Uutinen

Euroopan urheiluviikolla liikuttiin ympäri Suomen, kiitettiin liikunta-alan toimijoita ja juhlittiin seurojen yhteisöllisyyttä

Ohjelmat Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Liikunta
Euroopan urheiluviikkoa vietettiin Suomessa erilaisin tapahtumin, haastein ja kampanjoin sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Viikon aikana kunnat, koulut ja organisaatiot järjestivät paikallisia #BeActive-tapahtumia, joissa liikkui yhteensä noin 100 000 lasta ja nuorta. Vuosittain vietettävä Euroopan urheiluviikko on EU:n komission aloite liikunnan edistämiseksi.
Seuratoimijat #BeActive-tapahtumassa

Avajaiset Prahassa 22.23.9. 

Euroopan urheiluviikko avattiin virallisesti 23.9. Prahassa, EU-puheenjohtajamaa Tsekissä. Avajaisten yhteydessä paneuduttiin Tsekin puheenjohtajuuskauden urheilusektorin prioriteetteihin: kestävään ja saavutettavaan urheiluinfrastruktuuriin sekä EU:n arvojen edistämiseen urheilussa roolimallien avulla. Puheenjohtajamaan järjestämässä Sustainable and Accessible Sports Infrastructure -seminaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja eri puolilta Eurooppaa. Seminaarin paneelissa nähtiin myös suomalaista osaamista, kun Marisofia Nurmi Helsingin yliopistosta kertoi puheenvuorossaan Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö (YLLI) -hankkeesta, joka on osa ympäristöministeriön koordinoimaa lähiöohjelmaa vuosille 2020–2022.  

Seminaarien yhteydessä Euroopan valtioiden oli mahdollista allekirjoittaa EU:n komission kanssa lupaus liikkumisen lisäämisestä omassa maassaan. Yhdeksän uutta valtiota allekirjoitti lupaukset, jolloin lupausten tehneiden valtioiden määrä nousi 84:ään. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari allekirjoitti Suomen lupauksen EU:n urheiluasioista vastaavan komissaarin Mariya Gabrielin kanssa jo kesäkuussa 2022. Suomen lupaus on edistää liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä hallitusohjelman mukaisesti toteuttamalla valtakunnallista Liikkuvat-kokonaisuutta. 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö mukana Euroopan urheiluviikolla

Opetusministeri Li Andersson pitämässä #BeActive-kylttiä

Opetus- ja kulttuuriministeriö luo edellytyksiä Suomen väestön liikunnalliselle elämäntavalle. Tavoitteena on, että koko väestö liikkuu terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittävästi. Opetusministeri Li Andersson kannustaa kaikkia arkiliikkumisen lisäämiseen ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen kannustaa liikunnan pariin harrastuksien kautta. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen pitämässä #BeActive-kylttiä

- Euroopan urheiluviikko on lapsille ja nuorille hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin liikkumismuotoihin ja löytää itselleen mieluinen harrastus, ministeri Honkonen kiteyttää.  

Ministeri Honkonen iloitsi myös siitä, että monet seuratoimijat osallistuivat urheiluviikon paikallisiin tapahtumiin ympäri Suomen. Paikallisia tapahtumia oli toteuttamassa yli 100 liikunta- ja urheilusektorin toimijaa. 

 

Euroopan urheiluviikon kampanjat ja tapahtumat

Paraurheiluleiri

Suomen Paralympiakomitea osallistui Euroopan urheiluviikkoon järjestämällä monilajileirin näkövammaisille liikkujille ja urheilijoille liikuntakeskus Pajulahdessa. Viikon aikana pyörähtivät käyntiin myös vuosittaiset Valtti-liikuntakokeilut, joissa etsitään vammaisille ja liikuntaan tukea tarvitseville lapsille mieleisiä liikuntaharrastuksia. Paralympiakomitean koordinoima Valtti-ohjelma käynnistyi vuonna 2016 osana Erasmus+ Sport -hanketta.   

Valtakunnallisesti yksi Euroopan urheiluviikon näkyvimmistä kampanjoista oli Suomen Valmentajat ry:n koordinoima Valmentajan päivä. Sunnuntaina 25.9. kiitettiin urheiluvalmentajia heidän arvokkaasta työstään ja jaettiin kunnianosoituksia sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive. Kampanja keräsi ennätyksellisen näkyvyyden reilun kuukauden mediaseurannan aikana: sosiaalisessa mediassa julkisten tilien julkaisujen tavoittavuus oli noin 3,4 miljoonaa ja perinteisen median uutisoinnit Valmentajan päivästä olivat tarjolla suomalaisten luettavaksi 5,8 miljoonaa kertaa. Suomen Valmentajat ry järjesti myös koulutus- ja verkostoitumistapahtuman nuorille valmentajille perjantaina 30.9., jossa keskusteltiin urheiluvalmentajuuteen liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Tapahtuma oli osa Erasmus+ Sport -rahoitteista Fair Coaching -hanketta.  

Euroopan urheiluviikolla nostettiin esiin myös liikunta- ja urheiluseuroja. Tiistaina 27.9. Suomen Olympiakomitea haastoi kaikki pukeutumaan lempiseuransa väreihin ja julkaisemaan siitä kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #seurapaitapäivä ja #seurasydän. Viikon aikana liikunta- ja urheiluseuroja kannustettiin myös kouluttautumaan. AVI järjesti webinaarin harrastustoiminnan laadukkaasta organisoinnista ja valmentajia kannustettiin tutustumaan Mieli ry:n Nuori mieli urheilussa -hankkeen verkkokursseihin.      

Tänä vuonna Euroopan urheiluviikon yhteydessä vietettiin ensimmäistä kertaa Kiitos olosuhdetyöstä -päivää 29.9., jonka tarkoituksena oli tuoda esiin liikunnan olosuhteista vastaavien henkilöiden merkityksellistä työtä. Kampanjaa koordinoiva Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry haluaa korostaa olosuhdetyöntekijöiden ammattitaitoa. Suomessa on arviolta 39 000 liikuntapaikkaa, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 10 miljardia euroa. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa liikuntapaikkojen hoitoon on oma ammattitutkintokoulutus ja erikoisammattitutkintokoulutus.  

Euroopan urheiluviikkoa rahoitetaan Erasmus+ Sport -ohjelmasta, joka tarjoaa liikunta- ja urheilusektorin toimijoille monia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa ja verkostoitua kansainvälisesti. Lue lisää mahdollisuuksista verkkosivuillamme tai ole yhteydessä meihin!

 

Teksti: Viola Asunmaa