Uutinen

Vielä jonakin päivänä Irlannissa – nuorisovaihdon pitkä odotus

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Koronavirustilanne
Miltä tuntuu, kun korona estää kahdesti nuorisovaihtomatkan Irlannin Corkiin? Pirkanmaalaiset nuoret ovat keksineet, miten otetaan ilo ja oppi irti tästäkin tilanteesta.
Henkilö istuu puoliksi pakatun matkalaukun äärellä.
Pettymyksiä ja puoliksi pakattuja laukkuja. Pirkanmaalaiset nuoret keksivät panostaa suunnitteluvaiheeseenn nuorisovaihtomatkan lykkääntyessä.

Olen oppinut sosiaalisuuden taitoja. Ideointini on parantunut huomattavasti. Nolouden vähennys porukassa ja vieläpä pikkuisen lisää irkkujen kulttuurista.

Olen oppinut työskentelemään paremmin ei niin tuttujen ihmisten kanssa, olen myös oppinut tekemään kompromisseja ja olen avannut itsestäni uuden aukeaman jossa olen päässyt olemaan ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen itseni.

Melko hienoa palautetta nuorisovaihdosta. Varsinkin kun kyseinen vaihto on koronan vuoksi edelleen suunnitteluvaiheessa. Kelataanpa alkuun!

– Olen pari kertaa päässyt matkustamaan, mutta olin silloin niin pieni, etten muista siitä juuri mitään. Koulukaverilta kuulin nuorisovaihdosta ja että siinä pääsee näkemään enemmän paikkoja, kertoo Aino Kallio Pälkäneeltä.

Hän liittyi 13–18-vuotiaiden nuorten ryhmään, joka alkoi suunnitella yhdessä viikoittain Discordissa kierrätys-, tasa-arvo- ja hyvinvointiteemaista matkaa Irlannin Corkiin. Pälkäneen, Ylöjärven ja Akaan nuorisotyöntekijät ja -ohjaajat kokosivat yhteen kolmisenkymmentä nuorta Nuorisokeskus Marttisen nuorisotyön koordinaattorin Antti Korhosen johdolla. 

– Hakemuksen tekemisen aikana nuorten kanssa tutustuttiin, suunniteltiin ja työstettiin ideoita. Niin syyt lähteä vaihtoon, teemat, aktiviteetit kuin aikataulutuskin ovat olleet mietinnässä suunnittelun edetessä. Itse koen hakemuksen tekemisen yhdessä nuorten kanssa pohjatyönä sille, että näin suuri nuorten kehitys ja innostus matkaa kohtaan tämän kaiken varrella oli mahdollista, sanoo nuorisotyöntekijä Marika Suonsivu Akaalta. 

Samaan aikaan Irlannissa Corkin seudulla koottiin vastaava ryhmä sikäläisistä nuorista. He tahtoivat suomalaisia vastavierailulle, sillä olivat käyneet nuorisovaihdossa Suomessa ja Marttisessa vuonna 2019. Tuolloin kokkolalainen Tico Tarvainen oli isännöinyt heitä Nuorten ääni Pirkanmaalla -hankkeesta käsin. Tarvainen liittyi muutaman muun konkarin kanssa myös uuteen hankkeeseen. 

Mutta voi! Vuoden 2020 Irlannin matka peruuntui koronan takia.

Uusia kavereita ruudun takaa

Olen oppinut tutustumaan ihmisiin netin välityksellä. Olen oppinut suunnittelemaan asioita. Olen oppinut olemaan kärsivällinen. Olen oppinut laittamaan muut asiani sivuun. Olen oppinut pääsemään irti ennakkoluuloista muita kohtaan.

– Päätettiin elokuussa, että ainakin kerran kuussa treffaillaan Discordissa. Ajateltiin, että jospa tämä matka vain lykkääntyisi pääsiäiseen 2021, Antti Korhonen muistelee. 

Discord on nuorten suosima keskustelualusta, joka pyörii niin tietokoneella kuin puhelimellakin. Jutella voi eri huoneissa joko kirjoittamalla tai ääneen. Lisäksi voi lähetellä tiedostoja tai täyttää yhteistä tiedostoa. Ihmiset voivat jakaa toisten näkyville, mitä he parhaillaan tekevät tietokoneillaan, ja näin ollen Discordissa voidaan vaikkapa katsella ja kommentoida yhdessä leffaa. Seurapelaaminenkin onnistuu.

– Kuukausitapaamisissa meillä on ollut jokin keskustelunaihe, mutta keskustelu on mennyt muihin aiheisiin. Kerran esimerkiksi siihen, mitä kaikkia suomalaisia juttuja on olemassa. Tai sitten ihan vaan vaihdetaan omasta tahdosta kuulumisia, akaalainen nuori Josefiina Saarinen kuvailee. 

– Discordiin on voinut tulla vapaa-ajallaankin juttelemaan, ja se onkin ollut parempi tutustumisen kannalta, niin ikään akaalainen Atte Rantanen sanoo. 

– Minä olen Discordissa aina muutenkin ja juttelen mielelläni aina, jos vain joku hankkeessa mukana oleva haluaa jutella. Ehdottomasti ollaan saatu uusia kavereita, Tico Tarvainen toteaa. 

Matkaohjelmaa on suunniteltu ahkerasti yhdessä.

– Tarkoitus olisi mennä ainakin laavulle luontoon paistamaan makkaraa ja mahdollisesti vaahtokarkkeja, ja kirpputoreille niin, että löydöistä pitäisi luoda jotain uutta, Saarinen kertoo. 

– Vaikka sen idean selittäminen ei ollutkaan niin helppoa, koska siellä ei ilmeisesti ole kirpputoreja kaikilla turuilla ja toreilla niin kuin Suomessa, nuoret nauravat.

Porukkaa kiinnostaa myös videoiden tekeminen. Matkaa odotellessa onkin tehty ja Discordissa jaettu esittelyvideot sekä joulutervehdysvideot.

Suunnittelu olikin jo puoli iloa

Olen oppinut: puhumaan englantia paremmin. Olen uskaltanut puhua kaikille. Olen suhtautunut positiivisesti kaikkeen. Olen oppinut käyttämään tietokonetta paremmin. Olen tutustunut uusiin ihmisiin.

Irlantilaiset tulivat siis kuukausien myötä tutuiksi ja matkakuume nousi. Olikin ikävä isku, kun helmikuussa selvisi, ettei vielä pääsiäisenäkään voi matkustaa. Korona pilasi Irlannin matkan jo toiseen otteeseen. 

Oliko kaikki sitten ollut turhaa?

Ei. Nuorisotyöntekijät ja -ohjaajat yllättyivät iloisesti, kun nuoret kertoivat, että kaikesta huolimatta hanke on ollut tosi hyvä. 

– Tämä on oikea ylpeydenaihe: hankkeen suunnittelusta itsestään on tullut tosi vaikuttavia oppimistuloksia! iloitsee Antti Korhonen. 

Nuorten kielitaito ja nykymaailmassa varsin tärkeät etätyötaidot ovat kehittyneet vauhdilla irlantilaisten kanssa Discordissa.

Tämä on oikea ylpeydenaihe: hankkeen suunnittelusta itsestään on tullut tosi vaikuttavia oppimistuloksia! 

– Aika moni on oppinut olemaan toisten, tuntemattomien ihmisten kanssa, Saarinen havainnoi nuorten vuorovaikutustaitojen kehitystä. 

– Hauskaa on ollut, Atte Rantanen vahvistaa.

– Näyttää siltä, että hanke on vahvistanut nuorten omia ajatuksia kansainvälisyyteen liittyen, arvelee nuoriso-ohjaaja Maiju Lamminmäki Ylöjärveltä. 

Irlantilaiset ovat antaneet itsestään puheliaan kuvan, kun taas suomalaisia nuoria he pitävät hieman hiljaisempina. Sekä kovina saunomaan. 

– Yhteistä suomalaisten nuorten kanssa on, että esimerkiksi hyvinvoinnin ongelmakohdat ovat samanlaisia, Saarinen pohdiskelee. 

Pettymyksen käsittelyä toivon eläessä

Olen oppinut, että koskaan ei voi tietää mitä tulee tapahtumaan (tai ei tule tapahtumaan lol). Olen uskaltanut olla enemmän itseni. Olen uskaltanut osallistumaan projekteihin. Olen oppinut enemmän Irlannin kulttuurista ja kaikesta mitä siellä tapahtuu.

Tapaamishaaveesta ei olla vieläkään luovuttu. Hanke saa jatkua kesään 2022 asti ja tällä hetkellä näyttää todennäköisimmältä, että sinne Irlantiin ihan oikeasti päästään ensi keväänä.

Silloin lentokoneeseen nousee – kannetaan – ensimmäisenä Atte Rantanen, palkinnoksi siitä, että hän voitti bingon Discord-tapaamisen aikana. 

– Ei kuitenkaan haluta pettyä, että korona vie meiltä matkan taas, kun se on jo kaksi kerta koettu. Siksi nuoret päättivät, että viralliset Discord-tapaamiset menevät tauolle kesään asti, Antti Korhonen sanoo. 

Kesäksi kootaan taas voimat, ja viimeistään syksyllä olisi tarkoitus, että suomalaiset Irlantiin mielivät kokoontuisivat viimeinkin muutenkin kuin linjoilla. Tosin matkaajien porukka saattaa tulevan vuoden aikana hiukan vaihtua nuorten kasvaessa. Tico Tarvaiselle, esimerkiksi, koittavat vuoden päästä keväällä ylioppilaskirjoitukset. 

– Minä aion kyllä pysyä loppuun asti mukana, ilmoittaa Aino Kallio

Kävi tälle ikuisuusprojektille miten kävi, joka tapauksessa hanke on poikimassa uusia hankkeita. Pirkanmaalaiset ja Corkin seudun nuoret osoittautuivat musikaalisiksi, ja ideoinnin tasolla on jo musiikkiteemainen hanke. 

– Vapaaehtoistyöpaikkoja tarjotaan varmasti Corkista näille tutuille nuorille, jos jotakuta kiinnostaa lähteä.

 

Kursivoidut sitaatit ovat palautteesta, joka kerättiin nuorilta, kun lähtö Irlantiin peruuntunui toistamiseen.

Teksti: Natalia Kisnanen

Young Decision Makers part 2

  • Hanketyyppi: Erasmus+ nuorisovaihto
  • Koordinaattori ja kumppanit: Cloyne Diocesan Youth Service suomalaisena yhteistyökumppaninaan Nuorisokeskus Marttinen ja usean pirkanmaalaisen kunnan nuorisotyö
  • Osallistujat: 60 nuorta ohjaajineen
  • Hankeaika: 2020–2022 
  • Rahoitus: 58,126 €