Erasmus+ -ohjelman yhteistyöhankkeiden kevään 2024 haussa oli enemmän hakijoita ja kilpailua kuin vuonna 2023
Yleissivistävän koulutuksen yhteistyöhankkeisiin myönnettiin kevään haussa yhteensä 2,22 miljoonaa euroa. Tällä summalla rahoitettiin 14 hanketta: seitsemän kumppanuushanketta ja seitsemän pienimuotoista kumppanuushanketta. Molempiin hanketyyppeihin oli runsaasti hakijoita, joten hyväksymisprosentti jäi suhteellisen matalaksi eli noin 22 prosenttiin.
Hyväksytyissä hankkeissa painotetaan muun muassa kestävän kehityksen ja luontosuhteen edistämistä erilaisin menetelmin, digitaalisten taitojen kehittämistä ja lukemisen nautinnollisuuden lisäämistä. Yksi hankkeista on suunnattu vammaisille lapsille, mikä on harvinainen hanketyön kohderyhmä.
Avustuksia myönnettiin laajasti erilaisille organisaatioille, kuten päiväkodeille, kouluille, korkeakouluille, järjestöille ja säätiöille. Monet avustuksen saaneista ovat ensikertalaisia.
Ammatillisessa koulutuksessa hyväksyttiin yhdeksän kumppanuushanketta, joihin myönnettiin rahoitusta yhteensä 2 140 000 euroa . Hakemuksia saatiin yhteensä 38. Pienimuotoisiin kumppanuushankkeisiin tuli neljä hakemusta, joista rahoitusta sai kaksi; näihin myönnetty rahoitus on yhteensä 120 000 euroa.
Ammatillisen koulutuksen yhteistyöhankehakemusten määrässä – kaikkiaan 42 hakemusta –- saavutettiin siten tämän ohjelmakauden ennätys; esimerkiksi vuonna 2023 yhteistyöhankehakemuksia jätettiin yhteensä 36 kappaletta.
Rahoitettavien hankkeiden joukossa on molemmissa hanketyypeissä useita uusia toimijoita, joilla ei aiemmin ole ollut omaa kumppanuushanketta. Teemoja ammatillisen koulutuksen kumppanuushankkeissa ovat tällä hakukierroksella muun muassa kestävä kehitys sekä opiskelijoiden hyvinvointi.
Erasmus+ korkeakoulutukseen jätettiin ennätysmäärä kumppanuushankehakemuksia eli 45 kappaletta, joista rahoitettiin kuusi. Hyväksymisprosentti oli 13, ja rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,4 miljoonaa euroa. Kaikki hyväksytyt hankkeet ovat kolmevuotisia, ja kukin sai rahoitusta 400 000 euroa. Myönnetyn rahoituksen määrä oli melko pieni suhteessa hakijoiden määrään, eli rahoituksesta oli tällä hakukierroksella kova kilpailu. Ammattikorkeakoulut olivat yliopistoja aktiivisempia hakijoita kuten yleensäkin: 45 hakemuksesta 31 oli ammattikorkeakoulujen ja 14 yliopistojen koordinoimia, ja hakijoina oli kaikkiaan 19 eri korkeakoulua.
Teemoista etenkin tekoäly näkyi monissa hakemuksissa sekä myös useammassa rahoitusta saaneessa hankkeessa. Korkeakoulutuksen rahoitetut hankkeet kattavat kaikki Erasmus+ -ohjelman neljä painopistettä: ympäristövastuullisuus, osallisuus ja moninaisuus, digitaalinen siirtymä sekä yhteiskunnallinen osallistuminen, yhteiset arvot ja kansalaisvaikuttaminen.
Erasmus+ aikuiskoulutuksessa kumppanuushankkeiden hakijoita oli 16. Yhteensä hankeavustusta myönnettiin miljoonaa euroa. Rahoitusta sai neljä hanketta, joille kullekin myönnettiin 250 000 euroa. Hakemusten aiheissa näkyivät etenkin osallisuuden edistäminen, osaamisen kehittäminen ja kestävä kehitys.
Pienimuotoisia kumppanuushankkeita haki 23 hakijaa, ja rahoitusta myönnettiin viidelle hankkeelle; yhteensä 270 000 euroa. Summalla rahoitettiin neljä 60 000 euron hanketta ja yksi 30 000 euron hanke. Suurin osa hakijoista oli ensikertalaisia, ja innokkaimpia hakijoita olivat yhdistykset. Hakemusten teemoina näkyivät etenkin osallisuuden edistäminen ja vihreät arvot.
Nuorisoalalta jätettiin Erasmus+ -pienimuotoisiin kumppanuushankkeisiin 12 hakemusta, joista hyväksyttiin neljä. Kumppanuushankkeisiin saatiin 16 hakemusta, joista neljä hyväksyttiin. Yhteensä saapuneita hakemuksia oli 28, joista hyväksyttiin kahdeksan eli 29 prosenttia. Näille nuorisoalan yhteistyöhankkeille myönnettiin rahoitusta yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.