Uutinen

Käytännön ja tutkimuksen vuoropuhelua – ECADOC-kesäkoulu toi ohjauksen väitöskirjatutkijoita eri maista yhteen

Ohjelmat Euroguidance Kansainvälistyminen Elinikäinen ohjaus
ECADOC - The European Doctoral Programme in Career Guidance and Counselling kokoaa ura- ja opinto-ohjauksen väitöskirjatutkijoita vuosittain yhteen. Elokuussa järjestettiin 10. kesäkoulu Århusin yliopiston, Euroguidancen ja ruotsalaisen tutkimuskoulun FinnFramin yhteistyönä. Kolmisenkymmentä väitöskirjatutkijaa 13 Euroopan maasta kokoontui viikoksi Sønderborgiin, Tanskaan.
Nainen opiskelemassa ulkona

ECADOC-kesäkoulu tarjoaa osallistujille upean mahdollisuuden tavata muita erilaisten ura- ja opinto-ohjauksen aiheiden parissa tutkimusta tekeviä väitöskirjatutkijoita. Osallistujat keskustelevat omista tutkimusprojekteistaan, syventävät osaamistaan ​​yhdessä muiden tutkijoiden kanssa ja rakentavat uusia arvokkaita kontakteja. Tämän vuoden kesäkoulun teemana oli tutkimuksen, käytännön ja päätöksentekijöiden yhteistyö.

– Kansainvälinen näkökulma on palkitseva. Toimimme erilaisissa ympäristöissä eri Euroopan maissa, mutta yksilöiden ohjaustyössä kohtaamme kaikki samanlaisia haasteita. Suurimmalla osalla meistä on käytännön ohjaustyön taustaa ja monet myös kouluttavat tulevia ohjaajia, Kicki Häggblom sanoo.

Yhteistyölle on tarvetta

Yksi viikon antoisista osioista oli interaktiivinen iltapäivä, joka järjestettiin yhteistyössä Tanskan Euroguidancen kanssa. Tavoitteena oli aikaansaada tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua. Väitöskirjatutkijat tapasivat pienryhmissä tanskalaisia opinto- ja uraohjaajia, jotka toivat tapaamiseen erilaisia asiakasesimerkkejä, joista yhdessä keskusteltiin.

Oli inspiroivaa nähdä, että vaikka käytännön työssä ja tutkimuksessa on omat kysymyksensä ratkaistavaksi, voimme yhdessä syventää ymmärrystämme niistä ja saavuttaa jotain merkityksellistä molemmille osapuolille. Samalla koko toimiala kehittyy, Leena Itkonen toteaa.

– Professori Rie Thomsen painotti sen tärkeyttä, että uraohjaajien koulutus perustuu tutkimukseen - olen hänen kanssaan samaa mieltä, jatkaa Riikka Michelsson, joka työskentelee myös lehtorina ja tulevien ohjausosaajien kouluttajana Jamkissa.

Kansainvälisesti tunnustettuja tutkijoita ja asiantuntijoita kutsuttiin pitämään luentoja, työpajoja ja ohjaustuokioita osallistujille. Niissä edistettiin osallistujien omaa tutkimustyötä ja esiteltiin samalla mielenkiintoisia työmenetelmiä.

Osallistujien yhteisarviointi osoitti, että kesäkoulu vastaa tarpeeseen.

– Väitöskirjatutkijana työskentely on usein yksinäistä, etenkin niin kapealla tutkimusalueella kuin mitä ura- ja opinto-ohjaus viime kädessä on. On todella tärkeää tavata muita, jotka ymmärtävät tätä prosessia. Suuri kiitos antoisasta viikosta kuuluu professori Rie Thomsenille ja muulle järjestelytoimikunnalle, Kicki Häggblom toteaa.

ECADOC-osallistujat Suomesta
Suomesta kesäkouluun osallistui viisi väitöskirjatutkijaa: Päivi Kauppila (Jyväskylän yliopisto), Riikka Michelsson (Turun yliopisto), Miika Kekki (Itä-Suomen yliopisto), Leena Itkonen (Jyväskylän yliopisto) ja Kicki Häggblom (Åbo Akademi).

11. ECADOC Summer School järjestetään Kyproksella vuonna 2024.