Uutinen

Varhaiskasvatuksen tietovaranto palvelee nyt entistä paremmin

Opettajat ja kasvattajat Varhaiskasvatus Opettajat ja kasvattajat
Oma Opintopolku -palvelussa huoltajat ja työntekijät voivat nyt katsella heistä varhaiskasvatuksen tietovarantoon (Varda) tallennettuja tietoja.
Kuvituskuva lapsista jotka taputtavat

Varda palvelee nyt entistä paremmin kansalaisia, kun sen kansalaisnäkymään Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa lisättiin vuoden 2021 alussa uusi katselunäkymä. Nyt huoltajat ja työntekijät pääsevät katselemaan heistä itsestään Vardaan tallennettuja tietoja. Jo aiemmin Vardan kansalaisnäkymä on tarjonnut huoltajalle mahdollisuuden katsella Vardaan lapsesta tallennettuja tietoja.

Henkilöstön tiedot tulisi olla nyt Vardassa

Noin 62 prosenttia kunnista ja 39 prosenttia yksityisistä varhaiskasvatuksen palveluntuottajista on aloittanut henkilöstötietojen tallentamisen Vardaan. Tällä hetkellä Vardaan on tallentanut tietoja 292 kuntaa ja kuntayhtymää sekä noin 1480 yksityistä palveluntuottajaa. Kunnista Vardaan on tallennettu noin 25 000 ja yksityisiltä palveluntuottajilta noin 4 000 työntekijän tiedot. Henkilöstötiedot pitää tallentaa Vardaan 1.9.2020 lähtien. Jos tietoja ei ole vielä tallennettu, ne pitää tallentaa takautuvasti.

Varhaiskasvatustoimijoiden tulee viimeistään nyt tallentaa viipymättä vaaditut tiedot Vardaan. Opetushallitus muistuttaa maaliskuussa tietojen tallentamisesta, ja pyytää selvitystä varhaiskasvatustoimijalta, mikäli varhaiskasvatuslain (540/2018) edellyttämiä tietoja ei ole tallennettu Vardaan. Jos tiedot jäävät tallentamatta, Opetushallitus voi tarvittaessa ilmoittaa asiasta yksityisten palveluntuottajien kohdalla kuntaan ja kuntien kohdalla aluehallintovirastoon. Tämän jälkeen asia voidaan käsitellä valvonta-asiana. Tutustu Vardan tietojen oikeellisuuden valvontaan uutisen alla olevasta linkistä.

Vardan asiakaspalvelu palvelee jatkossa sähköpostitse osoitteessa varda [at] opintopolku.fi. Aiemmin toiminut puhelinpalvelu varhaiskasvatustoimijoille on päättynyt. Jos asia tuntuu hankalalta käsitellä sähköpostitse, osoitteeseen voi jättää myös soittopyynnön.

Raporteista tukea laatutyöhön

Vardaa kehitetään edelleen vuoden 2021 aikana. Varda-pohjaisilla tiedoilla julkaistu varhaiskasvatuksen vuosiraportti korvaa THL:n vuosiraportin vuonna 2022, ja tätä uutta Varda-pohjaista raporttia suunnitellaan parasta aikaa. Myös esimerkiksi Vardan käyttöliittymästä löytyvää raportointia kehitetään vuoden 2021 aikana, jotta varhaiskasvatustoimijat (kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat, joita ovat yksityiset päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoitajat) saavat raporteista yhä paremmin tukea tallennetun tiedon oikeellisuutta ja ajantasaisuutta koskevaan laatutyöhönsä.

Vardan tietojen säilytys

Varhaiskasvatustoimijoiden tallentamat tiedot säilytetään varhaiskasvatuslain mukaan määräajan Vardassa. Kansallisarkiston helmikuussa 2021 tekemän päätöksen mukaan Vardan tiedot, eli varhaiskasvatustoimijaa, toimipaikkoja, henkilöstöä, lapsia, huoltajia ja huoltajien maksutietoja koskevat tiedot säilytetään pysyvästi sähköisessä muodossa Kansallisarkistossa. Opetushallitus huolehtii tietojen siirtämisestä pysyvään säilytykseen Kansallisarkistoon Vardan säilytysajan päättyessä. Pysyvällä säilyttämisellä mahdollistetaan tutkimus eri tieteenalojen tarpeisiin.