Uutinen

Nykytunteen museo tarjoaa mahdollisuuden reflektoida korona-ajasta aiheutuneita tunteita

Opettajat ja kasvattajat Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Perusopetus Koronavirus Opettajat ja kasvattajat
Valtioneuvoston kanslia avasi lokakuussa 2021 Nykytunteen museon. Koronapandemian jatkuessa virtuaalisesti toteutettu museo tarjoaa väylää tunteiden reflektointiin sekä korona-ajasta palautumiseen.
Ihminen lepää talvisessa metsässä

Nykytunteen museo taltioi Suomessa pandemia-aikana koettuja tunteita alkaen vuoden 2020 maaliskuusta. Aikajanalla museovierailija palaa pandemian varhaisiin käännekohtiin kuten vaikkapa poikkeusolojen julistamiseen, Uudenmaan sulkuun tai etäkouluun siirtymiseen. Museoteos tarkastelee reaktioita ja tunteita näissä eri käännekohdissa.

Museo yhdistelee tiedettä ja taidetta. Tunteita on kerätty tutkimalla tilastoja, hakutrendejä, kansalaisten kulutuskäyttäytymistä, järjestöjen tutkimuksia, sosiaalisessa mediassa ja verkossa nousseita ilmiöitä, uutisia, sekä ihmisten liikkumista ja käyttäytymistä poikkeusajan käännekohdissa. Kerätyn tiedon tueksi eri alojen asiantuntijat ovat auttaneet ihmisten käytöksen tulkitsemisessa. Museo hyödyntää myös akateemisessa maailmassa laajasti tunnustettua Paul Ekmanin teoriaa, jonka mukaan ihmisillä kulttuurista riippumatta kuusi perustunnetta: ilo, suru, hämmennys, pelko, inho ja suuttumus.

Nykytunteen museon elämyksellisyyttä lisäävät mm. kansainvälisesti palkitun Markku Mäkelän kuudelle perustunteelle säveltämä musiikki sekä ääneen luetut, tosielämästä inspiraation saaneet pandemia-ajan tarinat. Suomen kulttuurirahaston vuoden 2021 suurhankkeen, KULTA ry:n koordinoiman Taiteiden kesä –projektin kuusi nuorta taiteilijaa tekivät tunneteoksen kukin yhdelle tunteelle. Museossa nähdään myös noin kolmenkymmenen Poikkeustila 2020 –projektin valokuvaajan otoksia pandemia-ajan arjesta.

Museo kannustaa itsereflektioon. Vierailija voi mm. verrata omia tunteitaan muiden tuntemuksiin kevyiden kyselyiden kautta, tai kirjoittaa itselleen kirjeen tulevaisuuteen.

Nykytunteen museon tilaaja on valtioneuvoston kanslian Suomi toimii –kokonaisuus, jonka tarkoituksena on vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä dialogin ja arjessa jaksamista edistävien kampanjoiden avulla. Sen luova toteuttaja on hasan & partners ja tekninen toteuttaja Into Digital, ja mukana on kaiken kaikkiaan ollut yli 150 eri alojen osaajaa. Aikanaan kokoelma on tarkoitus siirtää Kansallisarkistoon osaksi pandemia-ajan taltiointia.

Museo opetuskäytössä

Museo tarjoaa sekä pohjaa keskustelulle, että valmista aineistoa myös opetuksessa hyödynnettäväksi erilaisissa oppiaineissa. Mahdollisuuksia museon hyödyntämiseksi voisivat olla esimerkiksi:

  • Vierailkaa oppilaiden kanssa museossa, kuunnelkaa tarinoita ja järjestäkää keskustelu valituista pandemia-ajan käännekohdista ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Esimerkiksi miltä uutiset pandemian puhkeamisesta tuntuivat, miltä tuntui siirtyä etäkouluun tai kun tapahtumat peruttiin? Miten omat tunteet ja kokemukset vertautuvat muiden tilanteisiin?
  • Pyytäkää oppilaita kirjoittamaan itselleen kirje tulevaisuuteen. Kirjeen voi halutessaan julkaista museossa.
  • Kuvatkaa korona-aikaan ja sen tapahtumiin liittyviä tunteita taiteen eri keinoin, vrt. esim. Nykytunteen museon tunneteokset
  • Pohtikaa, miltä tunne kuulostaa. Kuunnelkaa museon tunnemusiikkia tai säveltäkää vaikka oma musiikkikappale eri tunteille. Markku Mäkelän säveltämä Nykytunteen museon tunnemusiikki löytyy myös Spotifysta.

Museossa voi vierailla omalle ryhmälle sopivassa aikataulussa. Pääsy on maksuton. Valtioneuvoston kanslia kertoo mieluusti hankkeesta lisää ja heiltä voi myös pyytää museo-opastusta sähköpostitse: suomitoimii.vnk [at] gov.fi

Halutessanne voitte jakaa kokemuksia museovierailusta myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #NykytunteenMuseo #MuseetFörNutidskänsla #MuseumOfContemporaryEmotion.

Museo on suomen, ruotsin ja englanninkielinen, ja siihen pääsee lisätiedoissa linkatuista osoitteista. Sosiaalisen median puolelta löydät museon Instagramista, Facebookista ja Vimeosta tunnuksella @nykytunteenmuseo.

Yhteydenotot

  • Johanna Kaprio-Papageorgiou, viestinnän erityisasiantuntija, valtioneuvoston kanslia, Johanna.Kaprio-Papageorgiou [at] gov.fi, puh. 029 516 0140 
  • Tiina Varhee, viestintäasiantuntija, valtioneuvoston kanslia, Tiina.Varhee [at] gov.fi, puh. 029 516 0710

Lisätietoa museosta: