Uutinen

Jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseen jaossa 4,6 miljoonaa toiselle asteelle

Avustukset Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Hyvinvointi Turvallisuus
Opetushallitus avaa 13.4.2023 valtionavustushaun hankkeille, joiden toimenpiteillä ehkäistään nuorten jengiytymistä ja nuorisorikollisuutta, vahvistetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista sekä kehitetään kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ehkäisevää toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa.
Kuvituskuva, jalat sohvan reunalla

Määrärahasta suunnataan 3 miljoonaa euroa ankkuritiimien ja -toiminnan kanssa tehtävään yhteistyöhön ammatillisessa koulutuksessa ja lukioissa. Kehittämistyön tavoitteena tulee olla nuorten väkivaltaisen käyttäytymisen, jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisy. Toimilla voidaan esimerkiksi kehittää ja innovoida vuorovaikutuksen rakenteita ja tiedonkulkua koulutuksen järjestäjien ja ankkuritiimien välillä tai luoda ja pilotoida erilaisia toimintatapoja ja yhteistyökäytäntöjä oppilaitosyhteisön turvallisuuden edistämiseksi.

Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluu asiantuntijoita poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta. Ankkuritiimit voivat tehdä yhteistyötä opetustoimen kanssa. Rahoitusta voidaan myös käyttää edellä mainittujen toimijoiden ja nuorisolain mukaisen nuorten palveluverkoston tiedonkulun kehittämiseen ja strategisen työn suunnitteluun.

Määrärahasta suunnataan 1,6 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen järjestäjien hankkeisiin, joilla tuetaan kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän vastaisten toimenpiteiden kehittämistä. Lisäksi avustuksella vahvistetaan hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista oppilaitoksissa. Hankkeissa voidaan keskittyä yhteen tai useampaan painopisteeseen. Hankkeissa voidaan esimerkiksi vahvistaa opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja ja kehittää heidän hyvinvointiansa tukevia toimintatapoja, luoda kohtaamisen paikkoja ja toimintatapoja oppilaitosten aikuisille ja opiskelijoille ja vahvistaa täydennyskoulutuksella ja tukimateriaaleilla toisen asteen opetushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista. Lisäksi voidaan tukea soveltuvien toimintamallien kehittämistä ja käyttöönoton laajentamista toisen asteen oppilaitoksissa muu muassa osaamiskeskusten ja sidosryhmien avulla.

Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille tai yksityisille koulutuksen järjestäjille, joilla on lupa ammatillisen ja/tai lukiokoulutuksen järjestämiseen. Avustukset suunnataan ensisijaisesti niille järjestäjille, jotka toimivat suurimmissa kaupungeissa tai niiden läheisyydessä ja joissa nuorison väkivaltaista käyttäytymistä, jengiytymistä ja rikollisuutta esiintyy. Koulutuksen järjestäjien keskinäinen verkostoituminen ja yhteiskehittäminen toiminnassa on suositeltavaa.

Hakuaika alkaa 13.4.2023 ja päättyy 16.5.2023. Avustuspäätökset tehdään kesäkuussa.

Opetushallitus järjestää valtionavustushaun infotilaisuuden 18.4.2023 klo 14–15 Teamsin välityksellä. Tilaisuus on kaikille avoin ja osallistumislinkki löytyy tapahtumasivulta.

 

Lisätietoa

Opetusneuvos Laura Jauhola, p. 029 533 1578

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi [at] oph.fi