Uutinen

Arvosanojaan korottaneet saavat jatkossa uudenlaisen todistuksen

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus Arviointi ja todistukset
Ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksen arvosanan korottaneille annetaan todistus tutkinnon osan suorittamisesta. Todistuksesta tulee käydä 1.7.2023 alkaen ilmi, mitä tutkintotodistuksen arvosanaa on korotettu, ja mikä on tutkintotodistuksen uusi painotettu keskiarvo korotuksen jälkeen. Opetushallituksen määräykseen todistuksiin ja niiden liiteisiin merkittävistä tiedoista ammatillisessa koulutuksessa on tehty arvosanan korotuksia koskevien muutosten lisäksi myös muita muutoksia.
Tyttö kukkien keskellä.

Vuonna 2020 toteutetun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuksen jälkeen ammatillisen perustutkinnon suorittaneita on valittu opiskelijoiksi ammattikorkeakouluun todistusvalinnan perusteella. Ammattikorkeakoulut eivät kuitenkaan ole pystyneet huomioimaan todistusvalinnoissaan ammatillisen perustutkinnon suorittamisen jälkeen tehtyjä arvosanan korotuksia.

Opetushallitus on päivittänyt todistuksia koskevaa määräystään siitä, miten tiedot korotetuista arvosanoista merkitään todistuksiin. Määräysmuutoksen tavoitteena on, että jatkossa korotetut arvosanat ovat nykyistä helpommin otettavissa huomioon ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa.

Korotetut arvosanat tutkinnon osista annettavaan todistukseen

Ammatillisesta perustutkinnosta tutkintotodistuksen saanut voi korottaa suorittamiensa tutkinnon osien tai yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden arvosanoja. Korottaminen on mahdollista silloin, kun alkuperäiset opintosuoritukset on tehty edelleen voimassa tai siirtymäajalla olevien tutkinnon perusteiden mukaisesti.

1.7.2023 alkaen arvosanan korottamisesta annetaan uudenlainen todistus tutkinnon osan suorittamisesta. Todistuksesta tulee käydä ilmi, mitä tutkintotodistuksen arvosanaa on korotettu, ja mikä on tutkintotodistuksen uusi painotettu keskiarvo korotuksen jälkeen. Yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden arvosanat merkitään opintorekisteriotteelle.

Osaamisen arvioinnista ja todistuksen antamisesta vastaa koulutuksen järjestäjä, jolla on järjestämislupa tutkintoon, johon korotettava tutkinnon osa sisältyy. Koulutuksen järjestäjä voi veloittaa arvosanan korottajalta enintään 150 euron suuruisen maksun.

Todistusmääräykseen myös muita muutoksia

Todistuksia koskevaan määräykseen tehtiin lisäys kuljetusalan perustason ammattipätevyyttä koskeviin todistusmerkintöihin silloin, kun pätevyys suoritetaan pelkillä kokeilla. Lisäksi VALMA:a koskevat tiedot poistettiin määräykset. Edellä mainitut muutokset tulivat voimaan 3.2.2023 alkaen.

1.7.2023 alkaen myös todistukseen tutkinnon osan suorittamisesta merkitään tieto, mille tasolle tutkinto sijoittuu tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksessä.

Toimeenpanoa tuetaan ohjeilla ja webinaarilla

Todistukseen merkittävät uudet tiedot edellyttävät muutoksia koulutuksen järjestäjien opintohallintajärjestelmiin. Opetushallitus järjestää 13.4.2023 webinaarin, joka käsittelee tutkintotodistusten korotetuista arvosanoista annettavia todistuksia sekä KOSKI-tietovaraintoon tehtäviä kirjauksia.