Uutinen

10-vuotias Luova Eurooppa vahvistaa suomalaista kulttuurikenttää

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen Rahoitus
Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma rahoittaa kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön aloilla tehtävää eurooppalaista yhteistyötä. EU-hankkeiden taloudellinen tuki on merkittävä lisäresurssi, mutta eurooppalainen yhteistyö vahvistaa myös monin muin tavoin suomalaista kulttuurikenttää.
Ryhmä ihmisiä valkoisen pöydän ympärillä, jotka katsovat samaan suuntaan ja nauravat. He ovat valkoihoisia, ja heillä on lämpimät vaatteet päällä. Tila on valoisa kokoustila.
IMPULSE-hanke tähtää nykynukketeatterin kiertuekäytäntöjen kehittämiseen sekä alan verkostojen ja koulutuksen vahvistamiseen.

Suomessa rahoitusta on vuodesta 2014 alkaen saanut yhteensä 129 kulttuuriorganisaatiota, ja rahoitusta nämä organisaatiot ovat saaneet yhteensä yli 12,6 miljoonaa euroa. 

Luovan Euroopan hanketuki on tarkoitettu kulttuurialan toimijoille eurooppalaiseen yhteistyöhön ja oman toiminnan kehittämiseen kansainvälisessä yhteistyössä. Mahdollisuus tehdä jopa nelivuotisia hankkeita auttaa toiminnan pitkäjänteisessä kehittämisessä.  Hankerahoitusta pystyy hyödyntämään monenlaisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi organisaation kestävän kehityksen osaamisen tai verkostojen vahvistamiseen. 

Verkostot vahvistuvat ja kansainvälinen tunnettuus kasvaa 

Yksi Luova Eurooppa -rahoitusta saaneista järjestöistä on suomalainen nukketeatteriyhdistys Aura of Puppets, joka koordinoi IMPULSE! New Focus on Puppetry and Visual Theatre-hanketta kolmen maan välillä. Hanke keskittyy kiertueiden ekologiseen kestävyyteen sekä alan taiteilijoiden koulutuksen ja verkostojen parantamiseen.

- Kun yhtäkkiä hankerahoitus tarjoaakin mahdollisuuden käyttää työaikaa kontaktien luomiseen, niin se heti poikii jotain. Pystyy rauhallisesti ja sitoutuneesti työskentelemään pitkällä aikavälillä, eikä odotuksia ole ladattu yhteen tapahtumaan tai lyhyelle ajalle, hankekoordinaattori Jesper Dolgov kertoo.

Luova Eurooppa -ohjelmassa yhteistyömaita on yli 40, ja niihin kuuluu EU-maiden lisäksi mm. Länsi-Balkanin alue, Ukraina ja Tunisia. Hanketuen saamisen edellytyksenä on aina yhteistyö vähintään kolmen maan välillä.

Verkostojen kasvattaminen sekä sitä myötä kasvava kansainvälinen tunnettuus tuovat parhaimmillaan uusia yhteistyömahdollisuuksia tai johtavat uusiin hankkeisiin. 
Kansainvälinen nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa on mukana 12 maan Life Long Burning -hankkeessa, joka tukee tanssitaiteilijoiden verkostoitumista ja kansainvälistymistä. 

- Näemme jo nyt hankkeen hyödyt meille festivaalina. Verkoston kautta sekä festivaali, Helsinki että helsinkiläiset taiteilijat ovat saaneet osakseen paljon positiivista huomiota, kommentoi festivaalin taiteellinen johtaja Kerstin Schroth hankkeen tuomaa näkyvyyttä.

Organisaation ammattimaistuminen on mahdollista hanketuen avulla

Luova Eurooppa-hankkeet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia kulttuurialan organisaatioille ja yhdistyksille mielenkiintoiseen hanketoimintaan, jossa vahvistuvat sekä oma että alan osaaminen. 

Biotaiteen seura on yksi jo valmiiksi kansainvälisistä, mutta pienistä yhdistyksistä, joka on saanut Luova Eurooppa -rahoituksesta toiminnalleen tärkeää tukea. Seura on päässyt tekemään jo neljä Luova Eurooppa-ohjelman rahoittamaa hanketta, ja kaksi uutta hanketta on käynnistynyt keväällä 2023.

– Luova Eurooppa -rahoitus on merkittävää, sillä se mahdollistaa useamman vuoden kestävät projektit. Rahoitus myös edesauttaa toiminnan ammatillisuutta, koska organisaation täytyy täyttää tietyt kriteerit, jotta se voi edes hakea Luova Eurooppa -rahoitusta, kertoo Biotaiteen seuran entinen toiminnanjohtaja Erich Berger.

Hankerahoitus kannustaa eurooppalaiseen yhteistyöhön, ja laittaa kumppanuuksien kautta organisaatioiden kansainväliset rattaat liikkeeseen. Berger muistuttaa myös siitä, että rahoitus mahdollistaa taiteilijoille ammatillisesti kiinnostavien sekä taloudellisesti kannattavien työmahdollisuuksien luomisen.

– Voimme sekä tuoda ulkomailla asuvia taiteilijoita Suomeen, että lähettää Suomessa asuvia taiteilijoita ulkomaille yhteistyötahojemme luo. Tämä on todella arvokas mahdollisuus taiteilijoille.

Samaa toteaa Liikkeellä marraskuussa -festivaalin Schroth.

– On ihana kuulla, kun taiteilijat ovat kohdemaassa päässeet työskentelemään ja verkostoitumaan paikallisten toimijoiden kanssa. Tuntuu siltä, että olet päässyt istuttamaan siemenen ja se alkaa kukoistaa!

Rahoitusta on tarjolla ja apua saa Opetushallituksesta

Luova Eurooppa -ohjelman hanketuki on vuosittain haettavissa nykyisen EU-ohjelmakauden ajan eli vuoteen 2027 saakka. 

Seuraava rahoitushaku eurooppalaisille yhteistyöhankkeille avautuu syksyllä 2024. Tukea hakuprosessiin saa Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspisteestä. Yhteyspiste järjestää syksyn aikana erilaisia tilaisuuksia, joissa voi kuulla lisää Luovan Euroopan rahoitusmahdollisuuksista kulttuurialoille.

Artikkeli perustuu kokemustarinoihin, joihin on haastateltu suomalaisia Luova Eurooppa -hankkeissa mukana olevia kulttuuritoimijoita. Sitaattilainaukset ovat kokemustarinoista.