Uutinen

Vuoden 2023 eurooppalaiset kulttuuriperintöpalkinnot haettavana

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
On jälleen aika hankkia kansainvälistä tunnustusta tehdylle työlle ja hakea alan merkittävintä palkintoa Suomen ja Euroopan mittakaavassa erityisille kulttuuriperintöhankkeille. EU ja Europa Nostra palkitsevat eurooppalaista kulttuuriperintöä vaalivia hankkeita viidessä eri kategoriassa. Palkinnot ovat haettavissa 5.12.2022 saakka. Palkinto-ohjelmaa rahoittaa EU:n Luova Eurooppa -ohjelma.
Kuva-alue on jaettu kahtia. Yhdellä laidalla iäkäs mies pitelee puupalikkaa, johon pieni poika naulaa. Toisella laidalla on värikäs saamelaispäähine museovitriinissä.
Vuonna 2022 Suomesta palkittiin Kotiseutuliiton Mestarit & kisällit -hanke sekä Suomen kansallismuseo ja Saamelaismuseo Siida kulttuuriperinnön repatriaatiosta.

Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintoja myönnetään merkittäville hankkeille viidessä eri palkintokategoriassa: 1) konservointi ja mukautuva uudelleenkäyttö, 2) tutkimus, 3) koulutus ja taidot, 4) kansalaisten osallistaminen ja tietoisuuden lisääminen sekä 5) Heritage Champions eli yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta.

Palkinto on Euroopassa alansa merkittävin. Laadukkaan kulttuuriperintötyön juhlistamisen lisäksi sillä tavoitellaan eurooppalaisen kulttuuriperinnön arvostuksen lisäämistä, tietoisuuden levittämistä, kokemusvaihtoa sekä uusien toimijoiden ja toimien rohkaisemista kulttuuriperinnön vaalimiseksi.

Ehdotukset palkinnonsaajiksi jätetään Europa Nostralle englanniksi sähköisellä hakulomakkeella 5.12.2022 mennessä. Ehdokkaista valitaan noin 30 palkinnonsaajaa, joista edelleen viidelle myönnetään 10 000 euron suuruinen Grand Prix -pääpalkinto ja yhdelle yleisön suosikin asema ja 10 000 euron rahapalkinto. Palkinnot jaetaan syksyllä 2023.

Palkintoja on jaettu vuodesta 2002. Rahoittajana toimii EU:n Luova Eurooppa -ohjelma.

Uutista on muokattu 21.11. (pidennetty hakuaika).