Tiedote

Korkeakoulujen kevään ensimmäiseen yhteishakuun osallistui 32 700 hakijaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopistoon hakeneiden määrä oli ennätyksellinen: hakijoita oli nyt noin 10 000 enemmän kuin viime kevään vastaavassa haussa. Myös aloituspaikkoja oli tarjolla 500 enemmän.
Kuvituskuva, nuoret liitutaulun ääressä

Kevään 2022 ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 19.1. Haettavana oli noin 6 000 aloituspaikkaa noin 320 hakukohteessa. Tämä on enemmän kuin vuosi sitten, jolloin tarjolla oli noin 5 500 aloituspaikkaa 270 koulutuksessa. Aloituspaikoista kaksi kolmasosaa on ammattikorkeakouluissa ja loput yliopistoissa.

Kaikkiaan hakijoita oli noin 32 700, joista noin 3 900 haki Taideyliopistoon. Hakijoista noin 24 400 oli muualta kuin Suomesta. Tästä joukosta valtaosa eli noin 22 500 oli muita kuin EU/ETA-alueen kansalaisia. Suurimmat kansalaisuusryhmät hakijoissa olivat Suomen, Nigerian, Bangladeshin, Nepalin ja Pakistanin kansalaiset.

Alojen välillä on suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista

Määrällisesti eniten hakijoita houkuttelivat kauppa-, hallinto- ja oikeustieteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne sekä terveys- ja hyvinvointialat.

Korkeakouluissa kovin kilpailu aloituspaikoista käydään taiteissa ja kulttuurialoilla (noin 15 hakijaa/aloituspaikka), palvelualoilla (noin 12 hakijaa/aloituspaikka) ja yhteiskunnallisilla aloilla (noin 11 hakijaa/aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on humanistisilla aloilla (noin 3 hakijaa/aloituspaikka), sekä luonnontieteellisillä aloilla ja kasvatusaloilla (molemmissa noin 6 hakijaa/aloituspaikka).

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään kesäkuun alussa

Seuraavaksi korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi-helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 3. kesäkuuta.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku maaliskuun lopulla

Korkeakoulujen toinen yhteishaku on 16.3.–30.3.2022. Silloin haetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisää tilastoja yhteishausta päivittyy muutaman päivän kuluessa opetushallinnon Vipunen -tilastopalveluun (valitse suodattimeksi koulutuksen alkamisvuosi 2022, koulutuksen alkamiskaudeksi syksy, hakutavaksi yhteishaku ja hakuajaksi haku 1/hakuaika 1). 

Lisätietoja:

  • Suunnittelija Risto Hanhinen, risto.hanhinen [at] oph.fi, p. 029 533 1615
  • Suunnittelija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi,  p. 029 533 1758