Uutinen

Kymmenen eri maan EuroApprentice -liikkuvuuslähettiläät tapasivat Portugalissa

Ammatillinen koulutus Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistyminen
Ammatillisen koulutuksen suomalaiset liikkuvuuslähettiläät osallistuivat EuroApprentices-verkoston tapaamiseen 20.-24.4.2023 Angra de Heroismossa, Portugalissa. EuroApprentices- verkosto muodostuu kymmenen eri EU-maan vastaavista liikkuvuuslähettiläistä. Lähettiläiden tavoitteena on lisätä tietoutta Erasmus+ -ohjelmasta ammatillisen koulutuksen ja oppisopimusopiskelijoiden keskuudessa, sekä nostaa esiin Erasmus+ -liikkuvuuksien tuomia mahdollisuuksia. Vuosittaisissa tapaamisissa nuoret lähettiläät jakavat keskenään kokemuksiaan ja suunnittelevat yhteisiä toimia tietoisuuden kasvattamiseksi.
Suomen EA-edustajat

Nyt jo viides ammatillisen koulutuksen EuroApprentices International Network Meeting järjestettiin huhtikuun lopussa vehreällä Terceiran saarella Portugalissa. Samalla Suomen EuroApprentice-verkosto kasvoi kahdella uudella liikkuvuuslähettiläällä. Verkostossa jo mukana olleiden Sofian ja Terhin lisäksi mukaan saatiin Kati ja Eero. Monipuolisesta ja luovasta porukasta löytyy osaamista monelta eri alalta. Ilopillerimme, tamperelainen Sofia työskentelee lähihoitajana mielenterveys- ja päihdepuolella. Hän on opiskellut myös kosmetologiksi. Terhi puolestaan työskentelee Oulussa HR-asioiden parissa. Kati Mikkelistä on lähtenyt autoalalle toteuttamaan unelmiaan perinteisellä miesvaltaisella alalla liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuaan. Tuleva ammattivalokuvaajamme Eero Siikajoelta suorittaa parhaillaan kaksoistutkintoa. Hänellä on sosiaalisessa mediassa tuhansia seuraajia, joten Erasmus+ -ohjelman näkyvyys siellä on taattu.

Suomalaiset liikkuvuuslähettiläät odottivat reissulta erityisesti kansainvälistymistä ja uusien ystävyyksien luomista kymmentä eri kansallisuutta edustavien liikkuvuuslähettiläisen kesken. Uniikin matkakohteen herättämän innostuksen lisäksi lähettiläämme olivat lähtiessään erittäin tiedonjanoisia.  Tapaamisessa oli uskomattoman paljon positiivista energiaa ja kymmenen eri maan osallistujat sulautuivat yhdeksi porukaksi, joka pursusi inspiraatiota. Jokainen sai olla oma itsensä, ja turvallisessa ympäristössä kaikki tulivat kuulluksi tasavertaisesti. Tapahtumassa pohdittiin muun muassa yhteisiä eurooppalaisia arvoja. Teema koettiin mielekkääksi ja ajankohtaiseksi aiheeksi. Suomen edustajat kokivat erityisen tärkeiksi ihmisoikeudet, demokraattiset arvot ja niiden toteutumisen.

Pelkkää luentosalissa istumista Portugalin reissu ei ollut, sillä osallistujat pääsivät käymään myös useilla yritysvierailuilla. Osallistujille tärkeä vierailukohde oli puisto, johon jokainen istutti oman puun taimen. Tarkoituksena oli osaksi myös kompensoida matkustamisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Samalla osallistujat pääsivät mukaan saaren ennallistamistyöhön.  Tuliperäisen saaren historia on todella pitkä, ja saari on vuosien varrella kärsinyt useista maanjäristyksistä. Vierailulla tutustuttiin myös merkittävimpiin rakennuksiin, sekä saarella sijaitsevaan tulivuoreen, Algar do Carvãoon. Vierailu tulivuoren sisällä oli ainutlaatuinen.

Vaikka vierailu Azoreilla päättyi, Suomen EuroApprentice -verkoston toiminta on vasta alussa

Verkoston tarkoituksena on parantaa Erasmus+ -liikkuvuuden tunnettuutta ja nostaa esiin liikkuvuuden tuomia mahdollisuuksia ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Erasmus+ -ohjelman markkinointia jatketaan erilaisilla toimenpiteillä vuoden 2023 aikana. EuroApprentice- lähettiläät tulevat mielellään vierailemaan erilaisiin ammatillisen koulutuksen tapahtumiin tai oppilaitoksiin kertomaan kokemuksistaan Erasmus+ -liikkuvuusjaksoilta. Vuonna 2024 on Suomen vuoro isännöidä vastaava eurooppalaisten liikkuvuuslähettiläiden tapaaminen. ”Erasmus+ -liikkuvuusjakso kannattaa, sillä se kasvattaa arvostusta omaa kotimaata ja muita kohtaan avartaen maailmankuvaa. Liikkuvuus lisää kulttuurien tuntemusta, kielitaito karttuu luoden yhteenkuuluvuuden tunnetta muihin eurooppalaisiin. Ammatillisen osaamisen lisääminen on tietysti merkityksellinen osa toimintaa. Erasmus+ liikkuvuusjaksolla on mahdollisuus matalalla kynnyksellä kokeilla siipiään maailmalla, ja kokemuksen jälkeen itseluottamus kasvaa” kannustavat Sofia, Kati ja Eero.

TEKSTI: Kati Pulkkinen, Sofia Sardinas Paz, Eero Sallinen 

Lisätietoja EuroApprentices -toiminnasta:

Mika Kananen, ohjelma-asiantuntija, p. 0295 331 906, etunimi.sukunimi(at)oph.fi

https://www.na-bibb.de/en/erasmus-berufsbildung/long-term-activities/lta-euroapprentices