Uutinen

Education Finland -ohjelman jäsenorganisaatioiden koulutusvienti jatkoi kasvuaan

Ajankohtaista Koulutusvienti
Education Finland -ohjelma suoritti vuosittaisen jäsenkyselyn 122 ohjelmaan kuuluvalle jäsenorganisaatiolle. Ohjelman jäsenkyselyn mukaan jäsenten yhteenlaskettu koulutusviennin liikevaihto kasvoi viime vuonna 8,5 %. Yhteensä liikevaihto oli vuonna 2023 839,6 miljoonaa euroa.
Liitutaululle on piirretty maapallo ja kaksi pilveä. Kädet kehystävät maapalloa.

Education Finland -ohjelman jäsenkyselyn mukaan jäsenten yhteenlaskettu koulutusviennin liikevaihto oli vuonna 2023 839,6 miljoonaa euroa. Kasvua vuodesta 2022 oli 8,5 %. Ensimmäinen arvio koulutusviennin liikevaihdosta on vuodelta 2014, jolloin viennin liikevaihdoksi arvioitiin 260 miljoonaa euroa. 

Opetushallituksen yhteydessä toimivan Education Finland -ohjelman tehtävänä on koulutusviennin vauhdittaminen. Koulutusviennillä viitataan liiketaloudellisesti toteutettuun koulutus- ja osaamisratkaisujen ulkomaankauppaan, jossa keskiössä ovat erilaiset opetukseen, koulutukseen ja osaamiseen liittyvät tuotteet, palvelut tai kokonaisratkaisut. Ohjelmassa on mukana 122 vientiä kasvattavaa ja 30 koulutusvientiä pilotoivaa organisaatiota.

Kyselyyn vastasi 95 % ohjelmaan kuuluvista jäsenyrityksistä/-organisaatioista. Jäsenkysely on tehty vuodesta 2017 lähtien. Jäsenkyselyyn vastanneista koulutusvientiyrityksistä lukumääräisesti eniten toimii koulutusta ja konsultointia tekevällä sektorilla, opetusteknologiaa ja digitaalisia palveluita kehittävällä sektorilla sekä ammatillisen ja ammattikorkeakoulutuksen sektorilla.

Koulutusviesti jatkoi kasvuaan – pääkohdemarkkinoina Aasia

Kyselyn vastausten perusteella koulutusvienti jatkoi kasvua myös vuonna 2023. Monia projekteja jatkettiin edellisvuodelta ja tämän lisäksi on tartuttu uusiin avauksiin eri alueilla.
Lähes 60 % vastaajista ilmoitti, että heidän koulutusvientinsä liikevaihto oli kasvanut verrattuna edellisvuoteen. Hieman alle neljännes eli 23 % vastanneista ilmoitti, että heidän koulutusviennin liikevaihtonsa on laskenut verrattuna edellisvuoteen. Edellisvuoden tapaan valtaosa eli lähes 75 % vastanneista suhtautui vuoteen 2024 positiivisesti ja on arvioinut liikevaihtonsa kasvavan vuoden 2024 aikana.

Liikevaihdolla mitattuna suurin liikevaihto on kustannustoimintasektorilla (735 miljoonaa euroa) ja ammattikorkeakoulujen koulutuspalveluilla (koulutusohjelmat ja konsultointi; 44 miljoonaa euroa). Muiden kuin kustannustoiminnan ja oppisisältöjen sektoreiden koulutusvientiliikevaihdon yhteenlaskettu suuruus vuonna 2023 oli 103 miljoonaa euroa ja niiden kokonaiskasvu vuosien 2022 ja 2023 välillä on ollut noin 13 %.
Ohjelman jäsenyritysten pääkohdemarkkinat ovat Aasia, erityisesti Kaakkois-Aasia, Kiina, Intia ja Pakistan, ja kasvavaa kiinnostusta kohdistuu myös Eurooppaan. Muita tärkeitä alueita ovat Afrikka, Latinalainen Amerikka sekä Persianlahti. 

Haasteita ja mahdollisuuksia – Ukrainan jälleenrakentaminen herättää kiinnostusta

Jäsenistön esittämissä toiveissa nousivat esiin esimerkiksi toive kasvokkain tapahtuvalle verkostoitumiselle ja erilaisten vienninedistämismatkojen toivottiin jatkuvan tulevaisuudessakin.

Tämän vuoden jäsenkyselyssä ei tullut laajalti esiin koulutusviennin haasteita. Palautteissa kuitenkin avattiin esimerkiksi valtiollisten toimijoiden ja palveluiden epäselvää työnjakoa sekä puutteelliseksi koettua koordinaatiota. Lisäksi vastauksista nousi esiin, että Team Finland -verkoston vähäinen osaaminen koulutusviennin erityispiirteistä ja kaupallisesta toiminnasta sekä osaajapulaan liittyvien käytäntöjen epäselvyys koettiin haasteellisina. 

Ukrainan jälleenrakennukseen liittyvät mahdollisuudet herättävät Education Finland -ohjelman jäsenistössä kiinnostusta. Kysymykseen vastanneista 22 % ilmoitti jo aloittaneensa yhteistyön Ukrainan kanssa ja puolestaan 33 % ilmoitti kiinnostuksestaan yhteistyötä kohtaan. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) koordinoi Ukrainan koulutussektorin jälleenrakentamista edistäen verkostoitumista yrityksille, järjestöille ja muille toimijoille, kuten Education Finlandille. Tavoitteena on vahvistaa Suomen ja suomalaisten roolia Ukrainan jälleenrakennuksessa. Vuoden 2024 loppupuolella toteutetaan Education Finland -ohjelman rahoittamana  opetusteknologia-alan kiihdyttämöohjelma FUEL - Finnish-Ukrainian Edtech Launchpad, joka yhdistää fyysisesti sekä virtuaalisesti ukrainalaisia ja suomalaisia alan toimijoita.

Lisätietoja:

  • johtava asiantuntija Jaakko Skantsi, puh. 029 5331620, jaakko.skantsi [at] oph.fi (jaakko[dot]skantsi[at]oph[dot]fi) 
  • vt asiantuntija Maria Palmu, puh. 029 5331605, maria.palmu [at] oph.fi (maria[dot]palmu[at]oph[dot]fi)