Uutinen

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään taas syyskuussa

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa
Kulttuuriympäristöpäiviä (European Heritage Days) vietetään ympäri Eurooppaa syyskuussa. Suomessa kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään 5.–11.9.2022 lukuisin eri tapahtumin.
Vesireitin ylittävä pyöräilysilta, jossa näkyy kaksi pyöräilijää ylittämässä siltaa.
Seitsemän sillan kulttuuripyöräilyreitin avajaiset kultturiympäristöpäivillä vuonna 2018.

Kulttuuriympäristöpäivät ovat kaikille avoin mahdollisuus juhlia ainutlaatuista kulttuuriperintöämme sekä kokea ja nähdä lähiympäristön arvo. Kulttuuriympäristöpäiviin liittyvät tapahtumat tavoittavatkin vuosittain miljoonia ihmisiä peräti 50 maassa.

Lähtisitkö neulekävelylle tai punamultamaalia keittämään?

Tapahtumia voi järjestää kuka tahansa ja niitä toteutetaan ympäri vuotta, joskin suuri osa tapahtumista keskittyy syyskuun teemaviikolle.

Suomessa kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenterista löytyy mm. erilaisia teemoitettuja kierroksia ja kävelyjä kulttuurikohteisiin, perinnerakentamiseen liittyviä tapahtumia sekä avointen ovien päiviä. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenterista näet, minkälaista ohjelmaa järjestetään lähellä sinua.

Osana kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään myös lasten ja nuorten kilpailu Kulttuuriympäristön tekijät - Young European Heritage Makers sekä yhteisöille suunnattu Heritage Days Stories -hankehaku.

Tekoja kestävän perinnön puolesta

Vuonna 2022 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema on Kestävä perintö, joka kutsuu tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja huomisen puolesta.

Kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteinen aloite, joka on osa EU:n Luova Eurooppa -ohjelmaa. Suomen Kotiseutuliitto koordinoi kulttuuriympäristöpäivien toteutusta Suomessa. Tukena on työryhmä, jonka jäsen myös Opetushallitus on.