Uutinen

Hyvä oppikirja tekee oppimisesta innostavaa

Kokemuksia Aikuiskoulutus Oppimateriaali
Satu Lahtonen työskentelee suomen kielen opettajana Helsingin aikuislukiossa. Hän on opettanut luku- ja kirjoitustaitoa, eritasoisia suomen kielen kursseja sekä aikuisten perusopetuksen alku- ja päättövaiheen kursseja. Hän on julkaissut oppimateriaalit Moi! – Luku- ja kirjoitustaidon oppikirja sekä Naapuri hississä ja muita tarinoita.
Kuva Satu Lahtosesta
Satu Lahtonen

 

Satu Lahtonen päätyi oppikirjailijaksi sattuman kautta, kun Moi!-kirjan toinen tekijä, Jonna Virtanen, otti häneen yhteyttä. Jonna suunnitteli luku- ja kirjoitustaidon oppikirjan kirjoittamista nuorille ja kysyi, tietäisikö Satu ketään, joka olisi halukas ryhtymään projektiin. Satu kiinnostuikin projektista itse ja päätti lähteä mukaan. 

”Tuntuu hienolta, kun oma teos valmistuu”, Satu toteaa – vaikka ehkä vieläkin hienompaa hänen mielestään on se, kun näkee omat tekstinsä ensimmäistä kertaa taitettuina ja kuvitettuina. Sadun mielestä on myös ollut mukavaa päästä käyttämään omaa kirjaa oppitunneilla. Hän toivoo, että kirja johdattelee opiskelijat hitaasti ja varmasti lukemisen ja kirjoittamisen maailmaan ja että he saavat matkalla onnistumisen ja osaamisen elämyksiä.

Sadun mielestä kirjassa on parasta sen helppokäyttöisyys. Kirja palvelee kaiken tasoisia opiskelijoita, sillä se tarjoaa eritasoisia tekstejä niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin lukijoille. Vinkkinä Satu kertoo, että kirjan runsas kuvitus mahdollistaa monien kirjallisten tehtävien muuntamisen suullisiksi tehtäviksi.

Uudistetussa kirjassa on uusia tehtäviä sekä aiempaa enemmän luettavaa niin sana-, lause- kuin tekstitasolla. Lisäksi tavuviivoista on luovuttu kokonaan. Tähän päädyttiin, kun tekijät olivat kuulleet kirjan käyttäjiä, ja ratkaisu on osoittautunut hyväksi.

Sadulla on hyviä kokemuksia uudistetun Moi!-kirjan käyttämisestä opetuksessa. ”Opettajan tehtävä on saada opiskelu tuntumaan helpolta”, Satu kertoo. ”Silloin asioita opitaan iloisin mielin ja vähän kuin huomaamatta. Uudistetun Moi!:n kanssa olen päässyt lähelle tätä tavoitetta.”

Satu on saanut onnekseen pitää lähes kaikki syksyn 2021 oppitunnit lähiopetuksessa. Lukutaitoryhmän opettamisessa etänä on monenlaisia, varsinkin teknisiä, haasteita. Osa opettajan materiaalissa esiteltävistä vinkeistä on kuitenkin sovellettavissa myös etäopetukseen.

Lopuksi Satu haluaa rohkaista oppikirjailijan urasta kiinnostuneita opettajia: 
”Jos sinulla on oppimateriaali-idea, kannattaa reippaasti tarjota sitä kustantamoille.”

 

Moi! Luku- ja kirjoitustaidon oppikirjan kansikuva

Moi! – Luku- ja kirjoitustaidon oppikirja on tarkoitettu nuorille ja aikuisille. Kirja esittelee havainnollisesti aakkoston kirjaimet omina kirjainsivuinaan. Kirjainsivuja täydentävät kuuntelu- ja kirjoitusharjoitukset sekä teemaan liittyvät sanastotehtävät. Kielen yleisimmät rakenteet esitellään konkreettisin esimerkein, ja lukutaidon kehittyessä opiskelijalle tarjotaan myös tekstejä. Luku- ja kirjoitustaidon ohella harjoitellaan suomen kielen alkeita, minkä tukena voidaan käyttää kirjan runsaasti kuvitettua sanastoa. 

Oppikirjan uudistetussa painoksessa on käyttäjien kokemusten perusteella luovuttu tavuviivoista ja omistusliitteistä, jotta alkuvaiheen lukutaidon opiskelu olisi helpompaa. Sisällössä on painotettu pienaakkosten käyttöä. Suuraakkosten lukemista harjoitellaan tavujen yhteydessä sekä konteksteissa, joissa niitä luonnostaankin esiintyy. Uusitussa Moi!-oppimateriaalissa on otettu huomioon myös aikuisten perusopetuksen vaatimukset.

Painettua oppikirjaa täydentää verkossa opettajan aineisto.