Uutinen

Uudet mahdollisuudet kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus Tutkinnon perusteet Tekniikan alat
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteissa uudistettiin tutkinnon muodostumista, tutkinnon osia ja lisättiin perustutkintojen yhteiset osaamisen arviointikriteerit. Perusteisiin lisättiin valinnaisuutta eri tutkinnoista sekä osaamisalojen välillä.
Kaksi ammattikoulun opiskelijaa ja erilaisia rattaita

Teollisuuteen tarvitaan työntekijöitä ja teollisuus tarjoaa monipuolisia työtehtäviä kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelijoille. Tavoitteena oli saada tutkinto, joka palvelee työelämän tarpeita sekä mahdollistaa opiskelijalle erilaisia opintopolkuja työelämän työtehtäviin. 

 

Tutkinnon perusteen merkittävät uudistukset

Uudessa tutkinnon perusteessa on neljä osaamisalaa ja kuusi tutkintonimikettä.

  • Tuotantotekniikan osaamisala (koneistaja ja levyseppähitsaaja)
  • Asennuksen ja automaation osaamisala (koneasentaja ja koneautomaatioasentaja)
  • Kumitekniikan osaamisala (kumituotevalmistaja)
  • Muovitekniikan osaamisala (muovituotevalmistaja)

Tutkinnon osat on muodostettu työelämän työkokonaisuuksien mukaan ja tutkinnon osien määrä on lisääntynyt verrattuna nykyiseen voimassa olevaan tutkinnon perusteeseen. Tutkinnon osien laajuus on pääosin 15 osaamispistettä. 

Uudet tutkinnon osat

Uusia tutkinnon osia ovat Akkualan työtehtävissä toimiminen ja Teollisuuden kokoonpanotyötehtävissä toiminen. Nämä tutkinnon osat mahdollistavat opiskelijalle erilaisia työtehtäviä teollisuudessa. 


Asennuksen ja automaation osaamisalan valinnaisissa tutkinnon osissa on mahdollista valita tutkinnon osa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta. Tarkoituksena on mahdollistaa monipuolinen osaaminen osaamisalan tutkintonimikkeisiin sekä luoda mahdollisesti koulutuspolku esimerkiksi sähköasentajan ja koneasentajan yhdistämiseen. Tämän yhdistelmän tarkoituksena mahdollistaa opiskelijalle monipuolinen osaaminen esimerkiksi teollisuuden erilaisiin huolto-, kunnossapito- ja asennustyötehtäviin. 


Tuotantotekniikan, kumitekniikan ja muovitekniikan osaamisalojen valinnaisissa on mahdollista valita tutkinnon osa tuotantotekniikan ammattitutkinnosta. Tämän uudistuksen tarkoituksena on lisätä valinnaisuutta tutkinnon muodostumisessa sekä mahdollistaa koulutuspolkuja erilaisiin työtehtäviin sekä tarjota myös opiskelijalle erikoistumisosaamista. 
 

Uudet perusteet voimaan 1.8.2024

Uudistuneet kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon perusteet otetaan käyttöön 1.8.2024. Voimassa olevien perusteiden perusteella kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (OPH-4774-2021) voi suorittaa loppuun 31.7.2028 mennessä.

Lisätietoa

yli-insinööri Jarno Pöntinen ( jarno.pontinen [at] oph.fi