Uutinen

Euroopan nuorisoviikko juhlisti nuorten yhteiskunnallista osallisuutta

Kansainvälisyys Kansalaistoiminta Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Eurodesk Euroopan solidaarisuusjoukot Kansainvälistyminen
Euroopan komission järjestämä Euroopan nuorisoviikko nosti jälleen esiin nuoret sekä nuorille tärkeät arvot ja yhteiskunnalliset kysymykset. Tämän vuoden teema oli ”Tuo äänesi kuuluviin”. Lähestyvät EU-vaalit houkuttelevat näkemään oman äänen käyttämisen vahvistumisen ja demokratian äänestämisen näkökulmasta, mutta nuorten yhteiskunnallista osallisuutta vahvistetaan ja edistetään erityisesti arjessa.
Kuvassa näkyy viisi Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien hankkeisiin osallistunutta nuorta.

Kokosimme tähän nuorisoviikolla tekemämme julkaisut ja muut teemaviikon kuulumiset. Kuunnellaan tarkasti, minkälaisina nuoret näkevät omat vaikuttamismahdollisuutensa ja mihin suuntaan he yhteiskuntaamme kehittäisivät!

Nuorten kokemuksia EU:n nuoriso-ohjelmista

 

Nuorisoviikon aloitustapahtuma ja virtuaalinäyttely

Nuorisoviikon aloitustapahtuma kokosi 12.4.2024 Brysseliin jopa 900 nuorta osallistujaa juhlistamaan nuorten osallisuutta. Suomesta mukaan kutsutut nuoret ovat edistäneet Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien hankkeissa muun muassa eläinten hyvinvointia, yhteiskunnallista keskustelua ja vihreää siirtymää. 

Kolme hanketta pääsi lisäksi mukaan nuorisoviikon virtuaalinäyttelyyn, joka esittelee onnistumisia eri puolilta Eurooppaa. Suomea edustavat Jyväskylän seudun nuorisoseura ry:n solidarisuushanke Nuorten ääni kuuluviin, Suomen Eläinsuojelu Yhdistys SEY:n nuorten osallistumishanke Nuoret mukaan! ja Lahden nuorisopalvelujen #YouthTogether-vapaaehtoishanke. 

Nuorisoviikko OPH-blogissa

”On kuunneltava tarkalla korvalla nuorten omia toiveita, kokemuksia ja pelkoja osallistumisesta ja sen esteistä”, kirjoittavat Nuorison, kulttuurin ja liikunnan kansainvälistymispalveluiden yksikönpäällikkö Mari Ahonen-Walker ja Sitran asiantuntija Heikki Lauha nuorisoviikolla julkaistussa blogitekstissään Demokratiaa ja nuorten yhteiskunnallista osallisuutta vahvistetaan arjessa. 

EU:n nuoriso-ohjelmat ja yhteiset arvot esillä NUORI2024-tapahtumassa

Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen osastolla NUORI2024-tapahtumassa juhlistettiin Euroopan nuorisoviikkoa ja EU-arvoja yhdessä Euroopan komission Suomen edustuston kanssa. Lukuisa joukko nuorisoalan ammattilaisia ja opiskelijoita kävi keskustelemassa EU:n nuoriso-ohjelmien tarjoamista mahdollisuuksista ja kuvauttamassa itsensä itselleen tärkeimmän EU-arvon kanssa.

Kaksi henkilöä seisoo messuosastolla kameran edessä ja näyttää kylttejä, joissa lukee "Mänskliga rättigheter" ja "Euroopan solidaarisuusjoukot". Taustalla näkyy värikäs seinä, jossa lukee "Euroopan nuorisoviikko, tuo äänesi kuuluviin"