Uutinen

Euroopan urheiluviikko: Liikunnan ilo yhdisti Eurooppaa

Ohjelmat Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Liikunta
Syyskuun loppupuolella, 23.–30.9., Euroopan urheiluviikko osoitti jälleen, kuinka liikunnan ja urheilun mukanaan tuoma ilo tuo ihmisiä yhteen. Vuosittainen teemaviikko, joka on EU:n komission aloite, ei ainoastaan innosta ihmisiä liikkumaan enemmän arjessaan, vaan se myös korostaa liikunnan yhdistävää voimaa, yhteiskunnallista merkitystä sekä tärkeyttä terveydelle ja hyvinvoinnille.
Lapset hyppäävät #BeActive kyltin kanssa
Kuva: Keski-Palokan koulu

EU:n puheenjohtajamaan prioriteetit mukana urheiluviikolla

Urheiluministeri Sandra Bergqvist hyppää #BeActive kyltin kanssa

Tänä vuonna Euroopan urheiluviikko avattiin virallisesti 23.9. Valenciassa, EU:n puheenjohtajamaassa Espanjassa. EU:n puheenjohtajamaan prioriteetit urheilusektorilla ovat sukupuolten välinen tasa-arvo sekä urheilijan turvallinen toimintaympäristö. Avajaisseminaarissa käsiteltiin muun muassa vihapuhetta urheilussa, lasten turvallista urheilua sekä seksuaalisen väkivallan torjumista urheilussa. Espanja korostaa myös EU:n ja Maailman antidopingtoimiston (WADA) yhteistyötä liikunnan alalla, jonka hallintoneuvostoon on juuri nimetty liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist. Hän toimii hallintoneuvostossa EU:n edustajana. 

Urheiluministeri Bergqvist oli mukana Euroopan urheiluviikolla #BeActive -hengessä korostaen arkiliikunnan tärkeyttä ja iloiten urheiluviikolle osallistuvien liikunta- ja urheilusektorin suurta määrää.

 

Karttasovellus ja erilaiset #BeActive -tapahtumat

Suomessa viikko sai erityisen innokkaan vastaanoton liikunta- ja urheilusektorin toimijoiden keskuudessa. Erilaisia #BeActive-tempauksia järjestettiin ympäri maata, ja Suomi oli upeasti Euroopan viidenneksi aktiivisin valtio. Tämä kävi ilmi uudesta, tänä vuonna komission lanseeraamasta yleiseurooppalaisesta karttasovelluksesta, joka mahdollisti maksuttomien #BeActive -tapahtumien lisäämisen alustalle. Suomessa toteutui myös koko Euroopan urheiluviikon pohjoisin tapahtuma, 300 kilometriä Napapiiriltä pohjoiseen, kun Inarin yritys järjesti hölkkä- ja kuntokävelytapahtuman.

Useat Suomen kaupungit ja kunnat osallistuivat aktiivisesti teemaviikolle. Muun muassa Espoo, Heinola, Jyväskylä, Lapinjärvi, Mänttä-Vilppula, Nykarleby, Oulu, Raisio, Turku ja Vaasa toivat liikuntaa lasten ja nuorten arkeen erilaisten teemapäivien ja lajikokeilujen kautta. 

Lapsia school action dayssa Espoon Leppävaarassa

Pääkaupunkiseudun liikuntapalvelut järjestivät yhteistyössä Euroopan suurimman koululaisliikuntatapahtuman Espoossa. Tapahtuma liikutti lähes 4000 lasta ja nuorta. Pääkaupunkiseudun kouluista osallistui 168 koululuokkaa ja liikunnan iloa nähtiin yli 90 erilaisella liikuntapisteellä. Tämän kaiken mahdollisti tapahtuman yli 60 yhteistyökumppania, joihin lukeutuu muun muassa 13 lajiliittoa sekä 33 seuraa ja yhdistystä.

 

 

Euroopan urheiluviikko sosiaalisessa mediassa

Euroopan urheiluviikon kampanjat ja niiden näkyvyys sosiaalisessa mediassa oli merkittävä osa viikon kulkua. #BeActive-hashtag näkyi laajasti eri urheiluorganisaatioiden, koulujen, kaupunkien, seurojen ja yksittäisten toimijoiden julkaisuissa.

Kampanjat, kuten Suomen Valmentajien Valmentajan päivä, Olympiakomitean seurapaitapäivä sekä Suomen Liikunnan Ammattilaisten Kiitos olosuhdetyöstä -päivä, korostivat urheilun ja liikunnan yhteisöllisyyttä sekä yhteiskunnallista merkitystä. Opiskelijoiden liikuntaliitto haastoi korkeakoulujen rehtoreita kertomaan, mitä heidän kouluissaan tehdään opiskelijoiden liikunnan lisäämiseksi, ja Suomen Paralympiakomitea nosti esiin tulevaisuuden nuoria urheilijoita sekä Valtti-liikuntakokeiluja. Monaliiku (Monikansallisten naisten liikunta ry) lanseerasi kampanjan #BeActiveAgainstRacism, jossa tarkoituksena oli kerätä askelia ja samalla lisätä tietoisuutta rasismista. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO avasi urheiluviikolle uuden näyttelynsä Hikeä, huvia ja hyötyä, joka keskittyy liikunnan syihin ja seurauksiin yhteiskunnan eri tasoilla. Suomen kunto- ja terveysliikuntayhdistys (SKY ry) järjesti jälleen Liikuntapäivät, joiden aikana järjestettiin webinaari sekä tarjottiin kuntokeskuksissa ympäri Suomen maksuttomia treenimahdollisuuksia. Nämä, ja muut kampanjat osoittavat, kuinka liikunnan ilo tuo ihmisiä yhteen ja samalla innostaa aktiivisempaan ja terveellisempään elämäntapaan.

 

Euroopan urheiluviikkoa vietetään jälleen ensi vuonna

Euroopan urheiluviikko tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden eurooppalaisten liikunnan ja terveyden edistämiseen. Sitä rahoitetaan Erasmus+ -ohjelmasta, joka tarjoaa monipuolisesti eri liikunta- ja urheiluorganisaatioille mahdollisuuksia kehittää toimintaansa sekä tehdä kansainvälistä yhteistyötä. Vuonna 2024 Euroopan urheiluviikko juhlii 10-vuotista taivaltaan, ja sen tavoite pysyy yksinkertaisena: lisätä fyysistä aktiivisuutta yhteiskunnallisella tasolla ja saada ihmiset liikkumaan arjessaan enemmän!

 

Teksti: Adeliina Lahti