Uutinen

Culture Moves Europe -liikkuvuustukea sai 64 suomalaista taiteilijaa

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
EU:n Culture Moves Europe -ohjelman ensimmäisen hakukierroksen tulokset julkaistiin heinäkuussa. Kaikkiaan 64 suomalaista taiteilijaa ja muuta kulttuurialan ammattilaista on päässyt tai pääsee ohjelman tuella toteuttamaan projektejaan eri puolilla Eurooppaa. Suomi on myös ollut yksi suosituimmista kohdemaista.
Kovaääninen, mustavalkoinen henkilöhahmo käsi ilmaan kohotettuna, tanssija ja teksti Culture Moves Europe

Culture Moves Europe on osa Luova Eurooppa -ohjelmaa (2021-2027) ja rahoittaa taiteilijoiden sekä muiden kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuutta Euroopassa.

Ohjelman ensimmäisellä hakukierroksella (10.10.2022 - 31.5.2023) tukea sai yli 1800 taiteilijaa ja kulttuurialan ammattilaista 40 Euroopan maasta.  Lukumääräisesti eniten tukia myönnettiin Saksaan (284 avustusta), Italiaan (148) ja Ranskaan (147), mutta Suomen osuus (64) myönnetyistä tuista on maan kokoon nähden erittäin hyvä. Myös Ukrainaan myönnettiin merkittävä määrä avustuksia (107).

Liikkuvuustukia haettiin eniten visuaalisten taiteiden, esittävien taiteiden ja musiikin puolelta. Näiden alojen osuus on yhdessä melkein 85 prosenttia kaikista hakemuksista.

Culture Moves Europe pyrkii edistämään kestävämpää matkustusta ja tarjoaa erillisen lisäavustuksen maata pitkin matkustaville. Ensimmäisen hakukierroksen tuensaajista yli 40 % haki tätä lisäavustusta.

Culture Moves Europe jatkuu syksyllä 2023, kun ohjelman toinen hakukierros käynnistyy lokakuussa. Ohjeman toimeenpanosta vastaa Goethe-Institut Brysselissä. Lisätietoa ja neuvoja rahoituksen hakemiseen saat myös Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspisteestä.