Uutinen

TFK-ohjelman kolmannella hakukierroksella rahoitusta myönnettiin 33 koulutusyhteistyöhankkeelle

Ohjelmat Korkeakoulutus Globaali yhteistyö Team Finland Knowledge Kansainvälistyminen
Team Finland Knowledge -ohjelman (TFK) kolmas rahoituskierros sekä tänä vuonna järjestetty erillishaku ukrainalaisten korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä varten herättivät laajaa kiinnostusta korkeakouluissa. Ohjelman varsinaisessa haussa kohdealueet olivat tänä vuonna Eteläinen Afrikka, Latinalainen Amerikka, Intia, ja Kaakkois-Aasia.

Opetushallitus myönsi kaiken kaikkiaan 33 hankkeelle rahoitusta yhteensä 2 076 883 euroa. Varsinaisessa haussa rahoituksen saaneiden 26 hankkeen osuus kokonaismyönnöstä on 1 591 008 euroa ja yksittäisten hankkeiden saama hanketuki vaihtelee 40 290 ja 72 000 euron välillä. Hankkeiden hankekausi on 1.8.2023-31.12.2025.
Karttapallo

TFK-ohjelman varsinaisessa haussa hakemuksia saapui yhteensä 72 kappaletta ja tukea haettiin yhteensä 5 245 708 euroa. Yliopistot jättivät hakemuksia enemmän kuin ammattikorkeakoulut: määräaikaan mennessä yliopistojen koordinoimia hankehakemuksia saapui 45 kappaletta ja ammattikorkeakoulujen koordinoimia 27 kappaletta. Useimmat korkeakouluista jättivät hakukierrokselle useamman hakemuksen ja kaikkiaan hankehakemuksissa oli mukana joko hankkeen koordinoijana tai partnerina 27 suomalaista korkeakoulua: 13 yliopistoa ja 14 ammattikorkeakoulua Haku oli avoin kaikille koulutusaloille sekä tutkintotasoille.

Infograafi TFK-ohjelman haetuista ja rahoitetuista hankkeista kohdealueittain vuonna 2023.

Latinalaisen Amerikan kanssa tehtävää yhteistyötä varten jätettiin 29 hakemusta, mikä on noin 40-prosenttia kaikista hakemuksista. Seuraavaksi eniten hakemuksia kohdistui Eteläiseen Afrikkaan (36 %), Kaakkois-Aasiaan (17 %) ja Intiaan (7 %). Alakohtaisesti eniten hankehakemuksissa painottui opettajankoulutus ja kasvatustieteet, toiseksi eniten insinööritieteet ja kolmanneksi eniten terveysala. Yksittäisessä hankkeessa voi olla mukana yksi tai useampi koulutusala.

Rahoitettujen hankkeiden osuus haetuista hankkeista oli 36-prosenttia. Hankkeiden ensisijainen valintaperuste oli hakemuksen laatu. Lisäksi valinnassa on huomioitu se, että yhden kohdemaan tai alueen kanssa tehtävään yhteistyöhön voidaan rahoittaa enintään kaksi hanketta samasta korkeakoulusta. Hankkeita rahoitettiin Latinalaiseen Amerikkaan 10 kpl, Eteläiseen Afrikkaan 9 kpl, Kaakkois-Aasiaan 5 kpl ja Intiaan 2 kpl. Rahoitetuissa hankkeissa on mukana 9 suomalaista ammattikorkeakoulua ja 10 yliopistoa sekä 39 kohdealueiden ja        -maiden korkeakoulua.  

Rahoitetut hankkeet ratkovat terveysalan ja kestävän tulevaisuuden haasteita sekä kehittävät opettajankoulutusta

Valituissa hankkeissa on edustettuna muun muassa terveysala, opettajankoulutus ja kasvatusala, insinööritieteet, sosiaali- ja käyttäytymistieteet sekä ympäristönsuojelu. Alakohtaisesti eniten hankkeista kohdistuu terveysalaan. Hankkeissa pyritään ratkaisemaan muun muassa maailman ikääntyvään väestöön sekä äitiyskuolleisuuden vähentämiseen liittyviä haasteita. Lisäksi hankkeissa kehitetään yhdessä terveysalan koulutusta hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja. Terveysalan ohella valituissa hankkeissa on teemoina opettajakoulutukseen, kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun liittyvät aiheet kuten digitaalisten taitojen, verkko-opetuksen ja inklusiivisten opetusmetodien kehittäminen, vihreä siirtymän kehityksen nopeuttaminen ja ilmansaasteiden tehokas vähentäminen. Hankkeissa korostuu molemminpuolinen oppiminen sekä vastuullinen yhteistyö hankkeissa mukana olevien korkeakoulujen välillä.

Infograafi TFK-ohjelman rahoitettujen hankkeiden yhteistyömuodoista ja koulutusaloista vuonna 2023.

Valtaosalle hankkeista on ominaista useiden yhteistyömuotojen yhdistäminen: opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuus Suomen ja kohdemaan tai -alueen välillä, yhteisten kurssien ja kurssimoduulien suunnittelu ja virtuaalisen opetuksen kehittäminen ja toteutus ovat yhteistyömuodoista suosituimpia. Näiden lisäksi useisiin hankkeisiin sisältyy myös opetussuunnitelma- ja työelämäyhteistyötä sekä yhteis- ja kaksoistutkintoja.

TFK-ohjelman seuraava haku aukeaa alkuvuodesta 2024

Team Finland Knowledge -ohjelman tavoitteena on luoda ja vahvistaa suomalaisten korkeakoulujen yhteistyötä TFK-verkoston valittujen kohdealueiden ja -maiden kanssa sekä muotoilla yhteistyöhön uudenlaisia toimintamalleja. Ohjelma rahoittaa korkeakoulujen koulutusyhteistyötä yhteistyö- ja liikkuvuushankkeiden kautta. TFK-ohjelmaan voivat osallistua kaikki korkeakoulut Suomesta sekä ohjelman kohdealueilta ja -maista.

Ohjelman seuraava hakukierros aukeaa alkuvuodesta 2024. Haun kohdemaista ja -alueista tiedotetaan myöhemmin.