Uutinen

Euroopan ammattitaitoviikkoa vietetään toukokuussa – tuo ammatillista koulutusta näkyväksi omalla tavallasi

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus
Ammatillinen koulutus vastaa monipuolisesti yhteiskuntamme ja työelämän tarpeisiin. Uudistuneen koulutuksen ja joustavien kouluttautumismahdollisuuksien tunnetuksi tekeminen vaatii kuitenkin edelleen työtä. Euroopan ammattitaitoviikko (European Vocational Skills Week) tarjoaa yhden mahdollisuuden ammatillisen koulutuksen esille tuomiseen. Ammattitaitoviikkoa vietetään 16.–20.5.2022.
Työmies asentaa katolla aurinkopaneeleja.

Euroopan ammattitaitoviikkoa (European Vocational Skills Week) ei koronaepidemian takia toteutettu vuonna 2021. Viikko siirtyi pidettäväksi 16.–20.5.2022. Euroopan komission aloitteesta järjestettävän teemaviikon tarkoituksena on nostaa esille nopeasti uudistuvaa ammatillista koulutusta. 

– Työelämässä tapahtuvat muutokset ja pelko työvoiman riittävyydestä vaikuttavat kaikkialla Euroopassa. Koulutukselta odotetaan joustavuutta ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tärkeänä pidetään myös sitä, että meistä jokaisella olisi mahdollisuus kouluttautua. Ammatillista koulutusta onkin voimakkaasti uudistettu tuottamaan osaamista yksilöiden, työpaikkojen ja yhteiskunnan tarpeisiin niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, kertoo Ammatillinen osaaminen -yksikön päällikkö Marko Aaltonen Opetushallituksesta.

 

Suomalainen ammatillinen koulutus tutuksi Euroopassa

Ammatillisen koulutuksen tunnettuutta ja vetovoimaa voivat edistää kaikki ammatillisen koulutuksen parissa työskentelevät. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä. Marko Aaltonen kiitteleekin ammatillisen koulutuksen toimijoita koulutuksen tunnettuuden parantamiseksi tehdystä työstä, ja kannustaa samalla osallistumaan Euroopan ammattitaitoviikkoon.

– Osallistuminen tuo näkyvyyttä suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle ja korostaa Suomen roolia yhtenä ammatillisen koulutuksen kärkimaista Euroopassa, pohtii Aaltonen.  

Osallistua voi esimerkiksi ilmoittautumalla VET Excellence-kilpailuun, rekisteröimällä omat ammatillisen koulutuksen tapahtumat Euroopan komission ylläpitämään tapahtumakantaan tai tuottamalla videotarinoita ammatillisen koulutuksen myönteisistä vaikutuksista yksilöiden tai työpaikan arkeen.       

VET Excellence -palkinnot myönnetään Euroopan ammattitaitoviikon päätapahtumassa Pariisissa ja hakuaika yhteentoista erilaiseen VET Exellence -palkintoon on käynnissä. Palkinto annetaan tunnustuksena ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta lisäävistä hyvistä käytännöistä. Tänä vuonna haetaan erityisesti esimerkkejä siitä, kuinka vihreän siirtymän mukanaan tuomiin osaamistarpeisiin on vastattu.     

 

Euroopan ammattitaitoviikko ja Taitaja2022-tapahtuma samalla viikolla

Euroopan ammattitaitoviikon kanssa samaan aikaan järjestetään Suomessa ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2022.

– Toukokuussa meillä on kaksi hyvää syytä nostaa esille ammattitaitoa ja ammatillista koulutusta, kannustaa Aaltonen.

Taitaja-tapahtuma on hyvä esimerkki toiminnasta, joka tuo innostavalla tavalla esille ammatillista koulutusta. Vuosittain järjestettävässä tapahtumassa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailun lisäksi tapahtuma on kohtaamispaikka ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville sekä näyteikkuna ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

European Vocational Skills Week

  • Euroopan komission aloitteesta ammattitaitoviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016.
  • Vuoden 2022 päätapahtuman järjestää Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa Ranska. 
  • Viikko tuo esille ammatillisen koulutuksen merkittävyyttä yhteiskunnassa ja työelämässä. Ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleviä ja opiskelevia kannustetaan levittämään tietoa koulutuksen tarjoamista mahdollisuuksista. 
  • Yleiseurooppalainen teemaviikko antaa tilaisuuden tutustua ammatilliseen koulutukseen eri puolilla Eurooppaa. 

 

Lisätietoa