Tiedote

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku alkaa 21. helmikuuta

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Perusopetus Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus Opiskelijavalinnat
Yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin. Haettavina ovat mm. toisen asteen koulutusten, tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen ja kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut opiskelupaikat.
Kaksi tyttöä kirjoittamassa.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Ammatillisen tutkinnon, korkeakoulututkinnon tai lukion jo suorittaneet sen sijaan hakevat jatko-opintoihin jatkuvan haun kautta.

Hakuaika on 21.2.–21.3.2023. Hakeminen tapahtuu Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa.

Yhteishaussa haettavana olevat koulutukset ovat: 

  • ammatilliset perustutkinnot
  • lukiokoulutus
  • tutkintokoulutukseen valmentava TUVA-koulutus
  • vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävät ammatilliset perustutkinnot sekä TUVA-koulutus
  • työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus
  • kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut opistovuosi-linjat

Yhteishaussa on tarjolla yli 86 000 opiskelupaikkaa

Yhteishaussa on tarjolla 86 300 opiskelupaikkaa, joista 38 790 ammatilliseen ja 39 250 lukiokoulutukseen. 

Ruotsinkielisessä lukiokoulutuksessa on haettavana 2 760 ja ruotsinkielisissä ammatillisissa perustutkinnoissa 1 890 aloituspaikkaa. 

TUVA-koulutuksessa on yhteensä 5 020 aloituspaikkaa, joista 180 ruotsinkielisessä koulutuksessa. TUVA-koulutus on tarkoitettu hakijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta ennen tutkintokoulutukseen hakeutumista. TUVA-koulutuksen aikana voi korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja ja suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja.

Erityisoppilaitoksissa on haettavana noin 2 360 aloituspaikkaa, joista noin 70 on ruotsinkielisessä koulutuksessa. Vaativana erityisenä tukena järjestettäviin ammatillisiin perustutkintoihin on noin 1 020 aloituspaikkaa. Vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävät koulutukset on tarkoitettu hakijoille, jotka tarvitsevat tukea vaikean oppimisvaikeuden, vamman tai sairauden takia. Erityisoppilaitoksissa on myös noin 800 aloituspaikkaa TUVA-koulutukseen ja noin 540 aloituspaikkaa TELMA-koulutukseen. 

Oppivelvollisten opistovuosilinjoilla on tarjolla yhteensä 1 290 paikkaa.

Pistelaskuri hakuun valmistautumisen tukena

Opintopolussa on otettu käyttöön uusi pistelaskuri ja pistegraafi yhteishakuun valmistautumisen tueksi. 

Hakija voi katsoa hakukohteen viiden aiemman vuoden alimpia hyväksyttyjä pistemääriä sekä verrata pistelaskurilla laskemaansa omaa pistemääräänsä niihin. Laskuri auttaa hakijaa omien pääsymahdollisuuksiensa arvioimisessa.

Yhteishaku on oppivelvollisten päähakuväylä

Oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. 

Yhteishaku on oppivelvollisten päähakuväylä, jonka kautta hakeutumisvelvoitteen voi täyttää.

Hakeminen ja valinnat

Yhteishaussa hakija voi esittää 1–7 hakutoivetta. Hakija asettaa hakutoiveet mieluisuusjärjestykseen, ja hänet valitaan järjestyksessä ylimpänä olevaan hakutoiveeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää. Hakutoiveita voi muuttaa vain hakuaikana. 

Oppilaitokset voivat järjestää pääsykokeita tai haastatteluja hakijoille. Oppilaitos voi myös arvioida hakijan kielitaidon, jos tarpeen. Oppilaitokset kutsuvat hakijat pääsykokeisiin huhtikuun aikana.

Oppilaitokset julkaisevat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 15.6. 

Opintopolun neuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä

Opintopolun hakuneuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Puhelinneuvonta on auki hakuaikana arkisin klo 9.30–13 ja hakuajan viimeisenä päivänä 21.3. klo 9.30‒15.00. 

Neuvonnan yhteystiedot: 
puh. 029 533 1010
neuvonta [at] opintopolku.fi 

Lisätietoja 

Asiantuntija Satu Hornborg, puh. 029 533 1314, satu.hornborg [at] oph.fi