Uutinen

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, drop-out ilmiö, seuratoiminnan yhteisöllisyys ja digitaalisuus korostuvat Erasmus+ urheiluhenkilöstön ja valmentajien liikkuvuushankkeissa

Ohjelmat Kansalaistoiminta Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
Starttipistooli eurooppalaiseen seuratoimijoiden yhteistyöhön on laukaistu, kun yhdeksän urheiluseuraa sai rahoitusta urheiluhenkilöstön ja -valmentajien kansainvälisille oppimisjaksoille. Erasmus+ Sport -avustus mahdollistaa yhteensä 67 henkilön liikkuvuusjaksot eri puolille Eurooppaa.
valmentaja

Belgialaisilla opeilla karateseuran drop out -ilmiö kuriin

Lahden Karate ry:n seuratoimijat ja valmentajat suuntaavat Erasmus+ -avustuksella Belgiaan. Yhteistyöllä tavoitellaan uusien ideoiden ja menetelmien jalkauttamista seuran harjoituksiin.

- Seuramme treeneihin osallistuu samanaikaisesti niin eri ikäisiä kuin eri tasoisia harrastajia. Lisäksi urheilijoilla on eri pituinen kokemus lajin parista, mikä tekee kaikille mielekkäiden treenien suunnittelun haastavaksi. Tavoitteenamme on, että motivoivat harjoitukset sitouttavat harrastajia paremmin seuran toimintaan ja nuorten drop-out ilmiö vähenee, kertoo valmennuspäällikkö Mika Virkkunen.

Opetusmenetelmistä luodaan virtuaalinen menetelmäpankki kaikkien seuran valmentajien käyttöön. Liikkuvuusjaksoille osallistuu myös seuran hallinnossa mukana olevia henkilöitä. Näin seura tarjoa kansainvälisen oppimisympäristön hallinnon parissa toimiville uusien toimintatapojen benchmarkkaukseen.

 

Resurssia liikunta- ja urheilusektorin eurooppalaiseen yhteistyöhön

Liikunta ja urheilu on ollut osa Erasmus+ -ohjelmaa vuodesta 2014 lähtien. Erasmus+ Sport -yhteistyöhankkeiden keskitetty rahoitus haetaan vuosittain suoraan Brysselistä. Tänä vuonna avautui urheilutoimijoille uusi pelikenttä, kun myös urheiluhenkilöstön liikkuvuushankkeet tulivat haettavaksi Erasmus+ kansallisista toimistoista. 

Erasmus+ urheiluhenkilöstön liikkuvuusjaksoilla ruohonjuuritasolla toimivien valmentajien, henkilöstön sekä vapaaehtoisten on mahdollisuus parantaa osaamistaan ja pätevyyttään sekä hankkia uusia taitoja toisessa organisaatiossa ja kehittää näin liikunta- ja urheiluseurojen valmiuksia. 

Suomeen jaossa ollut budjetti oli reilu 127 000€, joka kohdennettiin ensisijassa seuratoimijoille. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 20, joista Erasmus+ avustus myönnettiin yhdeksälle urheiluseuralle. 

- Hankkeiden avulla jaetaan hyviä käytäntöjä ja lisätään osallistujien tietoisuutta EU:n urheilun työsuunnitelman tavoitteista käytännössä.  Uusia ideoita ja toimintamalleja syntyy vaihtamalla hetkeksi maisemaa, verkostoitumalla kohdeorganisaation toimijoiden kanssa ja havainnoimalla kansainvälisten kollegoiden työtä ja toimintaympäristöä, kertovat asiantuntijat Terhi Liintola ja Verneri Kinnunen Opetushallituksesta.

 

Saksasta uusia toimintamalleja espoolaisen paraurheiluseuraan

Erasmus+ -ohjelman yksi painopisteistä on inkluusio. Espoolainen Old Power ry on Euroopan ensimmäinen paraurheiluseura, joka jätti hankehakemuksen urheiluhenkilöstön Erasmus+ -liikkuvuushankkeiden hakukierroksella. Myös komission urheiluyksikössä iloittiin tästä ainutlaatuisesta suomalaisesta avauksesta.

- Erasmus+ -avustuksella kehitämme seuratoimintaa saksalaisen maalipalloseuran sparrauksessa. Eurooppalaisella yhteistyöllä tavoittelemme uusia malleja seuran toimintaan, valottaa seuran puheenjohtaja Erkki Miinala.

Tähtäimessä on myös seuran toiminnan inklusiivisuuden reflektointi ja edistäminen, sillä Old Poweriin halutaan mukaan myös näkeviä lajin harrastajia. Rostockilainen yhteistyöseura RSG Hansa on inklusiivisuudessaan edistyksellinen, sillä siellä seuratoimintaan osallistuu myös huomattava määrä näkeviä.

 

Italiasta ideoita Mäntyharjun urheilutapahtumiin

Mäntyharjun Virkistys on eteläsavolainen yleisseura, johon kuuluu yli 10 % kunnan asukkaista. Erasmus+ -liikkuvuushankkeella seura hakee Italiasta malleja erityisesti tapahtumien toteutukseen.

- Virkistys on aina pyrkinyt tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia kasvaa seuratoimintaan ja vastuuseen. Tällä hetkellä nuoret vastaavat voimistelu- ja tanssikilpailuista, joiden toteutukseen haetaan mm. uutta näkökulmaa italialaiselta seuralta, kertoo seuran puheenjohtaja Marita Mattila.

Kansainvälisen hankkeen toivotaan sitouttavan mäntyharjulaisia paikallisen seuratoiminnan kehittämiseen tarjoamalla oppia Italiasta. Oppien toivotaan juurtuvan seuran toimintaa.

- Italiassa paikallisen urheiluseuran vaikuttavuus nähdään paremmin osana kunnan toimintaa, mikä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Seuramme on olympiakomitean tähtiseura, joten toiminnan jatkuva kehittäminen on meille tärkeää, jatkaa Mattila.

 

Urheilusektorin toimijoille avustusta myös muilta Erasmus+ sektoreilta

Liikunta- ja urheilusektorin toimijoille myönnettiin avustusta Erasmus+ ohjelman muilta sektoreilta. Nuorten osallisuus ja rooli toiminnan suunnittelussa kasvaa Suomen valmentajat ry:ssä, Pesäpalloliitossa sekä Suomen Ampumaurheiluliitossa, sillä kukin taho sai lähes 60000€ avustuksen Erasmus+ nuorten osallistumishankkeelle.

Helsingin Kisaveikot yleisurheiluseurassa valmentaa suuri joukko vapaaehtoisia lajivalmentajia, joille tarvitaan kansainvälistä osaamista, osaamista digitaalisen teknologian hyödyntämisestä ja kykyä valmentaa myös ei-suomenkielisiä aikuisia. Erasmus+ aikuiskoulutuksen avustuksella seura vahvistaa aikuisten mahdollisuutta oppia ja osallistua mielekkääseen toimintaan, verkostoitua ja hankkia kaikilla elämän alueilla tärkeitä taitoja.

 

Seuraava hakukierros alkuvuodesta 2023

Erasmus+ KA1 urheiluhenkilöstön vuoden 2024 hakukierros järjestetään alkuvuodesta. Maksuttomat ja kaikille avoimet hakuwebinaarit aloitetaan loppusyksystä. Erasmus+ Sport yhteyspisteestä saa neuvoa niin hankkeen suunnitteluun kuin avustuksen hakemiseen. Yhteyspiste auttaa suomalaisia toimijoita tarvittaessa myös eurooppalaisten hankekumppaneiden haussa ja valmistautumisessa keskitettyyn hakuun Brysseliin. 

Lisätietoa: