Uutinen

Pohjoisen koulut eurooppalaisissa luokkahuoneissa

Ohjelmat Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Varhaiskasvatus Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle eTwinning Nordplus-ohjelma Digitaalisuus Kansainvälistyminen Oppimisympäristö Tasa-arvo ja osallisuus
Kansainvälistymistyö Erasmus+ ja Nordplus -ohjelmien tuella tarjoaa pohjoisen kouluille uusia ulottuvuuksia opettajan työhön.
Kaksi oppilasta tablet-tietokoneet kädessä.

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta maantieteellisen sijaintinsa ja kansainvälisten yhteyksiensä ansiosta. Globaali kiinnostus arktisia alueita kohtaan kasvaa, ja lappilaiset ovatkin haluttuja yhteistyökumppaneita kansainvälisissä hankkeissa.

Lapissa noin 440 opettajaa ja 120 koulua on rekisteröitynyt Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvan eTwinning-alustan käyttäjäksi vuodesta 2005 lähtien. Erasmus+ ja Nordplus -ohjelmien tarjoamia mahdollisuuksia on hyödynnetty monipuolisesti oman oppilaitoksen lähtökohdat huomioiden.                                                                                                                 

Uusia ulottuvuuksia opettajan työhön

Maailmanluokan rajakaupungiksi tähtäävän Tornion oppilaitoksissa kansainvälisyys on luonteva osa arkea ja erilaiset liikkuvuushankkeet helpottavat kansainvälistymistyötä ja opetussuunnitelman toteuttamista.

”Yhteistyö eurooppalaisten kollegoiden kanssa tarjoaa uusia ulottuvuuksia opettajan työhön”, sanoo Tornion yhteislyseon lukion matematiikan ja kemian opettaja Sanna Niskakoski.

Hän on vetänyt edellisten lukuvuosien aikana neljän eurooppalaisen koulun Erasmus+ Food for Thought -yhteishanketta, jonka tuotoksena syntyi eri kulttuurien tuntemusta lisäävä reseptikirja.

”Opiskelijamme keräsivät perinteisiä suomalaisia reseptejä ja niihin liittyviä tarinoita, ja käänsivät niitä englanniksi. Reseptejä kerättiin myös Tornion seudulle ulkomailta muuttaneilta.”

Hankkeen aikana jokaisessa kumppanikoulussa vieraili aina kaksi opettajaa ja seitsemän opiskelijaa kustakin oppilaitoksesta.

”Oli aina mukava lähteä vierailulle, koska useat kumppanit olivat ennestään tuttuja.”

Erasmus+ -liikkuvuushankkeiden kommunikointikieli on useimmiten englanti. Torniossa on pyritty rohkaisemaan mukaan niitäkin, jotka epäilevät kielitaitoaan.

”On tärkeää huomata, että omalla kielitaidolla pärjää ja porukassa pääsee loistamaan omana itsenään."

"Virtuaalinen yhteistyö esimerkiksi eTwinning-alustan kautta laajentaisi osallistumismahdollisuuksia entisestään – sitä kiinnostaisi kokeilla. Hanke voisi silloin liittyä omaan oppiaineeseeni”, Niskakoski miettii.

Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle

Matkailu on merkittävä elinkeino monessa Lapin kunnassa, mikä tarjoaa erinomaisen alustan kulttuurien väliselle oppimiselle, erilaisuuden arvostamiselle ja kielitaidon kehittymiselle. Matkailuelinkeino ja kansainvälistymishankkeet tukevat toinen toisiaan.

Tammikuussa 2020 Ivalon ala-asteen koulun viidesluokkalaisten vieraiksi saapui ryhmä oppilaita ja opettajia Italiasta, Kreikasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Vierailu oli osa kaksivuotiseksi tarkoitettua Erasmus-hanketta, joka oli rakennettu avaruusteeman ympärille.

”Koronapandemia sotki hankkeen alkuperäiset suunnitelmat. Onneksi hanke sai jatkoaikaa niin, että vierailut muissa maissa toteutettiin seiskaluokan aikana”, Ivalon yläasteen koulun ja lukion liikunnan opettajana toimiva Mikael Vähäsarja kertoo.

Hän itse vieraili aiemmin Erasmus+ -liikkuvuushankkeen Job shadowing -jaksolla Portugalissa kollegoitaan varjostamassa.

”Oli mielenkiintoista nähdä, miten liikuntaa opetetaan muualla. Portugalissa oli paljon liikuntatestejä ja mittaamista. Uintijakso kesti kuusi viikkoa putkeen ja sen jälkeen pelattiin kuusi viikkoa rugbya. Liikuntavälinevarastossa oli suksien ja luistimien sijaan surffilautoja ja rullaluistimia.”

Vähäsarjan mukaan matka avasi näkemään omaa tekemistä uudessa valossa.

”Suomessa opetussuunnitelma mahdollistaa laajemman ja kokeilevamman lähestymistavan liikuntaan. Arviointikriteerit ovat erilaiset. On aika hienoa, että meillä opettaja voi paljolti itse päättää, miten opetussuunnitelmaa toteuttaa.”

Hae avustusta kansainvälistymiseen ja tutustu tuleviin tapahtumiin!

Opetushallituksen eTwinning-tiimi järjestää 1.–2.9.2022 Kittilässä pohjoisen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä toisen asteen opettajille ja henkilökunnalle suunnatun kansainvälistymisseminaarin, jonka pääpuhujaksi saapuu professori, KT Pigga Keskitalo Lapin yliopistosta, Kasvatustieteiden tiedekunnasta. Tapahtuman osallistujat pääsevät syventymään osallisuuden, digitaalisuuden ja kansainvälisyyden teemoihin sekä tutustumaan kansainvälisen yhteistyön aloittamiseen Erasmus+ ja Nordplus -ohjelmien sekä eTwinningin tarjoamien välineiden avulla – yhdessä muiden kasvatus- ja koulutusalan ammattilaisen kanssa.

eTwinning-tiimi tarjoaa myös jatkossa vastaavia tapahtumia niin pohjoisessa kuin muuallakin Suomessa.