Uutinen

ESC Annual -verkostotilaisuus toi yhteen suomalaisia, solidaarisuusjoukkojen ohjelmaa toteuttavia organisaatioita

Kokemuksia Nuorisotyö Euroopan solidaarisuusjoukot Kansainvälistyminen
Jokavuotinen Euroopan solidaarisuusjoukkojen verkostotilaisuus järjestettiin tänä vuonna 23.–24.11. upeissa puitteissa Valo Hotel & Work -hotellissa Helsingissä. Tilaisuudessa solidaarisuusjoukkojen ohjelmatyötä ja hankkeita toteuttavat suomalaiset organisaatiot pääsivät kouluttautumaan, verkostoitumaan, vertaisoppimaan sekä nauttimaan vapaa-ajasta saunomisen ja illallisen merkeissä.
Vieraat istuvat portailla hymyillen

Verkostotilaisuuteen osallistui 39 organisaatiota ympäri Suomea, jotka ovat kaikki omalla panoksellaan kehittäneet ja toteuttaneet solidaarisuusjoukkojen toimintaa ja tavoitteita sekä tarjonneet nuorille mahdollisuuksia kansainvälistyä ja osallistua yhteiskunnallisten asioiden kehittämiseen.

Työpajoja, vertaisoppimista ja verkostoitumista

Tilaisuuden ohjelma oli moninainen. Avauspäivänä saatiin ajankohtaista tietoa solidaarisuushankkeiden rahoituksesta ja niihin kohdistuneista muutoksista. Ilouutisena kuultiin, että vuonna 2023 haettavien hankkeiden rahoituksiin on tulossa korotuksia muun muassa organisaatio- ja osallisuustukien sekä taskurahan kohdalle! Lisäksi saatiin neuvoja Youthpassien tekemiseen ja kuultiin DiscoverEU- ja Euroopan nuorison teemavuosi -toiminnoista.

Koulutuksen aikana päästiin keskustelemaan myös Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman prioriteeteista ja niiden näkymisestä hankkeissa työpajan muodossa. Keskustelussa esille nousi erityisesti osallisuuden teemat.

Toisena päivänä osallistujaorganisaatioiden edustajat pääsivät vertaisoppimaan ja jakamaan hyviä käytänteitä hankkeiden toimintaan liittyen. Työpajojen teemoina olivat muun muassa hankkeiden markkinointi, nuorten vastaanottaminen ja siihen liittyvät käytännön asiat, nuorten tukeminen ja motivointi sekä hankkeen tuloksista viestiminen.

Verkostotilaisuudessa organisaatioiden edustajat pääsivät oppimaan ja jakamaan tietoa sekä verkostoitumaan muiden suomalaisten solidaarisuustoimijoiden kanssa. Verkostopäiviä värittivät hyvät keskustelut, toisilta oppiminen ja muiden hankkeista inspiroituminen. Kiitos kaikille osallistujille tärkeästä työstänne solidaarisuuden edistämiseksi!

Suomeen rahoitusta yli 2 000 000 euroa

Vuonna 2022 Suomessa toteutettiin yhteensä 24 vapaaehtois- ja solidaarisuushanketta, ja rahoitusta näihin hankkeisiin kotiutettiin yli 2 000 000 euroa. Euroopan laajuisesti koko seitsemänvuotiselle ohjelmakaudelle rahoitusta on luvassa yli miljardi euroa. Tällä rahoituksella on luotu nuorille mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen yhteistyöhön ja päätöksentekoon sekä kehitetty nuorten osallisuutta ja kestävän kehityksen teemoja. Lisäksi rahoitusta saaneet organisaatiot ovat toiminnassaan painottaneet ohjelman painopisteitä: osallisuutta ja moninaisuutta, digitaalisuutta, yhteiskunnallista osallistumista sekä ympäristövastuullisuutta.

 

Teksti: Anni-Leena Alanen