkalla koko ajan, hän summaa.

 

Teksti: Laura Mettälä

 

Kuka?

  • Teemu Puranen, 15 vuotta
  • asuu Ruokolahdella
  • kahdeksasluokkalainen nuorisovaltuustolainen ja Etelä-Karjalan Kärki-LEADERin nuorisoryhmäläinen 
  • osallistunut vuonna 2020 Ruokolahden kunnan kautta Lemin sekä Luumäen 4H:n kanssa järjestettyyn nuorisovaihtoon Green Nature – From another point of view Espanjan Bargasissa. Espanjalaisen kumppaniryhmän kanssa on suunnitteilla seuraava kestävä kehitys -teemainen, Suomeen suuntautuva nuorisovaihto, jonka toteutumista koronapandemia on kuitenkin viivästyttänyt.