Uutinen

Kulttuuriperinnön hyviä käytäntöjä kerätään jakoon Eurooppaan

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Cultural Heritage in Action on EU:n Luova Eurooppa -ohjelman rahoittama vertaisoppimishanke, joka kerää kaupungeista ja maakunnista kulttuuriperinnön hyviä käytäntöjä jakoon Euroopan-laajuisesti. Vuoden 2022 hyvien käytäntöjen hakua on jatkettu 15.10. saakka.
Suuri joukko eri-ikäisiä ihmisiä, värikkäitä ilmapalloja ja katos Kaapelitehtaan sisäpihalla.
Kaapelitehtaan muutos teollisuuskiinteistöstä kulttuurin keskukseksi on mukana hyvien käytäntöjen luettelossa. Kuva Taiteiden yöstä.

Cultural Heritage in Action etsii hyviä käytäntöjä kolmesta teemasta, jotka ovat:

  • resilienssin vahvistaminen kulttuuriperinnön avulla pandemian jälkeen
  • kulttuuriperintö kestävän kehityksen edistäjänä paikallistasolla
  • hallinto ja rahoitus: paikallis- ja alueviranomaisten uudet roolit.

Mukaan halutaan vaikuttavia, innovatiivisia ja innostavia käytäntöjä, joista muut kaupungit ja alueet voivat oppia. Noin 30 esimerkkiä kootaan verkkohakemistoon.

Aiempina vuosina osaan kohteista on järjestetty tutustumisvierailuja, jotta vertaisoppiminen ja kokemusten vaihto hallinnon sekä asiantuntijoiden (kansalaisyhteiskunta, kansalaisjärjestöt, paikalliset järjestöt, kaupunkisuunnittelijat, arkkitehdit jne.) välillä tehostuu.

Suomalaisia hyviä käytäntöjä ja toimintaansa ovat Cultural Heritage in Action -hankkeen puitteissa päässeet esittelemään Helsingin (Kaapelitehdas), Vantaan (kulttuuriympäristölinjaukset) ja Tampereen (Adoptoi monumentti -toiminta) kaupungit.