Uutinen

"Nuoret saavat ihmeitä aikaan" – talviolympiafestivaalista valjastettiin myös nuorten osallisuushanke

Kokemuksia Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Kansainvälistyminen
Kun nuorten kansainvälinen talviurheilun suurtapahtuma saatiin Vuokattiin, urheilujärjestö Kainuun liikunnassa haluttiin ottaa tilaisuudesta kaikki irti myös paikallisten nuorten näkökulmasta. Tapahtumassa vallitsi huikea pössis, kertoi Teemu Takalo kisojen keskeltä.

Nuorten medialeirin osallistujat
Medialeirin osallistujat

Maaliskuussa Kainuun Vuokatissa oli meneillään nuorten talviurheilun suurtapahtuma Euroopan Nuorten Talviurheilufestivaalit. Paikan päällä tapahtumaa ja sen järjestelyjen sujumista seurasi Kainuun liikunta ry:n toiminnanjohtaja Teemu Takalo.

Kun sekä kilpailujen osallistujat että iso osa tapahtuman tekijöistä on nuoria, niin kyllähän tuolla näyttää olevan ihan järkyttävän hyvä pössis päällä, Takalo raportoi, kun kuuden päivän mittainen kisatapahtuma oli puolessa välissä.

Talviolympiafestivaali on Euroopan olympiakomiteoiden luoma tapahtuma, joka järjestetään nyt 15:ttä kertaa. 44 eri maasta saapuviin joukkueisiin kuuluu noin 2000 jäsentä, minkä lisäksi järjestelyihin osallistuu lähes tuhat vapaaehtoista.

 

Osallisuuden ja pätevyyden kokemuksia

Kyse on Vuokatin mittapuussa isosta tapahtumasta ja myös paikallisesta ponnistuksesta. Kainuun liikunta ry:ssä heräsi kuitenkin ajatus siitä, että tapahtumasta kannattaisi ottaa kaikki irti myös kainuulaisten nuorten osallistamiseksi.

– Kun kisapaikaksi varmistui Vuokatti, aloimme miettiä, että miten kisoja voisi hyödyntää nimenomaan kainuulaisten nuorten näkökulmasta. Tässä koimme, että hanketyössä voitaisiin luoda hyvinkin tavoitteellista toimintaa, Takalo sanoo.

Erasmus+ Sport ohjelmasta voi saada avustusta voittoa tavoittelemattomien eurooppalaisten liikunta- ja urheilutapahtumien järjestämiseen. Näin tapahtuman ympärille alettiin koota Erasmus+ Sport -hanketta, jonka tavoitteet olivat pelkkiä kisajärjestelyjä laajemmat. 

Hankerahoitus, Erasmus+ Sportin 394 000 euron avustus varmistui, kun tapahtuma jo lähestyi. Itse asiassa hankesuunnittelussa olisi tullut kovempikin kiire, ellei korona olisi siirtänyt kisatapahtumaa vuodella eteenpäin. Nyt hanketyöhön jäi paremmin aikaa.

Hankkeen sloganiksi tuli "By the young, for the young", eli sen keskiössä oli nuorten tekemä työ nuorten oman tapahtuman eteen.

Suunnitelmana oli, että kansainvälisessä tapahtumassa nuoret voisivat saavuttaa pätevyyden kokemuksia, ja päästä kansainvälisiin kontakteihin sekä toisten nuorten että kisaorganisaation kautta. Takalon mukaan nämä tavoitteet olivat toteutumassa meneillään olevissa kisoissa kirjaimellisesti.

 

Kisailmiöstä monenlaista oppia

Hankkeen puitteissa kisoissa toimi nuorten medialeiri, johon osallistuvat nuoret – niin kansainväliset kuin kainuulaisetkin –  kirjoittivat tiedotteita, päivittivät sosiaalisen median kanavia ja valokuvasivat tapahtumaa ja suorituksia.

Jo tapahtumaa edeltävällä viikolla tapahtuman yhteydessä alkoi kansainvälinen liikunnan  korkeakouluopiskelijoiden talvikoulu, jossa opintojen teemana on olympialiikkeen organisaatio ja toisaalta urheilumarkkinointi.

Nuoret eurooppalaiset valmentajat puolestaan kokoontuvat Vuokattiin nuorten valmentajien seminaariin, joka järjestettiin Erasmus+ Sport avustuksella, Takalo kertoo hankkeen toiminnoista.

– Kaikki hankkeen toimenpiteet liittyvät tiiviisti tapahtumaan. Sekä opiskelijoiden että valmentajien tilaisuuksissa observoidaan kisoja ja Vuokattia toimintaympäristönä. Ne linkittyvät myös täkäläiseen urheilun ja tapahtumanjärjestämisen osaamiseen.

Merkittävä osa hanketta on paikallisten ja eri maista tulleiden nuorten vapaaehtoistyö.

– Talkoolaiset ovat iso porukka, heitä on yhteensä noin 900, joista yli 500 on näitä nuoria talkoolaisia. Kainuulaisten nuorten kansainvälistymisen idea todella toteutuu, kun tuolla katselee nuorten touhuja, Takalo hehkuttaa.

Nuorten osallisuuden lisääminen on tavoitteena käänteisesti sama kuin nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen. Näiden lisäksi urheilutapahtuman toivotaan toimivan niin, että se ehkäisee nuorten liikkumattomuutta.

– Kauaskantoisempia tavoitteita voisi olla sekin, että tapahtuman ja vapaaehtoistoiminnan myönteisten kokemuksien kautta nuoria integroituisi urheiluseurojen toimintaan, vastuupaikoille saakka, Takalo sanoo.

 

Oivaltamisen ja kanssakäymisen iloa

Kainuun liikunnan hankekumppanit ovat eurooppalaisia kansallisia olympiakomiteoita, jotka ovat toimineet kanavana vapaaehtoisten sekä hankkeen koulutuksien rekrytointikanavana.

Moni suomalaisista vapaaehtoisista on rekrytoitu kouluista ja oppilaitoksista, mikä myöskin sisältää hankkeessa tavoiteltua ja siinä saatua oppia.

– Olemme kehittäneet nuorten rekrytointiin ja motivointiin systemaattisuutta, myös siltä varalta, että joskus toisten tulee tällaisen tapahtuman kaltaisia suuria rypistyksiä. Oppilaitoksen roolista tehdään ammattikorkeakoulussa kirjallinen selvitys tällaisista hyvistä käytännöistä.

Meneillään olevat kisat tuottavat paljon oivalluksia, myös Takalolle ja Kainuun liikunnalle. Niiden analyysissä menee jonkin aikaa, kunhan lumen pöly laskeutuu kisojen jälkeen.

– Mutta kyllä sen voi jo tässä vaiheessa sanoa, että kun nuorille uskaltaa antaa vastuuta, he saavat ihmeellisiä asioita aikaan. Tavallaan saatan itsekin pitää meitä kainuulaisia vähän juroina, mutta kyllä tuo nuorten kansainvälinen kanssakäyminen antaa ihan toisen kuvan. Siellä tullaan juttuun ja ollaan innoissaan, kun saadaan olla kaikki yhdessä, Takalo sanoo ripaus herkistymistä äänessään.

 

Teksti: Matias Manner