Uutinen

Junamatka Barcelonaan vaati suunnittelua ja laajensi maailmankuvaa

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälistyminen
Kalajoelta matkaan lähteneiden nuorten takkiin tarttui erityisesti rohkeutta ja itseluottamusta – kaikesta selviää, vaikka uudet ja odottamattomat tilanteet saattavatkin ensin jännittää. Ikimuistoinen reissu toteutettiin DiscoverEU-osallisuustoimen rahoituksella.
Edessä levittäytyy Park Guëll ja sen takana Barcelona.

”Innostuin kertaheitolla"

Kolmisen viikkoa kestäneellä matkalla matkanjohtajana toimi Kalajoen kaupungin nuorisotyöntekijä Adrian Bonnet. DiscoverEU-ohjelma ei ollut hänelle ennestään tuttu, mutta hän vaikuttui nopeasti sen tarjoamista mahdollisuuksista.

– Kuulin DiscoverEU-osallisuustoimesta ensimmäistä kertaa EuroPeers-verkoston kautta, jonka jäsen olen. Asia oli minulle aivan uusi, mutta innostuin kertaheitolla. Minua puhutteli erityisesti ajatus siitä, että ohjelma tarjoaa mahdollisuuden matkustaa ja nähdä maailmaa sellaisille nuorille, joille se ei esimerkiksi taloudellisten tai sosiaalisten esteiden vuoksi olisi todennäköisesti muutoin mahdollista. Tällainen inkluusioajattelu on mielestäni hyvä asia. 

Pienen kaupungin etuja on, että verkostot ovat usein jo valmiina, ja niin oli tälläkin kertaa. Niinpä varsinaista matkaan liittyvää osallistujamarkkinointia tarvittiin vain siltä osin, että yhden lähtönsä peruneen tilalle löydettiin uusi osallistuja ja sekin onnistui melko helposti. Lopulta koossa oli neljän hengen ryhmä, johon kuului Adrian Bonnetin lisäksi kolme Kalajoen lukiossa opiskelevaa tyttöä. 

– Mietimme jo ennen rahoituksen varmistumista koko porukan voimin sitä, kuinka saisimme hankittua sponsoreita matkallemme ja siinä yhteydessä nuoret pääsivät harjoittelemaan muun muassa sopivien yhteistyökumppaneiden löytämistä ja sitä, kuinka olla yhteydessä heihin. Lopulta vain Kalajoen Rotaryklubi lähti sponsoriksi, mutta kokemus oli kuitenkin nuorille opettavainen, Bonnet kertoo.

Suunnittelu eteni nuorten ehdoilla

Ilo oli suuri, kun positiivinen rahoituspäätös viime joulun alla saapui ja kävi selväksi, että ulkomaanreissua päästäisiin toden teolla suunnittelemaan: pohtimaan sitä, millainen matkareitistä muodostuisi, mitä missäkin kaupungissa tehtäisiin, missä majoituttaisiin ja niin edelleen.

Bonnetin mukaan roolijako oli alusta alkaen täysin selvä; hänen roolinaan oli tukea, auttaa ja sparrata nuoria, jotka tekivät kolmisin kaikki matkaan liittyvät päätökset ja suunnitelmat niistä tarvittaessa neuvotellen ja välillä kompromissejakin tehden – koko ajan rakentavassa dialogissa ja yhteishengessä toimien. Lopulta matkan varrelle valikoitui noin 10 eri kohdetta.

Yksi matkalla mukana olleista nuorista, Julia Vozgrina, kertoo, että suunnitteluprosessi oli toisaalta todella mukava, mutta omalla tavallaan myös haastava.

– Ehdottomasti parasta oli se, että me nuoret saimme itse vaikuttaa ja tehdä kaikki matkaa koskevat päätökset. Suunnittelua tehtiin niin, että kokoonnuimme Adrianin johdolla kerran viikossa tiistaisin suunnittelupalaveriin. Matkareitistä päätimme siten, että jokainen sai sanoa yhden paikan, missä aivan ehdottomasti haluaa käydä. Yksi sellainen paikka oli kaikille yhteinen, nimittäin Barcelona. Minua kiinnostivat kaikki maat ja paikat, joten olin siinä mielessä helppo tapaus, Vozgrina kertoo nauraen ja jatkaa: – Meillä oli vain vähän tai ei ollenkaan aiempaa kokemusta matkustamisesta ulkomailla. Vaikeinta oli aluksi hahmottaa sitä, kuinka paljon erilaisia asioita ja yksityiskohtia matkan suunnittelussa on otettava huomioon, mutta Adrian oli siinä meidän apunamme koko ajan. 

Bonnet kertoo itsekin olevansa kotoisin pienestä kylästä Ranskan maaseudulta, mistä syystä hänen on helppo samaistua kalajokisten nuorten tilanteeseen.

– Miten orientoidut ja toimit, kun olet keskellä suurkaupunkia? Miten löydät jonkin tietyn paikan ja millä tavalla sinne pääset? Muun muassa tällaisia asioita meillä oli tilaisuus tämän projektin puitteissa yhdessä nuorten kanssa opetella ja harjoitella. Melkein joka ilta reflektoimme yhdessä, mitä olimme sen päivän aikana nähneet, kokeneet ja oppineet.

Junassa on tunnelmaa

Julia Vozgrina kertoo, että hänellä ei ollut aiempaa kokemusta niin pitkistä junamatkoista kuin tällä reissulla tehtiin, mutta ne olivat positiivinen yllätys.

– Oli mukavaa, kun junamatkan aikana pystyi puuhailemaan kaikenlaista: pelaamaan korttia, katselemaan maisemia, juttelemaan toisten kanssa ja päivittämään matkapäiväkirjaa Instagramiin. 

Instagram olikin matkan eri vaiheiden ja tapahtumien dokumentaation tärkein väline. Nuoret tekivät ainakin yhden julkaisun per päivä, ja myös Kalajoen kunta jakoi julkaisuja omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Muitakin yllätyksiä junamatkailu tarjosi.

– Aluksi vähän jännitti lähteä noin pitkälle matkalle pelkän repun kanssa ilman matkalaukkua, mutta lopulta en tarvinnut edes kaikkia mukanani olleita vaatteita, Vozgrina kertoo.

Myös Adrian Bonnet pitää nimenomaan maata pitkin matkustamista hyvänä ajatuksena paitsi ekologisuutensa vuoksi, myös käytännön kannalta.

– Junalla pääsee aivan kaupungin keskustaan toisin kuin lentokoneella. Helppoa ja kätevää matkustamista, jos mikä.

Nähtävyyksiä ja lounaspohdintoja

Vozgrinan mukaan matkapäivät alkoivat yhteisellä aamiaisella, jonka jälkeen lähdettiin tutumaan kaupungin nähtävyyksiin.

– Aika usein kohteeksi valikoitui jokin museo, joista me kaikki pidimme. Hieman yllättäen päivän haastavin keskustelu käytiin yleensä siitä, millaisessa paikassa syötäisiin lounasta, mutta se on hyvä merkki, Vozgrina sanoo ja jatkaa: – Meillä oli tosi hyvä ryhmähenki koko matkan ajan. Minua etukäteen vähän jännitti lähteä noin pitkälle matkalle osittain entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta pelko osoittautui täysin turhaksi: meillä oli aivan upea porukka!

Täysin kommelluksitta ei silti tämäkään reissu sujunut, sillä osa porukasta lähti Barcelonassa metrolla väärään suuntaan. Siitäkin selvittiin hymyssä suin.

Monenlaisia oppeja matkalta ja sitä ennen

Julia Vozgrina kertoo matkan opettaneen hänelle monenlaisia asioita, kuten esimerkiksi suuren projektin suunnittelua ja toteutusta sekä sitä, mitä kaikkea vaikkapa pitkän ulkomaanmatkan suunnittelussa tulee ottaa huomioon.

– Koen, että rohkeuteni kasvoi monin tavoin: uskallan nyt ottaa vastaan uusia haasteita ja kommunikoida vieraalla kielellä aiempaa enemmän. Olen myös aiempaa avoimempi uusille asioille ja kokemuksille. Tämä kokemus laajensi maailmankuvaani ja oli yksi mieleenpainuvimmista minulle koskaan. Suosittelen tällaista matkaa kaikille, joille tähän tarjoutuu mahdollisuus.

Adrian Bonnett kertoo niin ikään oppineensa myös nuorilta paljon uutta. Hän kiittelee myös DiscoverEU-rahoituksen hakuprosessia suhteellisen kevyeksi hakijan kannalta.

– Erityiset kiitokset haluan sanoa OPH:n Ari Huotarille, joka auttoi minua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa ja varmisti koko ajan, että olin ymmärtänyt kaiken informaation, vaikka en ulkomaalaisena puhu suomea juurikaan.

Hanke on jo herättänyt kiinnostusta nuorten keskuudessa Kalajoella. Syksyn 2024 aikana ryhmä aikoo vierailla useissa Kalajoen kouluissa kertomassa kokemuksistaan.

– Jos paikalliset nuoret kiinnostuvat ja motivoituvat kuulemastaan, saatamme hyvinkin hakea rahoitusta myös uusille hankkeille, Bonnet sanoo.

Teksti: Marko Jääskeläinen

Mikä hanke?

Hankkeen nimi: Starting adult life with something great - Kalajoki DiscoverEU Inclusion 2023-2024

Rahoitusohjelma ja toiminto: Erasmus+ nuorisoalalle, DiscoverEU-osallisuustoimi, KA-15

Organisaatio: Kalajoen kaupunki

Myönnetty rahoitus: 22 492 €