Tiedote

11 300 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat Tilastot
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 63 800 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 18 %. Hakijoita oli lähes neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2023.
Nuoret opiskelijat keskustelevat iloisesti keskenään.

Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston koulutuksiin ja Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmiin hyväksyttiin tänä vuonna 11 300 opiskelijaa, mikä on 1 700 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten. 

Aloituspaikkoja oli tarjolla noin 1 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Hyväksyttyjen osuus nousi. Vuonna 2024 opiskelupaikan sai 18 % hakijoista, kun vuonna 2023 vastaava luku oli 16 %.

Haettavana oli nyt noin 8 300 aloituspaikkaa 412 hakukohteessa korkeakoulujen vieraskielisissä koulutuksissa, Taideylipiston koulutuksissa ja Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmissa.

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan taide- ja kulttuurialoille, joihin hyväksyttiin 6 % hakeneista, sekä palvelualoille, joihin hyväksyttiin 6 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai tekniikan aloilta, joihin hyväksyttiin 17 % hakijoista. 

Opiskelupaikan saaneista 50 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Lisäksi 50 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. 

Ammattikorkeakouluun hakeneista hyväksyttiin 16 % ja yliopistoon hakeneista 15 %. Hyväksytyistä 23 % on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi eniten hyväksytyissä oli Bangladeshin ja Pakistanin kansalaisia. 71 % hyväksytyistä tulee EU/ETA-alueen ulkopuolelta.

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään torstaina 11.7. klo 15

Hakijat saivat viime viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 11.7. klo 15 mennessä. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 30.7. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut ovat nähtävillä Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa. 

Vuodesta 2020 alkaen korkeakouluihin on haettu keväisin kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin. Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmiin ei järjestetä joka vuosi hakua. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Janni Jokela, janni.jokela [at] oph.fi , p. 029 533 1818
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi , p.029 533 1485