Uutinen

Vaalan lukion Nordplus Junior -hanke toteutettiin virtuaalisesti lukuvuonna 2020-2021

Kokemuksia Lukiokoulutus Nordplus Junior Nordplus-ohjelma Ilmasto
Hankkeen aiheena on ”Geoheritage, culture and sustainable communities in rural areas in Finland, Iceland and Norway” eli vapaasti suomennettuna: geologinen perintö, kulttuuri ja kestävät yhteisöt maaseutualueilla Suomessa, Islannissa ja Norjassa.

Virtuaalisesti Islannissa

Vaalan lukio koordinoi lukuvuosina 2020-2023 Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa Nordplus Junior- hanketta, jossa käsitellään ilmastonmuutosta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Partnereita ovat Framhaldsskólinn í Austur-Skaftafellssýsl, Katla Geopark ja Vatnajökull National Park Islannista sekä Brønnøysund videregående skole ja Trollfjell Geopark Norjasta. Hankkeen keskeinen suomalainen partneri on Rokua Geopark.

Virtuaalivaihdot Islannissa ja Norjassa

Koronaepidemian vuoksi opiskelijoiden vaihtoviikot toteutettiin virtuaalisesti. Syksyllä 2020 kokoonnuttiin ensimmäisen kerran Islannissa. Viikon aiheena oli YK:n kestävän kehityksen tavoite 13, eli Ilmastotekoja. Islantilaiset kävivät eri kohteissa ja striimasivat vierailunsa meille muille partnereille. Liikkuvuuksista säästyneillä Nordplus Junior ja Erasmus+-projektirahoilla hankittiin striimauslaitteita ja muuta välineistöä koulujen käyttöön.

Projektiviikon aikana tehtiin teemaan liittyviä julisteita etänä monikansallisissa ryhmissä. 

- Yhteistyö sujui virtuaalisesti jokseenkin sujuvasti Teamsin, Meetin, Snapchatin, sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Kaikenlaisia kommelluksia sattui päivittäin, mutta opimme paljon uutta ilmastonmuutoksesta ja muista Pohjoismaista sekä kartutimme digitaitojamme. Striimin välityksellä olimme fyysisesti etänä, mutta kuitenkin lähellä, kommentoi projektikoordinaattori Riitta Olsbo.

Huhtikuulle 2021 sijoittuvan vaihdon teemana Brønnøysundissa Norjassa oli YK:n kestävän kehityksen tavoite 12, eli vastuullista kuluttamista.  Viikon alussa vierailtiin kussakin kolmessa maassa eri yrityksissä haastattelemassa yrittäjiä ja työntekijöitä em. teeman tiimoilta; jätehuolto, kierrätys, ruokahävikki ja yhteistyö paikallisten yritysten kanssa.

Syksyllä 2021 on Vaalan lukion vuoro isännöidä islantilaisia ja norjalaisia vieraita Vaalassa. Silloin aiheena on YK:n kestävän kehityksen tavoite 6, eli puhdas vesi ja sanitaatio.

Tiedot:

Riitta Olsbo, Vaalan lukion ruotsin ja saksan lehtori

Marjaana Laukkanen, Vaalan lukion biologian ja maantieteen lehtori