Uutinen

Millainen on opiskelijan vihreämpi vaihtojakso ulkomailla?

Kokemuksia Korkeakoulutus Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle Kansainvälistyminen Kestävä kehitys
Yhä useammat nuoret pohtivat huolestuneina ilmaston lämpenemistä ja luontokatoa, ja tekevät siksi arjessaan ympäristövastuullisempia valintoja. Eipä ihme, että osa opiskelijoista saattaa epäröidä myös vaihtojaksoa ulkomailla – liittyyhän siihen matkustamisen lisäksi helposti paljon muutakin, mikä kuormittaa ympäristöä.
Tyttö on selin ja katsoo ulos junan ikkunasta.

Kansainvälinen kokemus ja osaaminen ovat kuitenkin tärkeitä globaalissa maailmassa. Hyville käytännön esimerkeille vaihtojakson toteuttamisesta ympäristöystävällisemmin on siis tilausta. 

Green Exchange Ambassador -konsepti motivoi vihreämpään vaihtoon

Kolmen ammattikorkeakoulun yhdessä kehittämä, ympäristöystävällisempään matkustamiseen ja vaihtojaksoon kannustava Green Exchange Ambassador -konsepti luotiin tarpeeseen. Mukana olivat 3AMK-ammattikorkeakoulut Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia. Konsepti on tässä vaiheessa ollut kokeilussa yhden lukuvuoden ajan. Samalla tuotettiin sekä lähtijöille että Suomeen saapuville vaihtareille Greener Exchange -oppaat.

Konseptin tarkoituksena on tuoda esiin innostavia ja konkreettisia esimerkkejä siitä, miten vaihtojakson voi toteuttaa vihreämmin. Tavoitteena on, että kestävän kehityksen mukaiset valinnat ovat pian opiskelijavaihdossakin normaali toimintatapa. 

– Toisen opiskelijan esimerkki on kaikkein paras motivaattori, kansainvälisten asioiden asiantuntija Tiina Piipponen Metropolia Ammattikorkeakoulusta sanoo. 

Vihreämmän opiskelijavaihdon lähettiläiksi valittiin neljä opiskelijaa, joista kaksi oli vaihdossa Euroopassa ja kaksi Euroopan ulkopuolella.   

– Saimme paljon hakemuksia – tämä kertoo nuorten kiinnostuksesta kestävämpää elämäntapaa kohtaan.

Lähettiläät jakoivat organisaatioiden sosiaalisen median tileillä vinkkejä ja kertoivat kokemuksistaan. Ennen vaihtoon lähtöä järjestettiin kick off -tapaaminen, jossa lähettiläät tutustuivat toisiinsa. Lisäksi heitä perehdytettiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja näkyvyyden saamiseen sosiaalisessa mediassa. 

Opiskelijoilla itsellään oli sekä innostusta että tuoreita näkemyksiä ympäristövastuullisuuden toteuttamisesta käytännössä. Heiltä tuli paljon ideoita esimerkiksi siitä, mitä kannattaa pakata mukaan ja miten vaihtokohteessa voi huomioida asioita kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Jo matkustaminen itsessään voi olla oppimiskokemus

Matkustaminen vaihtokohteeseen maata pitkin voi sekin olla osa seikkailua ja vaihtoon sisältyvää oppimiskokemusta. 

–  On eri asia kokea konkreettisesti se fyysinen etäisyys, joka on oman kotipaikan ja vaihtokohteen välillä. Junalla matkustaminen kauas on aivan erilainen kokemus kuin lentäminen. Kannattaa miettiä, mitä iloa ja hyötyä jo siitä voi olla, Tiina Piipponen sanoo. 

Pieniä, arkisia perusjuttuja

Vihreämpi opiskelijavaihto on käytännössä paljon muutakin kuin vain sitä, että matkustetaan mahdollisimman hiilineutraalisti. Yksi Green Exchange Ambassador -lähettiläistä oli Inka Autio, jota motivoi mukaan sekä mahdollisuus toteuttaa vaihtojakso ekologisemmin että aiempi kokemus reilaamisesta. 

– Pyrin myös omassa arjessa elämään ekologisesti, Inka kertoo. 

Ne ekologiset valinnat, joilla vaihtojaksosta saa ympäristöystävällisemmän, ovat Inkan mukaan lopulta pieniä, arkisia perusjuttuja. Matkustamiseen liittyvien valintojen lisäksi vaihtoon lähtiessä kannattaa huomioida se, että paikan päällä joutuu ostamaan kaikenlaista.  

– Esimerkiksi astioita ja vuodevaatteita ei välttämättä voi ottaa kotoa mukaan, mutta kaikkea ei toisaalta kannata ostaa; ainakaan uutena, Inka Autio toteaa. Siksi kannattaakin etukäteen selvittää muun muassa kirpputorien sijainti ja se, voiko vaihtokohteessa esimerkiksi vuokrata astioita tai ostaa niitä pois lähteviltä vaihtareilta käytettynä.

 – Tällainen palvelu tuli omaan vaihtokohteeseeni sen jälkeen, kun lähdin sieltä pois.  

Kannattaa myös olla armollinen itselleen, jos kestävää elämäntapaa ei aivan sataprosenttisesti pystykään vaihdon aikana toteuttamaan. 

– Ekologisuuden käytännön toteutus poikkesi vaihdon aikana siitä mitä suunnittelin etukäteen, sillä paikan päällä oli niin paljon myös muuta huomioitavaa. Kun kaikki on uutta, ei välttämättä ole niin paljon energiaa keskittyä ympäristöasioihin. 

Siksi onkin tärkeää suunnitella asioita etukäteen. Kannattaa tehdä lista tavaroista, joita välttämättä tarvitsee, ja miettiä miten ne voi hankkia vaihtokohteessa mahdollisimman ekologisesti. Mukaan kannattaa pakata vaatteita, jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä. Jo vaihdossa olleilta opiskelijoilta voi saada hyviä vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida, jotta vaihto toteutuisi vihreämmin. Inka huomauttaa myös, että vaihdossa kaiken ei tarvitse olla niin viimeisen päälle, vaan voi ajatella, että vähemmälläkin pärjää. 

– Lisäksi eri maissa käytännöt vaikkapa kierrätyksen suhteen voivat olla erilaiset kuin kotimaassa. Esimerkiksi siten että roskat lajitellaankin vasta sen jälkeen kun ne on kerätty kotitalouksilta. 

Yhtenä ekologista elämäntapaa edistävänä asiana Inka Autio mainitsee yhteisöllisyyden. 

– Yhteisölliset asiat voivat olla tosi ekologisia. Muiden kanssa asuessa kannattaa toimia yhteisönä, siten voi muun muassa vähentää ruokahävikkiä.

Tiina Piipponen toteaa, että oleellista on tehdä pieniä valintoja tietoisemmin ympäristö huomioiden. Tämä voi johtaa kokonaisvaltaisesti kestävämpään elämäntapaan. 

– Kestävän kehityksen osaaminen on myös tärkeässä roolissa työelämässä kaikilla aloilla.    

Kohti vihreämpää Eurooppaa

Juttu on osa Kohti vihreämpää Eurooppaa -juttusarjaa, jossa nostamme esiin Erasmus+ -hankkeiden ympäristövastuullisia käytänteitä sekä sellaisia Erasmus+ -hankkeita, jotka edistävät kestävää kehitystä. 

Kirjoittaja: Aino Kivelä