Uutinen

”Maailma on auki maaseudun nuorille”, rohkaisi ministerikin, kun eurooppalaiset nuoret pohtivat maaseudun olemusta Kauhavalla

Kokemuksia Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle Kansainvälistyminen
Maaseudun mahdollisuuksissa on nuorten mielestä parannettavaa, mutta myös käsitykset maaseudusta kaipaavat oikaisua. Kansainvälisen nuorisovaihdon teemat rakennettiin asioista, jotka askarruttavat saksalaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia maaseudun nuoria itseään.
Ministeri Kurvinen ja nuorisovaihdon osallistujat hyppäävät ilmaan

Onko maaseudulla sähköt? Entä onko käytössä sisävessa? Tällaisia kysymyksiä maaseudulla asuvat nuoret kertovat toisinaan kuulevansa, kertoo kehittämisyhdistys Team Aisaparissa kansainvälisyyskoordinaattorina työskentelevä Ellinoora Takala.

Etelä-Pohjanmaalla toimiva Team Aisapari toteutti viime syksynä kansainvälisen nuorisovaihdon, jossa yhteensä parikymmentä suomalaista, saksalaista ja ruotsalaista nuorta kokoontui Kauhavalle tutustumaan ja keskustelemaan.

Nuorisovaihdon puheenaiheiksi huolittiin asioita, jotka askarruttavat maaseudun nuoria itseään.

– Keskustelujen teemoja kehitettiin alusta saakka nuoria kuunnellen. Suunnitteluvaiheessa nousi esiin, että maaseudun imago on nuorten mukaan vääristynyt, Takala sanoo.

Näin jalostui viisi pääteemaa, jotka käsittelivät nuorten omia toiveita, tavoitteita ja sitä, miten nuoret maaseudulla tavoittaa. Puheenaiheita olivat lisäksi maaseudun koulutusmahdollisuudet, alueiden ikääntyminen ja muuttoliike sekä ylläkin mainittu maaseudun imagon ja brändin parantaminen.

Liiallista virallisuutta varottiin, vaihdossa kun tuli olla myös kivaa.

– Hankekieli on aikuisten kieltä ja etukäteen joku nuori epäilikin, että edessä olisi tunkkaiset kalvosulkeiset.

Onnistuimme toteutuksessa kuitenkin niin, että aiheet olivat palautteen mukaan juuri sellaisia, joista nuoret halusivatkin puhua, kertoo Heli Talvitie Team Aisaparista.

Pelkästään jo siitä, mikä käsitetään maaseuduksi eri maissa, syntyi vilkasta ja avartavaa keskustelua, Talvitie jatkaa.

Kansainvälisyyden kätilönä

Leader Aisapari on Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin alueen yhteinen kehittämisyhdistys Etelä-Pohjanmaalla. Se on yksi Suomen 54:stä alueellisen kehittämisen Leader-ryhmästä, joiden päärahoitus tulee EU:n maaseuturahastosta. Leader-ryhmiä on myös muissa EU-maissa.

Hanketyö kansainvälisissä ympyröissä on Leader Aisaparin leipätyötä, mutta Erasmus+ -hankkeena nuorisovaihto ole heillekin ensimmäinen.

– Meillä on paljon kokemusta kansainvälisistä hankkeista, mutta monilla alueen toimijoilla sitä ei useinkaan ole. Toimimme tässä tavallaan kätilöinä ja levitimme oppia siitä, ettei hanketyö niin vaikeaa ole, jos siihen pystyy vähän työaikaa irrottamaan, Talvitie sanoo.

Aisapariin perustetun oman nuorisojaoston lisäksi mukaan tulivat Härmänmaan ja Evijärven 4h-yhdistykset.

Paitsi nuoria, tarkoituksena on rohkaista myös paikallisia toimijoita kansainväliseen hanketyöhön. Tässäkin nähtiin onnistumisia.

Kätilöinnin lisäksi Leader Aisapari tarjosi hankkeelle omat verkostonsa, joiden kautta kumppanitkin löytyivät.

Ministeri piipahti juttusilla

Talvitien luonnehdinnan mukaan nuorten tapaaminen järjestettiin ”kaukana ei mistään”, eli kauniiden järvimaisemien keskellä Kauhavan Palojärven leirikeskuksessa. Osallistujat olivat iältään 14–20-vuotiaita.

– Kun paikalla oli oltu tunti, nuoret olivat jo yhtä ryhmää. Taustalla oli varmasti sekin, että korona-aika viivästytti tapahtumaa ja esti kaikenlaista muutakin kohtaamista. Nuorisovaihto tuntui olevan monelle nuorelle tilaisuus, jolloin viimeinkin jotain oikeasti tapahtuu, Talvitie sanoo.

Takalan mukaan kansainvälisen vaihdon onnistumista kuvaa hyvin se, että nuorista tuli kavereita, jotka pitävät yhteyttä vieläkin. Eikä pelkästään eri maiden välillä, sillä myös suomalaiset osallistujat tulivat eri paikkakunnilta, eivätkä tunteneet aiemmin toisiaan.

– Pystyimme samalla tukemaan täkäläisten, kuntarajat ylittävien nuorten verkostojen syntymistä, Talvitie sanoo.

Tapahtuma sai arvovaltaisen vieraan, kun tuolloin kulttuuri- ja tiedeministerinä toiminut, kauhavalainen Antti Kurvinen vieraili nuorten kanssa keskustelemassa.

– Hän puhui tosi hienosti siitä, kuinka maailma on auki maaseudun nuorille.

Hyvän kokemuksen myötä Etelä-Pohjanmaalla aiotaan järjestää myös uusi nuorisovaihto.

– Näin on tarkoitus. Ajatus on, että saisimme jonkun paikallisista toimijoista hanketta vetämään. Itse voisimme toimia taustatukena ja isäntämaana voisi toimia kenties Saksa.
 

Rural areas through young people’s eyes -hanke

  • Hanketyyppi: Erasmus+ nuorisoalalle, nuorisovaihto
  • Hankeaika: 2/2021–5/2022
  • Partnerit: Aktion Zivilcourage e.V. (Saksa) ja Folkungaland (Ruotsi)
  • Rahoitus: 16 700 €

Mikä Kuukauden tähtihanke? 

Tämä juttu on osa Kuukauden tähtihanke -sarjaamme. Nostamme vuonna 2022 joka kuukausi esiin Erasmus+ -ohjelmasta rahoitettua vaikuttavaa toimintaa ja hankkeita. Kuukauden tähtihanke juhlistaa 35 vuotta täyttävää Erasmus+ -ohjelmaa.

Teksti: Matias Manner