Haastavassa eurooppalaisessa tilanteessa nuorisoalan toimijat kaipaavat kontakteja ja yhteistyötä

Vaikuttava kansainvälinen joukko NEET-nuorten kanssa työskenteleviä nuorisotyön ammattilaisia 14 maasta kohtasi Helsingissä 9.–13.9.2024 kumppanuudenhakutilaisuudessa Partnership building activity for NEET organisations aiming for Erasmus+ small-scale partnership projects in youth sector. Yhteisen työskentelyviikon tarkoituksena oli mahdollistaa verkostoituminen ja kumppanuuksien rakentaminen pienimuotoisia kumppanuushankkeita (KA210-YOU) varten. Työskentelytahti tutustumisineen, yhteisten mielenkiinnon kohteiden kartoittamisineen ja projekti-ideoiden kehittämisineen oli tiivis. Viikko vietettiin pääosin Hotel & Work Valossa Ruskeasuolla, jossa kasvispainotteinen ruokavalio, kattoterassin sauna ja mahdollisuus kävellä ja ottaa kaupunkipyörä läheiseen Keskuspuistoon, naapurustoon ja kaupungin keskustaan pitivät mielet virkeänä.
Ryhmän inspiroimiseksi heille järjestettiin kaksi ulkopuolisen asiantuntijan vetämää sessiota. Ensimmäisenä päivänä oli vierailu Vuosaareen Kallahden nuorisotalolle, jossa lastensuojelun palvelutarpeen arviointiyksikön etsivä sosiaaliohjaaja Kalle Turkka kertoi systeemisestä työotteesta ja funktionaalisesta lähestymistavasta ongelmalliseksi koettuun käyttäytymiseen. Luennon jälkeen tuntuikin vaikealta ajatella puuttumista nuoren (tai kenenkään muunkaan) tilanteeseen ulkopuolelta, ilman ymmärrystä siitä, mitä kaikkea subjektiivisesti koettua hyvää jonkinlainen ongelmakäyttäytyminen voi tuoda tuo yksilölle. Case-työskentelyjen kautta osallistujat pääsivät tutustumaan toistensa konteksteihin ja asiakasryhmiin.
Toisen päivän aamuna Anu-Rohima Mylläri Hämeenlinnan kaupungin EU-rahoitteisesta Kohti uutta-hankkeesta kävi esittelemässä ja demonstroimassa systeemisen organisaatiokonstellaation menetelmää, jota hankkeessa käytetään NEET-nuorten kanssa. Konstellaatiossa on kyse asiakkaan (tässä tapauksessa nuoren) asioille antamien merkitysten ja asiakkaan elämässä vaikuttavien suhteiden tutkimisesta.
Kolmantena päivänä olikin jo syntynyt pienryhmiä yhteisten kiinnostusten kohteiden pohjalta, ja se käytettiinkin hankeideoiden kehittelyyn. Kansalliset toimistot tukivat tapahtumaa antamalla palautetta hankeideoihin. Osalla osallistujista oli mahdollisuus ottaa yhteys omaan kansalliseen toimistoon tapahtuman aikana, jotta he tietäisivät, mistä tapahtuman jälkeen on mahdollista saada neuvoja hankkeen suunnitteluun ja hakemiseen. Lisäksi Opetushallituksen asiantuntijat Ari Huotari ja Mauri Uusilehto olivat koko viikon osallistujien tukena kaikenlaisissa hankkeisiin liittyvissä kysymyksissä.
Uusia yhteyksiä ja tulevaisuuden hankeideoita
Tuloksena tapahtumasta syntyi lukuisia uusia yhteyksiä eri ihmisten ja näin ollen toimijoiden ja maiden välille (27 ihmistä, joista jokainen tutustui keskimäärin 26 uuteen ihmiseen) sekä kahdeksan valmista hankeideaa. Tämän lisäksi osallistujat ideoivat aloitteita, jotka eivät vielä valmistuneet hankeideoiksi, mutta yhteistyöaikeet saatiin alulle.
Vaikka kahvipöytäkeskustelut usein kääntyivätkin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin tilanteisiin, ei viikon aikana lannistuttu vaan saatiin taas huomata, että ihmisten yhteen tuleminen antoi voimaa ja toivoa. Näiden nuorisotyöntekijöiden käsiin voi hyvillä mielin ohjata nuoren kuin nuoren.
Syntyneisiin hankeideoihin liittyvät teemat
- nuorisotyöntekijöiden voimaannuttaminen ja inspiroiminen hyvien käytänteiden jakamisen kautta
- systeeminen lähestymistapa koulupudokkuuteen puuttumisessa
- nuorten naisten elämää rajoittavien rooliodotusten ja normien purkaminen
- Luonnossa- ja ulkoilmassa tapahtuvat nuorisotyölliset aktiviteetit eri maissa
- NEET-nuorten kokemukset yhteiskunnan vastaanottavuudesta
- vertaisryhmätoiminnan kehittäminen ja hyvien käytäntöjen vaihtaminen
- hyvinvoinnin lisääminen nuorten ja sekä nuorten parissa työskentelevien työntekijöiden kanssa
- NEET-nuorten osallistaminen kansainvälisiin projekteihin
Mikä kansainvälinen koulutus?
Mitä: Partnership building activity for NEET organisations aiming for Erasmus+ small-scale partnership projects in youth sector
Missä: Helsinki
Milloin: 9.–13.9.2024
Osallistujat: Yhteensä 27 osallistujaa seuraavista maista: Belgia, Kroatia, Tšekki, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Latvia, Puola, Portugali, Romania ja Turkki
Kirjoittaja: Miriam Attias, tilaisuuden kouluttaja