Uutinen

eTwinning mahdollistaa kansainvälisen oppimisen kaikille kotikoulusta käsin

Ohjelmat eTwinning Euroguidance Digitaalisuus Kansainvälistyminen Koulutuksen kehittäminen Elinikäinen ohjaus Opetus ja ohjaus Oppimisympäristö Tasa-arvo ja osallisuus Opinto-ohjaus Oppilaanohjaus
eTwinning tarjoaa oppilaitoksille mahdollisuuden toteuttaa maiden välisiä yhteistyöprojekteja verkossa ja tuoda kansainvälisen osaamisen kaikkien oppilaiden ulottuville. Opinto-ohjaaja Merja Jokinen on tehnyt eTwinning-hankkeissa kielten opettajien kanssa yhteistyötä.
Young women working on computer
Merja Jokinen ja Anna-Mari Sipola eTwinnig-lähettiläät
eTwinning-lähettiläät Hanna-Mari Sipola ja Merja Jokinen.

eTwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille ja henkilökunnalle. Myös opettajankouluttajat ja opettajaksi opiskelevat voivat hyödyntää eTwinningiä. 

Suomalaiset oppilaitokset voivat eTwinningissä verkostoitua ja tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa ympäri Eurooppaa. Näin opetussuunnitelman tavoitteita voidaan edistää tavallisesta poikkeavalla ja innostavalla tavalla, kun lapset ja nuoret opiskelevat yhteistyössä eri maalaisten oppilaiden kanssa ja oppivat samalla vieraista kulttuureista ja opiskelun tavoista.

Projektin voi toteuttaa omaan opetukseen sopivassa kohdassa

Jo yli miljoona opettajaa on rekisteröitynyt eTwinningiin Euroopassa. Rahoitus toimintaan tulee EU:n Erasmus+ -ohjelmasta. eTwinning-alustan käyttö on maksutonta. 

– Osallistuminen on helppoa, sillä projekteja voi toteuttaa silloin, kun se omaan työskentelyyn parhaiten sopii, kertoo eTwinningistä Suoomessa vastaava asiantuntija Riikka Aminoff Opetushallituksesta.

Alkuun pääsee luomalla profiilin verkkoalustalle ja kartoittamalla sieltä sopivia yhteistyökumppaneita. Alustalla voi tutustua muiden projekti-ideoihin tai esitellä omansa. 

Sopivan kumppanin löydyttyä aikataulu, tavoitteet, työtavat ja menetelmät sovitaan yhdessä.

– Kun kansalliset eTwinning-tiimit ovat hyväksyneet projektin, saatte yhteisen suojatun TwinSpace-työskentelytilan yhteistyön alustaksi. Oppilaat ja opiskelijat voidaan kutsua sinne mukaan, Riikka kertoo.

TwinSpace mahdollistaa omien verkkosivujen luomisen ja erilaisten tiedostojen jakamisen. Se sisältää myös foorumin ja chat-toiminnallisuuden. 

Kansainvälisillä projekteilla voi vahvistaa oppiaineiden välistä yhteistyötä

Jyväskyläläisen Keljonkankaan koulun opinto-ohjaaja Merja Jokinen on ollut mukana eTwinning-toiminnassa jo viisitoista vuotta, ensin matematiikan opettajana ja sittemmin ohjaajana. eTwinning-projektit tarjoavat hienon mahdollisuuden myös sisäiseen yhteistyöhön eri oppiaineiden välillä.

– Oppilaanohjaajan on hiukan haastavaa lähteä yksin toteuttamaan eTwinning-projektia, koska kontaktiopetusta on kovin vähän. Olenkin yhteistyössä esimerkiksi kieltenopettajien kanssa toteuttanut projekteja ammateista ja koulutuksista kumppanimaita vertaillen, Merja kertoo.

Viimeiset neljä vuotta hän on toiminut Opetushallituksen eTwinning-lähettiläänä, joka kertoo virtuaalisista mahdollisuuksista muillekin.

– Olen esimerkki siitä, että ei tarvitse olla kieltenopettaja, jotta voi olla aktiivisesti mukana kansainvälisten asioiden edistäjänä koulumaailmassa.


Jos sinullakin on usean vuoden kokemus eTwinning-yhteistyöstä ja haluat tukea muita suomalaisia opettajia eTwinningin käytössä, hae eTwinning-lähettilääksi! Haku on käynnissä 20. marraskuuta 2024 asti.