Uutinen

Youth@work -opintovierailu Jyväskylässä teki suomalaisen Ohjaamo-mallin tutuksi kansainvälisille vieraille

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot
Ohjaamo-konsepti on kansainvälisestikin tunnistettu ja tunnustettu nuorten palvelumalli, joka tuo saman katon alle nuoriso-, työllisyys-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamisen. Halusimme Opetushallituksessa mahdollistaa teemaan liittyvän opintovierailun yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa ja samalla luoda mahdollisuuksia uudenlaiselle kansainväliselle yhteistyölle ja hankkeille. Jussi Lehtonen Jyväskylän Nuorten Talolta raportoi, kuinka opintovierailu kesäisessä Jyväskylässä sujui.
Suuri tila, jonka edessä on valkokangas ja esiintyjä. Paikalla on paljon yleisöä.

Pitkään suunniteltu ja kertaalleen koronatilanteen vuoksi viivästetty opintovierailu Jyväskylässä toteutui lopulta kesän kynnyksellä. Saimme vieraaksemme noin 30 nuorten parissa työskentelevää ammattilaista eri puolilta Eurooppaa ja sen lähialueilta.

Monenlaisten käänteiden ja matkustushaasteiden jälkeen vieraamme vähitellen saapuivat Jyväskylään ja hotelli Versoon, jossa Jyväskylän Nuorten talo -hanketiimi odotteli saapujia. Porukka saatiin kokoon ja asetuttiin yhteiselle tervetuliasillalliselle. Puheensorinaa hyvän ruoan parissa riitti alusta asti, ja pienen esittäytymisaktiviteetin jälkeen oltiin jo vähän tutumpia. Päivän päätteeksi tuli fiilis, että hyvä tästä tulee.

Tiistain täydeltä tutustumista nuorten palveluiden malleihin

Tiistaina alkoi varsinainen vierailuviikon asiasisältö Jyväskylän kaupungin Nuorten talolla. Tiivis ohjelma ja intensiivinen päivä sisälsi Ohjaamo-mallin esittelyä monesta näkökulmasta. Ensin Nuorten talo -hankkeen hankepäällikkö Tuija Kautto kertoi, mistä Ohjaamo-mallissa on kyse. Saimme kuulla kolmen eri Ohjaamon esittelyt: Erika Nieminen ja Lotta-Julia Santanen kertoivat Laukaan Ohjaamon toiminnasta, Jyväskylän osalta kuulimme Mia Kellyn esityksen ja Espoon Ohjaamoon kuulijat tutustutti Emma Aalto. Mielenkiintoa lisäsi se, että Ohjaamot olivat erikokoisista kunnista – Laukaan pienen paikkakunnan toiminnasta aina Espoon ison kaupungin mittakaavaan.

Päivä sisälsi myös Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden toiminnan esittelyä Sari Miettisen johdolla, kiinnostusta herätti muun muassa Bittiliiga-palvelupilotti, jossa hyödynnettiin e-urheilun maailmaa nuorten työnhakijoiden osaamisen kehittämisessä ja tunnistamisessa. Jyväskylän etsivää nuorisotyötä puolestaan edusti Liisa Niemelä, joka toi esiin jalkautuvaa työtapaa niiden nuorten parissa, jotka ovat työn, koulutuksen ja palveluiden ulkopuolella.

Lopuksi pidimme vielä learning instant cafen (learning cafen pikaversio!), ja purimme päivän antia paperille: mikä oli uutta, mikä tuttua ja mikä yllätti. Muun muassa Nuorten talon monialainen työ puhutti, toisaalta myös tietojärjestelmät ja tiukat tietosuoja-asetukset. Iltaa vietettiin tutustumalla nuorten taidetyöpajaan, jossa esiteltiin taidetyöpajan toimintamallia sekä kokeiltiin taidetyöpajan eri pajojen työmenetelmiä.

Keskiviikon päätteeksi kruisailtiin keskustaan

Keskiviikkona päivän ohjelman avasi Ohjaamoille maanlaajuisesti tukea tarjonneen Kohtaamo-hankkeen projektipäällikkönä toiminut Pasi Savonmäki. Esityksessä kuultiin, miten Ohjaamojen toimintaa tuettiin kansallisella tasolla.

Ohjelma jatkui Onni-toiminnan esittelyllä, kun Suvi Karkiainen kertoi nuorille suunnatun psykososiaalisen tuen mallista Ohjaamoissa. Päivä jatkui Jyväskylän Nuorten talo -hankkeen Hanna Jylhä-Natrin ja Jussi Lehtosen kertoessa, mitä Jyväskylän Nuorten talon kehittämisen vaiheista on opittu.

Iltapäivän otti haltuun tehoduo Jyväskylän ammattikorkeakoululta. Auli Sesay ja Seija Koskela veivät osallistujat matkalle monialaisen yhteistyön ja ohjauksen maailmaan.

Jälleen oli intensiivinen ja vuorovaikutuksen täyteinen päivä takana, joten illaksi järjestettiin vastapainoksi liikettä ja ulkoilua, kun tehtiin opastettu kierros Jyväskylän keskustan alueella.

Torstai tarjoili katsauksen nuorisotyön kansainväliseen ulottuvuuteen

Torstaina seurueemme siirtyi Nuorten talolta kohti Veturitalleja, joka on yksi Jyväskylän nuorisopalveluiden keskeisistä paikoista.

Päivä startattiin Youth@Work -koordinaattori Raluca Diroescun ja Opetushallituksen ohjelma-asiantuntija Ari Huotarin johdolla, jolloin teemaksi vailikoitui Erasmus+ nuorisoalalle ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien toiminta. Lisäksi saatiin Jyväskylän nuorisopalveluista Liisa Niemelä ja Janos Lak kertomaan käytännön kansainvälisestä yhteistyöstä.

Loppupäivän ajan osallistujat työstivät yhteistyöprojekteja, ja tuotokset esiteltiin päivän päätteeksi. Näin oli tämä opintovierailu tullut loppusuoralle.

Toisilta opittua ja itsestä muistettua – mitä jäi käteen?

Kerrassaan mahtava viikko mahtavien ihmisten parissa. Paljon mielenkiintoisia keskusteluja työstä, nuorista, maiden välisistä yhtenäisyyksistä ja eroavaisuuksista. Viikko osoitti kansainvälisen kanssakäymisen tärkeyden, kuinka nuorten asioihin voidaan vaikuttaa ottamalla oppia toisilta.
Samalla myös omasta näkökulmasta täytyy todeta, että hyvää työtä meillä tehdään. Moneen kertaan sai kuulla ihastelua siitä, miten palveluita Jyväskylässä on mietitty ja järjestetty. Tätä emme itse aina arjen keskellä muista ajatella. Tällainen palaute antaa aina lisävirtaa jatkaa kehittämistä.

Sairaanhoitajien rooli mielenterveystyössä herätti paljon kiinnostusta, ja joustavia kun me Nuorten talolla olemme, niin sairaanhoitaja Anni Ingervo liittyi pariinkin otteeseen meidän seuraamme keskustelemaan työstään mielenterveys- ja päihdeteemojen parissa. Osallistujien mielenkiinnon herätti myös Onni-työskentely. Moni koki oppineensa monialaisesta työstä ja saaneen uusia ideoita, joita kehittää eteenpäin omassa työssään.

Meillä on Jyväskylässä ja myös koko Suomessa kaikki valmiudet tehdä vaikuttavaa monialaista yhteistyötä nuorten hyväksi, kun eri toimijoiden tahtotilat saadaan kohtaamaan. Totta kai käytännön monialaiseen yhteistyöhön tarvitaan muutakin kuin yhteinen tahtotila, mutta se on kaiken lähtökohta.

Ohjaamo-mallia on viime vuosina esitelty usein kansainvälisissä yhteyksissä, mutta kiinnostus mallia kohtaan on edelleen suurta. Jo tämän yksittäisen Jyväskylän vierailun pohjalta on tullut yhteistyöpyyntöjä ja toiveita Ohjaamo-mallin viemistä esimerkiksi Itä-Eurooppaan päin. Viikon eniten käytetty termi ”One stop guidance center” eli Ohjaamo on jälleen yksi näyte suomalaisesta palveluiden kehittämisosaamisesta, jolle olisi tilausta myös maailmalla.

 


Teksti: Jussi Lehtonen, Jyväskylän Nuorten Talo


Jyväskylän opintovierailu oli osa Youth@Work -kumppanuushanketta, jossa Opetushallitus edustaa Suomea kumppanitahona. Youth@Work -kumppanuushankkeen keskeinen tavoite on tuoda esiin ja vahvistaa nuorisotyön roolia nuorten työllistämisen ja yrittäjyyden edistämisessä. Vastaavanlaiset opintovierailut sekä tapahtumat antavat kyseisten teemojen parissa työskenteleville mahdollisuuden verkostoitua, jakaa tietoa ja kehittää uusia hankkeita. Youth@Work -kumppanuushanke on osa Erasmus+ nuorisoalan ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen strategista toimintaa.