Uutinen

Toukokuun hakukierroksella nuorisoalan liikkuvuushankkeissa panostettiin parhaimmillaan pitkäjänteiseen prosessiin

Ohjelmat Kansalaistoiminta Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Kansainvälistyminen Kestävä kehitys Laatu ja kehittäminen Rahoitus
Toukokuussa haettavana olivat nuorisoalan liikkuvuushankkeet: nuorisovaihdot, nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeet ja nuorten osallistumishankkeet. Hakukierroksella myönnettyjen avustusten kokonaissumma oli reilut 420 000 euroa, ja hakemusten hyväksymisaste lähemmäs 60 prosenttia. Rahoitusta jäi kuitenkin mukavasti jaettavaksi myös lokakuun hakukierrokselle.
Henkilöitä ryhmäkuvassa hauskojen asusteiden kanssa.
Kuvassa poseeraa osa Rieska-Leaderin hankkeessa mukana olevista suomalaisista Leader-nuorisovastaavista Pohjois-Pohjanmaan Leader-nuorten leirillä.

Opintovierailukonsepti taipuu pidempiaikaiseen vertaisvalmentautumiseen

Hakukierroksella positiivisesti yllättivät nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeet: 6 hakemuksesta hyväksyttiin 4. Rahoituksen yhteissumma ylsi noin 180 000 euroon.

Arvioinnissa kehuttiin esimerkiksi suomalaisen Sininauhasäätiön ja portugalilaisen kumppaniorganisaation opintovierailua siitä, että se huomioi molempien kumppanien tarpeet ja mahdollistaa molemminpuolisen oppimisen kodittomien nuorten auttamiseksi ja nuorten kodittomuuden ennaltaehkäisemiseksi. Lisäksi hankkeessa hyödynnetään esimerkillisesti viestintää vaikutusten vahvistamiseksi: mukana on erilaisia julkaisuja kirjoittavia viestinnän työntekijöitä ja tuloksia aiotaan jakaa kaikille avoimessa loppuseminaarissa.

Rieska-Leaderin ”Youthful Leaders” -hankkeen tavoite on puolestaan lisää vertaistukea, lisää välineitä ja lisää osaamista maaseudun nuorten kanssa toimimiseen.

Yleisesti Leader-nuorisotyön tarkoitus on aktivoida maaseudun nuoria ja osallistaa heitä omine ideoineen kotiseutunsa kehittämiseen. Kv-koordinaattori Rita Kovacsin mukaan Leader-nuorisotyö on kuitenkin vielä lapsenkengissä. Siksi monipuolisina hankekumppaneina mukaan on valittu sekä nuorisoaloitteet ja nuorten osallistamisen paikalliseen päätöksentekoon hanskaavat saksalaiset että latvialaiset, joiden vahvuuksiin puolestaan lukeutuu nuorten yrittäjien tukeminen.

Hankkeen ansio on prosessinomaisuus, joka mahdollistaa kertaluontoisesta vierailusta poiketen pidempiaikaisen vertaisvalmentautumisen. Opintovierailuja on luvassa 3, yksi kussakin kumppanimaassa. Vierailujen aikana muodostetaan jatkossa virtuaalisesti tapaavia vertaistukiryhmiä ja mentorisuhteita eri teemojen ympärille parittamalla samoista asioista kiinnostuneet Leader-työntekijät ja kuntien nuorisotyöntekijät.

– Pidemmällä prosessilla haluttiin varmistaa aidosti luottamuksellinen ilmapiiri, jossa jakaa ongelmia ja onnistumisia. Käytännössä jos esimerkiksi jossakin on jo päätöksentekoon osallistuva nuorten ryhmä, he voivat mentoroida prosessissa niitä, jotka vasta aloittavat nuorten etsinnän vastaavaan toimintaan. Tai ehkä vertaistukea tarvitaan vaikkapa ensimmäiseen nuorten paikallishankkeen rahoittamiseen, jossa Leader-ryhmä antaa rahoitusta kunnan nuorisotyöntekijän avulla kootulle nuorten ryhmälle, joka haluaa pystyttää kylälle frisbeegolf-radan, valottaa Kovacs toimintamallia.

Maaseudulla tanssitaan pian muutoksentanssia

Kaikki kolme haettua nuorten osallistumishanketta sai rahoituksen. Yhteensä hankkeiden avustuspotti ylsi noin 150 000 euroon.

Ensikertalaisen Luoteis-Uusimaan tanssiyhdistys Vinha ry:n hanke ”Muutoksentanssijat” käsittelee ympäristöteemoja tanssitaiteen keinoin. Hankkeessa nuoret työstävät omaa kantaaottavaa teostaan sekä siihen liittyviä ulostuloja taidepedagogien ohjaamissa työpajoissa tanssiyhdistyksen toiminta-alueella Karkkilassa, Lohjalla ja Vihdissä. Yhteistyötä tehdään myös kuntien nuorisopalveluiden kanssa, jotta nuorille tarjoutuu mahdollisuus esiintyä sekä innostaa ja osallistaa mukaan muita maaseutunuoria.

 


Teksti: Laura Mettälä