Uutinen

Osallistuisin vaikka heti uudestaan! - Kokemuksia eTwinning-seminaarista Tanskasta

Ohjelmat Esiopetus Varhaiskasvatus Erasmus+ Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle eTwinning Digitaalisuus Kansainvälistyminen Oppimisympäristö
Neljä isoa patsasta, joiden edessä ryhmä ihmisiä

Kirjoittaja: Laura Soili, editointi Katariina Kivi

Syksyllä 2022 järjestettiin eTwinning-seminaari Tanskan Esbjergissä, joka oli suunnattu varhaiskasvatuksen kentällä työskenteleville. Mukaan kolme päivää kestävään seminaariin Suomesta lähti neljä osallistujaa. Seminaarin teemana oli ”Nordic kindergarten pedagogy meets & plays with technology”. Matkalla osallistujat pääsivät mukaan inspiroiviin työpajoihin sekä tutustumaan tanskalaiseen ja pohjoismaiseen pedagogiikkaan ja leikkisään oppimiseen teknologiaa hyödyntämällä. Seminaarin aikana osallistujat tutustuivat muihin kollegoihin muista maista ja löysivät kumppaneita kansainväliseen yhteistyöhön ja eTwinning-projekteihin. Suomesta osallistuneet oppivat matkalla eri varhaiskasvatuksen käytänteistä niin Suomessa että muissa maissa, ja saivat mukaan runsaasti eväitä työnsä tueksi.

Uusia tuttavuuksia sekä vanhoja tuttuja

Keskustelut ja kohtaamiset niin suomalaisten kuin muidenkin maiden innostuneiden kollegoiden kanssa olivat mahtavia ja toivat lisää inspiraatiota työhön.

Matka oli antoisa ja matkaseura oli loistavaa! varhaiskasvatuksen digitutor Reetta Kauppinen toteaa fiiliksestä matkan jälkeen.

Innostuin kehittämään osaamistani edelleen heidän esimerkistään. Osallistun nyt varhaiskasvatuksen digiosaaja-hankkeen täydennyskoulutukseen. Oli myös aivan mahtavaa tavata tanskalainen tuttava aiemmasta Erasmus+ -hankkeesta, päiväkodinjohtaja Marja-Terttu Puurila kertoo.

Olihan se hieno matka. Heti tältä istumalta lähtisin uudestaan, jos pääsisin! varhaiskasvatuksen opettaja Henna Ojala hehkuttaa.

Tanskalaista pedagogiikkaa yhdistettynä projekti-ideoihin

Erilaiset projekti-ideat sekä tanskalainen tapa tehdä yhteistyötä ja varhaiskasvatusta antoivat ideoita omaan työhön ja tekemiseen. Myös eTwinningin mahdollisuudet tulivat paremmin tutuksi seminaarin aikana, ja teknologiaosaaminen kehittyi.

Parhaiten mieleen jäivät projekti-ideat ja opin paljon eTwinning-toiminnasta. eTwinning ei ollut minulle entuudestaan tuttu asia, Reetta mainitsee.

Tanskassa yksi vierailukohde oli tanskalainen luonto- ja ulkoilmapäiväkoti, Myrthuegård. Vierailun aikana varhaiskasvattajat saivat tutustua tanskalaiseen pedagogiikkaan ja tekivät yhdessä erilaisia harjoituksia, kuten kepillä tasapainottelua ja hyönteisten tutkimista.

Maaseutu ja taloja
Myrthuegårdin luonto- ja ulkoilmapäiväkoti.

Lisäksi osallistujat pääsivät tutustumaan kolmeen eri tanskalaiseen päiväkotiin. Henna kertoo jo ennen reissua tutustuneensa tanskalaisten päiväkotien kivoihin pihoihin ja ryhmien kierrättämiseen oppimisympäristöjen mukaan sen sijaan, että oppimisympäristöjä aina muokattaisiin.

Pienten nukkumajärjestelyt herättivät myös ihastusta, kommentoi Henna.

Teemana teknologiaan tutustuminen ja sillä leikkiminen

Seminaarin teema, “Nordic Kindergarten Pedagogy meets & plays with technology”, näkyi seminaarin aikana eri tilanteissa ja paikoissa. Teema korostui projekti-ideoissa, ennakkotehtävissä, joita tehtiin Padlet-alustalla, sekä erilaisista työkaluissa, joita opeteltiin käyttämään seminaarin aikana. Teeman lisäksi seminaarissa keskityttiin luonnon, ulkoilun ja tieteen yhdistämiseen leikkiin ja digitaalisiin työkaluihin.

Ihmiset kävelevät polulla
Seminaarin osallistujat pääsivät tutustumaan muun muassa Fanøn saareen.

Osallistujat kokivat tärkeäksi sen, että pääsivät verkostoitumaan muiden maiden kollegoiden kanssa.

On hurjan tärkeää, että me varhaiskasvatuksen puolelta verkostoidumme ja vertailemme toisiamme oppiaksemme uutta. Näiden seminaarien kautta voi tuoda uutta sekä henkilökunnalle että lapsille, Henna toteaa.

Koen tärkeäksi, että pääsin verkostoitumaan uudella tavalla sekä eri Euroopan maissa asuvien varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä taitavien suomalaisten kollegoiden kanssa, Reetta lisää.

Projekti-ideat todeksi

Seminaarin aikana osallistujat saivat jakaa omat projekti-ideansa muille ja näiden ideoiden pohjalta muodostettiin projektiryhmiä. Omat ideat yhdistettiin kollegoiden ideoihin ja lähdettiin viemään projekteja eteenpäin. Seminaari antoi myös eväitä lähteä viemään eTwinning-toimintaa omaan työympäristöön.

Omana ajatuksena on innostaa ja käynnistää omassa työskentelykaupungissa eTwinning-toimintaa, Reetta toteaa.

Meillä on juuri alkanut meidän Tanskassa valmistelemamme eTwinning-projekti. Tämä oli minulle toinen kerta (seminaarissa). Ensimmäinen kerta järjestettiin Turussa, josta jatkui monen vuoden yhteistyö ja siltä tämäkin uusi yhteistyö vaikuttaa, Henna pohtii.

Seminaarissa käynnistetty eTwinning-projektimme "Discovering our commonalities" on myös jo pyörähtänyt käyntiin, Marja-Terttu kertoo. Projektissa lapset pääsevät osallistumaan kansainväliseen yhteistyöhön verkossa, esittelemään itsensä, kotipaikkakuntaansa ja maataan, sekä tutustumaan vastavuoroisesti Islantiin ja Kreikkaan. Projektin aikana pohditaan myös lasten oikeuksia ja tutustutaan kestävään kehitykseen.

Osallistujat olivat yksimielisiä siitä, että eTwinning-seminaariin kannatti lähteä mukaan.

Kannustaisin kaikkia varhaiskasvatuksessa toimivia ottamaan vastaavanlaisiin seminaareihin osaa. Itse lähtisin mielelläni uudelleen vastaavanlaiselle seminaarille, Reetta suosittelee.

Suosittelen lämpimästi eTwinning-seminaareja kaikille, joita kiinnostaa kansainvälinen yhteistyö ja itsensä kehittäminen, Marja-Terttu lisää.

On hyvä nähdä, mitä muuallakin tapahtuu ja miten muissa maissa kehitetään varhaiskasvatusta! Henna summaa.