Uutinen

Vuoden 2022 eurooppalaiset kulttuuriperintöpalkinnot haettavana

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa
Euroopan unioni ja Europa Nostra ovat palkinneet eurooppalaista kulttuuriperintöä vaalivia hankkeita ja toimijoita vuodesta 2002 saakka. Ensi vuonna palkinto juhlii 20:nnettä vuottaan. Juhlavuoden palkinnot ovat nyt haettavissa ja niitä myönnetään viidessä eri kategoriassa. Palkintoja rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.
European Heritage Awards 2022

Konservointihankkeista kulttuuriperinnön mestareihin

EU ja eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra myöntävät palkintoja merkittäville hankkeille sekä kulttuuriperinnön parissa pitkään toimineille henkilöille tai organisaatioille Euroopassa. Palkintokategorioita on uusittu ja vuonna 2022 niitä on viisi: 1) konservointi ja mukautuva uudelleenkäyttö, 2) tutkimus, 3) koulutus ja taidot, 4) kansalaisten sitoutuminen ja tietoisuuden lisääminen sekä 5) kulttuuriperinnön mestarit.

Ehdotukset palkinnonsaajiksi jätetään sähköisellä hakulomakkeella Europa Nostralle 1.2.2022 mennessä. Ehdokkaista valitaan noin 30 palkinnonsaajaa, joista edelleen viidelle myönnetään 10 000 euron suuruinen Grand Prix -pääpalkinto ja yhdelle yleisön suosikin asema. Palkinnot jaetaan syksyllä 2022 Prahassa.

20 vuotta tunnustusta kulttuuriperintötyölle Euroopassa

Kulttuuriperintöalan merkittävimpien hankkeiden ja tekijöiden palkitsemisen lisäksi palkinnolla pyritään lisäämään eurooppalaisen kulttuuriperinnön arvostusta ja suuren yleisön tietoisuutta ja toimia Euroopan kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Vuonna 2022 palkinto juhlii 20-vuotista historiaansa.

Suomesta on viimeksi palkittu vuonna 2021 Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran Luova Eurooppa -hanke Heritage Hubs ja sen kehittämä kulttuuriperintökasvatuksen menetelmä. Muita palkittuja suomalaisia ovat mm. Vapriikin Adoptoi monumentti-hanke ja Kierikkikeskus Yli-Iissä.