Uutinen

Käyttäjämääränsä moninkertaistaneen MPASSid:n syksy 2022 on täynnä uutta

Palvelut Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Digitaalisuus MPASSid
Syyslukukausi on MPASSid:n näkökulmasta alkanut vauhdikkaissa merkeissä. Päivittäiset kirjautumismäärät palvelumme kautta rikkoivat jälleen edellisvuosien ennätyksiä jo lukukauden ensimmäisinä koulupäivinä. 100 000 päivittäisen kirjautumisen raja ylittyi jo elokuussa ja määrät pysyivät samalla tasolla koko kuukauden ajan – elokuussa kirjautumisia kertyikin yhteensä huimat n. 1 600 000 kappaletta!
Eri ikäisiä aikuisia oppijoita tietokoneen ääressä
MPASSid:ssä kirjattiin yli 1 600 000 kirjautumista elokuussa 2022.
MPASSid-kirjautumisia tehtiin elokuussa yli 1 600 000 kpl. Aikaisempi kuukausiennätys on viime vuoden syyskuulta, n. 1 300 000 kirjautumista.

Kasvaneen käyttöasteen lisäksi myös muita jännittäviä uudistuksia on saatu niin itse MPASSiin kuin verkostoommekin: tieto opiskelijan oikeudesta maksuttomiin toisen asteen oppimateriaaleihin on alkanut välittyä MPASSid:n kautta niillä toimijoilla, jotka ovat ottaneet uuden maksullisuusattribuutin käyttöönsä. Myös MPASSid:n kanssa yhteensopivien palveluiden joukko on kasvanut jännittävillä uusilla lisäyksillä. 

Tässä artikkelissa kerromme lisää näistä ja muista uudistuksista, joita tulevana syksynä on odotettavissa.

Julkaisemme tämän uutisen myös suoraan yhteyshenkilöillemme asiakastiedotteena. 

MPASSid:n uusi logo ja kirjautumisnäkymän ilme

Logomme uudistuivat virallisesti jo loppukeväästä, mutta viimeistään nyt niiden pitäisi olla käytössä kaikilla MPASSid:n kanssa yhteensopivilla palveluilla. 

MPASSid-yhteensopiviin palveluihin pääsee jatkossa kirjautumaan omilla oppilaitostunnuksilla etsimällä tunnistautumisvaihtoehtojen joukosta ”MPASSid”-nimen tai sinivihreän logomme.

MPASSid:n uudistettu logo ja nimi esitettynä erilaisissa mallikuvissa.
MPASSid:n logo ja nimi saattavat esiintyä esimerkiksi näin esitettyinä

Kesän jälkeen myös itse MPASSid-kirjautumissivu on uudistunut hieman ilmeeltään. Sivun värimaailmaa on tuotu lähemmäs yleistä ilmettämme, mutta asettelu ja toiminnallisuus ovat edelleen samat: kirjautumaan pääsee etsimällä tai valitsemalla oman oppilaitoksensa sivun oikealta puolelta.

Kirjautumissivu ei näy niille käyttäjille, jotka kirjautuvat MPASSid:n kautta työpöytäsovellukseen.

Oppimateriaalien maksullisuustieto välittyy toisella asteella MPASSid:n kautta

Tästä syyslukukaudesta eteenpäin koulutustoimijoiden on mahdollista välittää MPASSid:n kautta palveluntarjoajille tieto toisen asteen opiskelijan oikeudesta maksuttomiin oppimateriaaleihin. 

Oppivelvollisuuden laajentamisen seurauksena toisen asteen oppilaitoksissa voi nykyään olla samaan aikaan kirjoilla opiskelijoita, jotka maksavat omat materiaalinsa sekä oppivelvollisuuden piiriin kuuluvia, joille opiskelu materiaaleineen on ilmaista. Maksullisuustiedon välittämisen käyttöönotto pohjautuukin toisen asteen koulutustoimijoiden tarpeeseen seurata, keille heidän opiskelijoistaan tarjotaan maksuttomat oppimateriaalit ja ketkä opiskelevat omakustanteisesti. 

Maksullisuustieto välittyy muiden kirjautumistietojen mukana

Käytännössä maksullisuustiedon käyttöön ottaneilla organisaatioilla tieto opiskelijan oppimateriaalien maksullisuudesta välitetään tämän kirjautuessa MPASSid:n kautta oppimispalvelulle, jotka kirjaavat opiskelijan sisään joko maksulliselle tai maksuttomalle lisenssille. Maksullisuustieto välitetään kaikkien toisella asteella opiskelevien opiskelijoiden (”oppilas”-rooli) kohdalla arvoilla 0 (maksuttomat materiaalit) tai 1 (maksulliset materiaalit).

Tavoitteena on, että kaikki toisen asteen opiskelijat pääsevät käyttämään digioppimateriaaleja yhdenvertaisesti MPASSid:n kautta riippumatta oppimateriaalien kustannustavasta. Maksullisuustiedon on myös tarkoitus helpottaa lisenssien jakamisen ja seurannan työtä sekä koulutustoimijoilla että palveluilla. 

Tarve maksullisuustiedon välittämiselle on pysyvä, sillä toisella asteella tulee myös jatkossa olemaan opiskelijoita, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin ja jotka opiskelevat omakustanteisesti. Lisäksi koulutustoimija voi tarjota halutessaan maksuttomat oppimateriaalit myös ei-oppivelvollisille opiskelijoille.

Uusia palveluita mukaan verkostoon

MPASSid:n käyttäjämäärät kasvaessa myös MPASSid-kirjautumisen mahdollistavien palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti. 

Muun muassa nämä palvelut ovat liittyneet verkostoomme kevään ja kesän aikana: 

  • Oppilaitosten HS Digi -tilausten kautta on tästä syksystä alkaen päässyt kirjautumaan Helsingin Sanomien uutissisältöihin vain MPASSid:n kautta. 
  • MPASSid-kirjautuminen on tulossa käyttöön Turun yliopiston ViLLE-oppimisympäristöön
  • Analytiikkaan erikoistuva oppimisalusta Edulyzer on liittynyt luottamusverkostoon

Mitä muuta syksyllä tapahtuu?

MPASSid:n tekninen kehittämistyö jatkuu niin ikään syksyllä. Konepellin alla esimerkiksi allekirjoitusvarmenne on tullut pakolliseksi SAML2-protokollaa käyttäville palveluille elokuun 2022 alusta lähtien. 

Syksyn suurimpana ponnistuksena on, että saamme oppijanumeron käyttöön yleistunnisteeksi kaikille MPASSid-käyttäjille. Koulutuksenjärjestäjien lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi oppijanumeron käytön laajentaminen on kirjattu lakiin tämän vuoden alussa ja sen välittäminen muuttuu pakolliseksi kaikille MPASSid:n käyttäjille 3.1.2023 alkaen. Oppijanumeron käyttäminen parantaa henkilön yksilöintiä valtakunnallisesti järjestelmästä ja koulutuksenjärjestäjästä riippumatta.

MPASSid-tiimi edustaa lokakuun ITK-päivillä

Psst, tiesitkö, että Opetushallituksen MPASS-tiimi osallistuu Hämeenlinnan ITK-näyttelyyn 6. ja 7.10.. Tule katsomaan foorumiesitystämme perjantaiaamuna tai vain moikkaamaan OPH:n messuständille!

Sähköisten oppimateriaalien tai oppimispalvelun tarjoaja, tule hakemaan Opetushallituksen ständiltä omalle messuosastollesi juliste, jolla voit ilmaista palvelunne tukevan MPASSid-kirjautumista.

MPASSid jatkaa kasvuaan ja kehittymistään myös ensi vuonna

MPASSid:n loppuvuodesta on tulossa kiireinen, mutta jatkamme kuitenkin suunnittelua myös pidemmällä tähtäimellä. Luottamusverkostoomme kuuluvien organisaatioiden edustajista koostuva MPASSid-kehittämisryhmä aloitti äskettäin uuden toimikautensa vuosille 2022–23. Kehittämisryhmän tehtävänä on pohtia ja ohjailla kirjautumisratkaisun kehityssuuntia ja tulevaisuutta yhdessä yli organisaatiorajojen. Uuden toimikauden myötä myös ryhmän kokoonpano uudistui, joten tuoreita ajatuksia on varmasti luvassa seuraavan vuoden ajalle.

Tuleville vuosille tavoitteinamme on muun muassa laajentuminen uusille kasvatus- ja koulutussektoreille kuten varhaiskasvatukseen, verkostomme kasvattaminen niin suurilla kuin pienemmillä oppimispalveluilla sekä tietysti luotettavan ja toimivan tunnistuksenvälityspalvelun tarjoaminen.