Uutinen

”Päivän pienikin positiivinen sisältö voi olla käännekohta yhteiskunnan rattaista pudonneelle” – helmikuun hakukierroksella rahoitettiin jälleen solidaarisuustekoja

Ohjelmat Kansalaistoiminta Nuorisotyö EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot Rahoitus Tasa-arvo ja osallisuus
Helmikuun hakukierros sujui Euroopan solidaarisuusjoukkojen osalta mukavasti. Vapaaehtoistoimintaan varatut avustukset myönnettiin täysimääräisesti. Rahoitusta sai myös moni uusi solidaarisuushanke. Hakukierroksella jaettujen avustusten kokonaismäärä oli hieman alle 1,8 miljoonaa euroa.
Hope Worldwiden ja Sininauhasäätiön vapaaehtoisia sekä säätiön asiakkaita ryhmäkuvassa keräysvälineineen Sipoonkorven siivoustalkoilla.
HOPE worldwide Suomi ja Sininauhasäätiön vapaehtoiset ja asunnottomat puhdistivat Sipoonkorven kansallispuiston suosittujen polkujen varsia ja nuotiopaikkojen ympäristöä osana solidaarisuushanketta.

Vapaaehtoistoimintaan varattu summa saatiin jakoon yhdellä hakukierroksella

Vapaaehtoistoiminnan vuotuiseen rahoitushakuun hakemuksensa jätti 24 aiemmin laatumerkin saanutta organisaatiota.

Joukossa oli kolme yli 200 000 euroon yltävää rahoituskokonaisuutta, jotka myönnettiin Allianssin nuorisovaihdolle, Maailmanvaihto ry:lle ja Nuorisokeskus Villa Elballe. Kaikki kolme ovat pitkään nuorten kansainvälisen vapaaehtoistyön parissa toimineita organisaatioita, jotka lähettävät vuosittain nuoria eri puolelta Suomea solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhankkeisiin sekä vastaanottavat ulkomaalaisia vapaaehtoisia Suomeen.

Toisaalta mukana oli myös useampi organisaatio, joka haki ja sai alle 20 000 euroa, mikä yleensä tarkoittaa 1–2 vapaaehtoisen liikkumista.

Kokonaisuudessaan vapaaehtoistoimintaan myönnettiin avustusta noin 1 720 000 euroa. Kaikki toimintoon allokoiduista rahoista saatiin myönnettyä suunnitelman mukaisesti yhdellä hakukierroksella, mikä tarkoittaa sitä, ettei syksyllä 2022 ole jaossa avustuksia solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistoimintaan.

Myös vapaaehtoistoiminnan laatumerkkiä haki helmikuussa 5 organisaatiota, joista kaikille myönnettiin laatumerkki. Kolme organisaatioista oli täysin uusia tulokkaita.

Solidaarisuushankkeissa muistettiin liian usein unohdettuja

Solidaarisuushankehakemuksia vastaanotettiin helmikuun haussa 8, joista 7 hyväksyttiin. Hankkeista peräti kolme sai arvioinnissa good practice -maininnan.

Korkeimpiin pisteisiin (90 p.) ylsi Näkövammaisten liiton hanke ”Näkövammaisliikunta näkyvämmäksi”, joka nimensä mukaisesti pyrkii vähentämään näkövammaisten ulossulkemisen kokemuksia ohjatussa liikunnassa kouluttamalla tulevia liikunnanohjaajia näkövammaisten kanssa toimimiseen. Hanketta kehuttiin arvioinnissa erittäin hyvin suunnitelluksi.

Toiseksi korkeimmat pisteet (84 p.) sai tavoitteiltaan kunnianhimoinen Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n ”Tytöiltä tytöille!” -hanke.

Kolmas good practice -maininta meni Sininauhasäätiön hankkeelle “Homeless Youth Society Integration HYSI”. Hankkeen tavoitteena on aktivoida säätiön asiakkaita – asunnottomia tai tukiasunnoissa asuvia, joilla on usein myös mielenterveys- ja päihdehaasteita – päihteettömään toimintaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Hankkeessa käytetään pieniä kannustinpalkkioita, jotka motivoivat asiakkaita osallistumaan toimintaan. Takana on jo ensimmäinen ryhmäaktiviteetti: Sipoonkorven siivoustalkoot, jotka huipentuivat yhdessä grillailuun. Osallistujamäärä oli asiakaskuntaan nähden huikea onnistuminen.

– Meitä kaikkia inspiroi varmasti se, että voimme antaa myönteisiä kokemuksia ja uusien taitojen oppimisen mahdollisuuksia yhteiskunnassamme heikoimmassa asemassa oleville henkilölle. Tutkimusten mukaan päivän pienikin positiivinen sisältö voi katkaista negatiivisen kierteen ja vähentää päihteiden käyttöä, kiteyttää Sininauhasäätiön vapaaehtoistyön ja varainhankinnan päällikkö Soile Bar-Yosef.